Στα 309 ανέρχονται τα προσφυγόπουλα που φοιτούν φέτος στα σχολεία της Θεσσαλίας με το ποσοστό συνεχούς παρακολούθησης των μαθημάτων να αγγίζει το 85%.

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ενδιαφέρουσα ημερίδα στο ξενοδοχείο «Ξενία», όπου μίλησαν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα.

Η ημερίδα υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Παιδείας, το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων και άλλους φορείς.

Η κ. Μακρή τόνισε πως «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και με πυξίδα το βέλτιστο περιβάλλον κάθε παιδιού που ζει, μορφώνεται και ενηλικιώνεται στην Ελλάδα, δημιουργούμε τη νέα εκπαιδευτική πολιτική ένταξης και σχολικής ενσωμάτωσης των παιδιών προσφύγων μεταναστών. Το υπουργείο Παιδείας προτάσσει και διασφαλίζει την πλήρη συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων/μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), καθώς και οι Τάξεις Υποδοχής λειτουργούν ως εκπαιδευτικοί βραχίονες, διαμορφώνοντας ένα ευέλικτο, διδακτικό πλαίσιο παρέμβασης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα φετινά στοιχεία εγγραφών και προσλήψεων εκπαιδευτικών για ΔΥΕΠ και Τάξεις Υποδοχής αναδεικνύουν ότι υπάρχει δυναμική άμεσης και επιτυχούς ένταξης παιδιών σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Έτσι σήμερα στα σχολεία μας φοιτούν 12.661 μαθητές με προσφυγικό προφίλ, ενώ έχουν γίνει 1.766 προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις ΔΥΕΠ και τις Τάξεις Υποδοχής που έχουν πραγματοποιηθεί πιο έγκαιρα από ποτέ».

Ακόμη η κ. Ζέττα Μακρή αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση που υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Από την Ουκρανία

Από τα 12.661 προσφυγόπουλα που φοιτούν στα σχολεία, τα 1.185 προέρχονται από την Ουκρανία.

Η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη Unisef και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στηρίζουν την ομαλή ένταξη των παιδιών από την Ουκρανία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω άμεσης παροχής υπηρεσιών διερμηνείας στο σχολείο, μετάφρασης εκπαιδευτικού υλικού.

Για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο η υφυπουργός ανέφερε πως αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στις πολιτικές του υπουργείου, στην επάρκεια των εκπαιδευτικών, στη συνεργασία με άλλους φορείς, αλλά και στα ελληνόπουλα που αγκάλιασαν αυτά τα παιδιά.

Από την πλευρά του ο κ. Κόπτσης τόνισε πως το 98% των προσφυγόπουλων φοιτούν στα σχολεία της χώρας με τη διαρροή να μην ξεπερνά το 15%. Άρα το 85% των προσφυγόπουλων παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα.

Στη Θεσσαλία

Ο κ. Κόπτσης τόνισε πως στη Θεσσαλία έχουν εγγραφεί 309 μαθητές ως επί το πλείστον από διάφορες χώρες της Ασίας, της Αφρικής, αλλά και της Ουκρανίας, ενώ παρακολουθούν 268.

Μάλιστα τόνισε πως «όλα τα παιδιά τα βλέπουμε σαν δικά μας παιδιά. Οι στόχοι μας είναι να εγγράψουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, δεύτερον, να τα ενισχύσουμε με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, και τρίτον, να παρακολουθούν ανελλιπώς».

Μάλιστα σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει με τις περιφέρειες για τη μετακίνηση των παιδιών από τις δομές στα σχολεία.

Οι τάξεις υποδοχής πανελλαδικά ανέρχονται στις 1.628, ενώ στη Θεσσαλία γύρω στις 80.

Επίσης πανελλαδικά υπάρχουν 180 πιστοποιημένοι μεταφραστές.

Πριν την ημερίδα οι κ.κ. Μακρή και Κόπτσης επισκέφθηκαν σχολεία του Βόλου, όπου φοιτούν προσφυγόπουλα.

e-thessalia.gr