Το Κεντρικό Συµβούλιο Νεωτέρων Μνηµείων έδωσε τελικά την οµόφωνα θετική γνωµοδότησή του στο αίτηµα του Συλλόγου Ατόµων Πληγέντων ∆υστυχήµατος Τεµπών 28-02-2023 για τη διοργάνωση συναυλίας µνήµης στο Καλλιµάρµαρο στις 11 Οκτωβρίου.

Η εισήγηση της αρµόδιας διεύθυνσης στάθηκε µεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ενώ το τελευταίο στοιχείο του φακέλου του σχετικού αιτήµατος προσκοµίστηκε στο Συµβούλιο µόλις στις 2 Οκτωβρίου, τις προηγούµενες ηµέρες, ο Σύλλογος –που τονίστηκε ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο των οικογενειών των θυµάτων– έκανε λόγο στα ΜΜΕ για «µπλοκάρισµα» της συναυλίας από το υπουργείο Πολιτισµού. Κυρίως όµως, τα µέλη του ΚΣΝΜ προβληµάτισε το αντίτιµο (15 ευρώ) της συναυλίας και ο σκοπός της, ο οποίος, σύµφωνα µε το κατατεθειµένο αίτηµα, είναι η απότιση φόρου τιµής στα θύµατα της τραγωδίας και η οικονοµική ενίσχυση των οικογενειών τους, τη στιγµή που η πρόεδρος του Συλλόγου (και µητέρα θύµατος) Μαρία Καρυστιανού είχε αναφέρει σε δηµόσιες δηλώσεις της ότι τα έσοδα πρόκειται να διατεθούν και για δικαστικούς αγώνες στο εξωτερικό.

Τελικά, λαµβάνοντας υπόψη τον στόχο της απόδοσης φόρου τιµής στη µνήµη των θυµάτων, το ΚΣΝΜ έδωσε το πράσινο φως στη συναυλία, ζητώντας από τη µεριά του την καταβολή των νοµίµων τελών προς το ΥΠΠΟ, την αποσαφήνιση του αιτήµατος και των σχετικών υπευθύνων δηλώσεων του Συλλόγου όσον αφορά τους σκοπούς της συναυλίας και τη διάθεση των εσόδων της, τη συµπλήρωση της τεχνικής έκθεσης για τη στατική επάρκεια των ικριωµάτων που θα τοποθετηθούν, την πλήρη αποζηµιωτική ευθύνη του Συλλόγου για τυχόν φθορές και βανδαλισµούς κ.ά.

Υπενθυµίζεται ότι τις τελευταίες ηµέρες, η συναυλία στο Καλλιµάρµαρο έχει προκαλέσει µεταξύ συγγενών των θυµάτων της τραγωδίας δηµόσιες διαµάχες, που περιλαµβάνουν ανταλλαγή εξωδίκων, κατάθεση ασφαλιστικών µέτρων κ.ά. Στη συναυλία θα συµµετέχουν µουσικοί όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαµας, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Φοίβος ∆εληβοριάς κ.ά.

Η οικογένεια Πλακιά

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Καλαμπακιώτης Νίκος Πλακιάς ανέβασε ανάρτηση για τη συναυλία που σχεδιάζεται να γίνει στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, για τα θύματα της πολύνεκρής σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

«Έμαθα ότι η εκδήλωση θα γίνει, δέχομαι την απόφαση των αρμοδίων φορέων που πήραν την τελική απόφαση», δήλωσε καταρχάς ο Ν. Πλακιάς, ο οποίος στη συνέχεια, αφού ανέφερε τους τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν, τους απηύθυνε συγκινητικό μήνυμα: «Βάλτε όσο πιο πολύ δύναμη μπορείτε στην φωνή σας να ακουστεί ως τον ουρανό . Κάπου εκεί όταν τραγουδήσεις Θανάση την ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ τρία ⭐️⭐️⭐️θα εμφανιστούν Είναι τα παιδιά μας και θα χορεύουν 😢😢😢 Καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου», έγραψε ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη και θείος ακόμα ενός θύματος.





Δύο ώρες πριν την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Πλακιάς εξηγούσε ότι κατέβασε ανάρτησή του στο «Χ» για ασφαλιστικά μέτρα κατά των καλλιτεχνών που θα δώσουν το «παρών» στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο.
«Την ανάρτηση για τα ασφαλιστικά την κατέβασα. Διότι πολλά σχόλια ζήτησαν την συμφιλίωση και το να σταματήσω να ρίχνω και άλλο λάδι στην φωτιά. Πολλά ήταν πολύ συγκινητικά. Οπότε κάπου εδώ τέλος με αυτό το θέμα. Ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι πώς να γίνει και αν γίνει».



Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Πλακιάς ήταν από τους πρώτους που είχαν αντιδράσει στη διεξαγωγή της συναυλίας, καταθέτοντας μάλιστα αίτημα να μην παραχωρηθεί η σχετική άδεια. Στο πλευρό του κατά της συναυλίας με εισιτήριο συντάχθηκαν άλλες 25 οικογένειες.

Λευτέρης Ευαγγέλου, kosmoslarissa.gr