Οι πλημμυροπαθείς της Λάρισας, που προσπαθούν ακόμα να κλείσουν τις πληγές τους από τις μεγάλες καταστροφές, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης ακόμα μία κινητοποίηση στο Δημαρχείο Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης που είχαν ανακοινωθεί από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή.
Ταυτόχρονα έκαναν ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Με οργανωτές τις Επιτροπές Αγώνα Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, Φαλάνης, Ν. Σμύρνης, Αγίου Θωμά, Κουλουρίου, οι πλημμυροπαθείς συναντήθηκαν με τους αντιδημάρχους Λάρισας Θάνο Αδαμόπουλο και Δημήτρη Δεληγιάννη, στους οποίους μετέφεραν την οργή αλλά και την αγωνία τους, καθώς κάθε μέρα που περνάει συσσωρεύονται επιπλέον προβλήματα στους ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους.
Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά, «κοντεύουν δύο μήνες και οι κρατικοί, οι περιφερειακοί και οι δημοτικοί μηχανισμοί είναι απόντες εκκωφαντικά. Ακόμα και τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να μας ανακουφίσουν όπως οι αποζημιώσεις καθυστερούν βασανιστικά, δεν τις έχει πάρει καμία οικογένεια, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Αλλά και απλά ζητήματα όπως η καθαριότητα, η απομάκρυνση των μπάζων, οι ψεκασμοί δεν έχουν προχωρήσει ουσιαστικά».
Μετά τη συνάντηση οι πλημμυροπαθείς δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την πίεση προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά τους, με τους εκπροσώπους τους να τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «μόνο με την οργανωμένη διεκδίκηση και τον αγώνα μπορεί ο λαός να αυξήσει την πίεση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές για να αποσπάσει ακόμα και τα ελάχιστα, τα πιο αυτονόητα στη μάχη που δίνει για να σταθεί στα πόδια του».
Στις βασικές διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών βρίσκονται τα εξής:
- Να ενοικιαστούν με πλήρη κάλυψη από το κράτος σπίτια, για να μείνουν όσοι καταστράφηκε το σπίτι και η οικοσκευή τους.
- Να δοθεί 100% αποζημίωση από την κυβέρνηση για την κάλυψη όλων των καταστροφών σε σπίτια, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια ύψους 1.500 ευρώ, προσαυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί.
- Να δοθεί άμεσα ουσιαστική οικονομική στήριξη σε όσους έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να εργαστούν, με τη χορήγηση ποσού μηνιαίως ίσο με τον βασικό μισθό.
- Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με τον βασικό μισθό, για όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.
- Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
- Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων με απολυμάνσεις, ψεκασμούς και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
- Να καθαριστούν όλα τα ρέματα, ποτάμια, αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα, να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν όλα τα αναχώματα, να αποκατασταθούν όλες οι δημόσιες υποδομές που έχουν πληγεί.
- Να ελεγχθεί η στατική επάρκεια όλων των κατοικιών, επιχειρήσεων και δημόσιων κτιρίων που επλήγησαν από την πλημμύρα.
-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Mε πληροφορίες από 902.gr