Δύο επερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή για το σημερινό δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε η "Συμπαράταξη Λαρισαίων".

Η πρώτη αναφέρεται στη "διανομή του λευκώματος για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Θεσσαλικού Θεάτρου ως ΔΗΠΕΘΕ" και η άλλη αφορά το μέλλον των δημοτικών ΚΔΑΠ. 

Η επερώτηση για τη διανομή του λευκώματος για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Θεσσαλικού Θεάτρου ως ΔΗΠΕΘΕ

"Για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Θεσσαλικού Θεάτρου ως ΔΗΠΕΘΕ (1983- 2023) το ΔΣ του Θεσσαλικού Θεάτρου μετά από πρότασή μας στις αρχές του 2023 αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει μία σειρά εκδηλώσεων καθώς και την δημιουργία μιας συλλογικής έκδοσης ενός επετειακού λευκώματος.

Για τη δημιουργία και έκδοση αυτού του λευκώματος συγκεντρώθηκε όλο το υλικό (φωτογραφίες παραστάσεων, συντελεστές, ιστορικά στοιχεία κλπ) και συνέβαλαν όλοι όσοι εργάστηκαν επί σειρά ετών στο Θ.Θ.. Και, βέβαια, δαπανήθηκαν χρήματα των Λαρισαίων πολιτών για την έκδοση του.

Η ολοκλήρωση του λευκώματος συνέπεσε με την καταστροφική πλημμύρα Daniel η οποία έπληξε την περιοχή μας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η παρουσίαση του λευκώματος ήταν αδύνατη με τέτοιες συνθήκες.

Μετά τις εκλογές και σεβόμενοι το αποτέλεσμα, περιοριστήκαμε σε μία λιτή συνέντευξη τύπου με την βεβαιότητα ότι η νέα Δημοτική αρχή θα πράξει ως όφειλε: Θα παρουσιάσει και θα διανείμει τα 1000 (966) αντίτυπα που παρέλαβε.

Αντ' αυτού και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας καθώς και την ανάδειξη του θέματος σε συνεδρίαση του ΔΣ του Θεσσαλικού Θεάτρου, λαμβάνουμε μετά λύπης μας από μέρους της νεας Δημοτικής Αρχής αδιαφορία, ειρωνεία και αόριστες προφορικές απαντήσεις που εστιάζουν στο ότι στο συγκεκριμένο λεύκωμα προλογίζει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν καθορίζουν ούτε το χρονοδιάγραμμα της παρουσίασης ούτε της διανομής.

Το ερώτημα είναι:

Ποιες είναι οι προθέσεις σας για την παρουσίαση και την διανομή του λευκώματος;"

Για το μέλλον των δημοτικών ΚΔΑΠ 

"Στη διάρκεια της Δημοτικής Αρχής Καλογιάννη αναπτύχθηκε ένα σημαντικό δίκτυο πιστοποιημένων εκπαιδευτικών δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Λαρισαίων, όπου τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου (2μμ έως 10μμ σε 2 βάρδιες) σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό που θα ανοίξει νέους ορίζοντες σε κάθε παιδί.

Το εγχείρημα, που αποτέλεσε βασική παρέμβαση στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Δίκτυο της UNESCO των Learning Cities και της ονομασίας μας ως υποψήφιας πόλης Φιλικής για τα Παιδιά της UNICEF, δεν ήταν εύκολο.

Η στέγαση των δομών σε σχολικά κτήρια της πόλης στις συνοικίες της Λάρισας απαιτούσε παρεμβάσεις στους χώρους, καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και μια προσπάθεια συνύπαρξης με την πρωινή εκπαιδευτική ζώνη.

Ωστόσο, με τη σημαντική συμβολή υπηρεσιακών παραγόντων και έμπειρων παιδαγωγών τα δημοτικά ΚΔΑΠ προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στις οικογένειες, με πολλές δραστηριότητες και συμμετέχοντας σε σημαντικούς θεσμούς, όπως η Κατασκήνωση στην Πόλη παρά το δύσκολο περιβάλλον, όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός από τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

-Πόσοι παιδαγωγοί του Δήμου υποστηρίζουν σήμερα τις δομές ΚΔΑΠ;

-Με δεδομένες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για ανάπτυξη ΚΔΑΠ σε κάθε συνοικία και αναβάθμισή τους, πόσες δομές λειτουργούν σήμερα;

-Πόσα παιδιά εντός και εκτός voucher συμμετέχουν σήμερα στα δημοτικά ΚΔΑΠ;

-Συνεχίζεται η συμμετοχή των δημοτικών ΚΔΑΠ σε σημαντικούς θεσμούς της πόλης, όπως η «Κατασκήνωση στην Πόλη» κατά τους θερινούς μήνες;

-Έχει ολοκληρωθεί η αγορά ενός λευκού ταξί που έχει, όπως είχαμε ενημερωθεί, δρομολογηθεί, που θα είναι πολύτιμο στήριγμα για την λειτουργία των 2 ΚΔΑΠ ΑμεΑ;

-Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την αναβάθμιση των χώρων των δημοτικών ΚΔΑΠ;

-Ποιο είναι το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για το μέλλον των δημοτικών ΚΔΑΠ;"