Η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια που ισχύει σχεδόν σε όλους τους κλάδους, η μη ύπαρξη ελέγχων στο κομμάτι της παραγωγής και διάθεσης του μελιού και η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έβγαλαν στον δρόμο τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, εκεί όπου την άλλη εβδομάδα (2-5 Μαρτίου) ξεκινά η AgroThessaly 2023, με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ - HELEXPO.
Η μελισσοκομία αποτελεί ένα από τους σημαντικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. Είναι ένας κλάδος της αγροτικής οικονομίας που συμβάλει σημαντικά στο εισόδημα οικογενειών αγροτικών και μη , είτε σαν κύρια απασχόληση είτε σαν δευτερεύουσα. Επίσης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ανθρώπων της μελισσοκομίας, είναι ελάχιστο και έτσι συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην 2η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στην κατοχή του μελισσοκομικού κεφαλαίου και μπορεί να καλύψει άνω του 90% των εγχώριων αναγκών, εν τούτοις οι παραγωγοί όπως και άλλοι κλάδοι ταλανίζονται από τις "ελληνοποιήσεις" και από το υψηλό κόστος παραγωγής.\
Μόνο με στοχευμένες πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο μπορεί να κρατηθεί όρθια η Αγροτική οικονομία και να αντιμετωπίσει την πολυεπίπεδη κρίση που προκαλεί ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, στα μελισσοκομικά εφόδια και συνολικά στο κόστος παραγωγής.
Ιχνηλάτηση των προϊόντων, ποιοτική κατάταξη και έλεγχοι στην αγορά, είναι το τρίπτυχο των άμεσων μέτρων που θα δώσουν στο ελληνικό μέλι την πραγματική του θέση και ανάσα στους παραγωγούς.
Πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων της αγροτικής οικονομίας, σε μια οδυνηρή περίοδο όπου παγκόσμια οδεύουμε σε μια μεγάλη επισιτιστική κρίση και η διατροφική αυτάρκεια κάθε χώρας θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης αυτής”
Ο δρόμος για την ενίσχυση του Αγροτικού κόσμου και του πρωτογενούς τομέα είναι η δημιουργία μεγάλων και ισχυρών συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών, ώστε η δύναμη να μεταφερθεί στους παραγωγούς και όχι τους μεσάζοντες.