Στο Τριμελές εφετείο κακουργημάτων Λάρισας παραπέμπονται πέντε συνολικά κατηγορούμενοι με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε 21 Ιουνίου 2022, όταν ένας τριαντατετράχρονος λαρισαίος στην προσπάθειά του να διασχίσει την ισόπεδη διάβαση, απέναντι από σχολικό συγκρότημα στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου Λάρισας, έχασε τη ζωή του, ενώ το Ι.Χ. που οδηγούσε παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία της Hellenic train που οδηγούσε πενηνταεξάχρονος μηχανοδηγός ενώ κινούνταν από το Βόλο προς την Λάρισα. Η υπόθεση, που αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα του τμήματος Τροχαίας Λάρισας, παρουσιάζει ενδιαφέρον με αφορμή και την νόθευση (πλαστογράφηση) υπηρεσιακών εγγράφων στην οποία προχώρησαν στελέχη του ΟΣΕ προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες για την κατάσταση της χαλασμένης ανισόπεδης διάβασης (η λειτουργία της οποίας θα έπρεπε θα απέτρεπε το τροχαίο) και οι ευθύνες για το δυστύχημα να αποδοθούν σε ανθρώπινο λάθος και ειδικότερα στον άτυχο οδηγό του Ι.Χ., αλλά και στον μηχανοδηγό ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση συγκάλυψης σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες με τη σύμφωνη γνώμη της προέδρου Εφετών Λάρισας και του Αντίεισαγγελέα εφετών Λάρισας και σε ημερομηνία που αναμένεται να προσδιοριστεί, παραπέμπονται πέντε συνολικά κατηγορούμενοι, δύο εκ των οποίων είναι στελέχη του ΟΣΕ. Πρώτος είναι ο 63χρόνος πρώην προϊστάμενος επιθεώρηση ο οποίος είναι και κατηγορούμενος για την τραγωδία των Τεμπών 28 Φεβρουαρίου 2023. Δεύτερος είναι ο σημερινός επιθεωρητής (αναβαθμίστηκε και εκτελεί πλέον χρέη προϊσταμένου επιθεώρησης στην θέση που μέχρι πρότινος προφυλακισθέντων για την υπόθεση των Τεμπών, Βολιώτη επιθεωρητή), καθώς την περίοδο του τροχαίου στην διάβαση της Κάρλας ήταν σταθμάρχης. Όπως επίσης παραπέμπονται και δύο σταθμάρχες υπηρεσίας η μία εκ των οποίων φέρεται να είναι αυτή που πλαστογράφησε (νόθευσε) τα έγγραφα για να απαλλαγούν οι υπόλοιποι των ευθυνών τους και να μεταφερθούν οι ευθύνες τόσο στον μηχανοδηγό όσο και στον θανόντα οδηγό του Ι.Χ.

Πέμπτος κατηγορούμενος είναι ο ίδιος ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που εκ των πραγμάτων παραπέμπεται με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα. Από τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών στις οποίες προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος τροχαίας, αποκαλύπτεται η προσπάθεια κουκουλώματος των ευθυνών και έτσι προέκυψε η δίωξη σε βάρος του πρώην και του νυν επιθεωρητή για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και σε βάρος της σταθμάρχη για την πράξη της πλαστογραφίας κατά εξακολούθηση. Υπενθυμίζεται πως οι κατηγορούμενοι κατά την απολογία τους στον πρώτο ανακριτή Λάρισας είχαν αρνηθεί της σε βάρος τους κατηγορίες ενώ τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι παρένθεση απαγόρευση εξόδου και λοιπά), οι οποίοι μετά την πρόταση του Αντί εισαγγελέα εφετών διατηρούνται μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Βαγγέλη Κακάρα, Ελευθέρια

*φωτογραφία αρχείου