Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2021-2-TR01-KA210-SCH-000047928 με τίτλο «Divorced Family Syndrome İn Students - DİFASİS» πραγματοποιήθηκε από 16 έως 20 Αυγούστου 2022 η 1η προγραμματισμένη επιμορφωτική συνάντηση των μελών, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν Λάρισας (ΠΟΚΕΛ) στην Ελλάδα.
Οι οργανισμοί που συμμετείχαν είναι:
- Adana Ticaret Odası 125. Yıl İlkokulu, Adana,Turkey. Εκπροσωπήθηκε από τους: Meltem ŞEKER GÜNER, Emrah ERTUGRUL, Aynur KOYUNCU, Sedat GURBUZ, Gurel TUTSOY.
- BASISKELE ILCE MILLI EGITIM MUDURLUGU, Kocaeli / Turkey. Εκπροσωπήθηκε από τους: Cemil Akkaya και Emin ÖZTÜRK.
- Szkoła Podstawowa nr 30 im M. Zientary Malewskiej w Olsztynie, Poland. Εκπροσωπήθηκε από την Bronisława Aleksiejuk.
- Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας (ΠΟΚΕΛ). Εκπροσωπήθηκε από τους: Αργύρη Γιουρούκη, Ευδοκία Ποιμενίδου - Χατζηδημητρίου, Καλλιόπη Μπάκου, Χρύσα Μαστοροδήμου, Βασιλική Αρσενίου, Ελένη - Ελεονώρα Τσιαντούλα και Βαγγέλη Ρεμπάπη.
Αρχικά, ο πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ, Αργύρης Γιουρούκης απηύθυνε χαιρετισμό για καλωσόρισμα και στη συνέχεια η κάθε αποστολή παρουσίασε τον οργανισμό της. Η ελληνική ομάδα αναφορικά με το πρόγραμμα που υλοποιείται παρουσίασε τα παρακάτω θέματα:
• «Παιδί και διαζύγιο: αλήθειες και μύθοι»,
• «Μιλώντας για το διαζύγιο σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου. Οι αντιδράσεις παιδιών κατά την περίοδο του διαζυγίου»,
• «Υποστήριξη παιδιών διαζευγμένων οικογενειών στο περιβάλλον του Δημοτικού Σχολείου»,
• «Οδηγός δραστηριοτήτων σε γονείς, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εργαστήρι εκπαιδευτικών, που αφορούσε τη διαχείριση των συναισθημάτων που βιώνουν τα παιδιά χωρισμένων γονιών, μέσω της θεατρικής και οπτικής έκφρασης στο σχολείο και ανάπτυξη ψυχοπαιδαγωγικών δράσεων, για την ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων παιδιών διαζευγμένων οικογενειών.
Αναζητώντας τα ιστορικά και πολιτιστικά σημεία της Λάρισας, πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο παρελθόν, οι εταίροι έμαθαν για την αρχαία ελληνική οικογένεια. Επισκέφτηκαν Δημοτικά Σχολεία, το Δημοτικό Πάρκο Αλκαζάρ, το Κηποθέατρο, το Λόφο του Φρουρίου, την Οθωμανική Αγορά - Μπεζεστένι, το Αρχαίο Θέατρο, την Κεντρική Πλατεία και την Πλατεία Ταχυδρομείου.
Ταξιδεύοντας στο χρόνο, άφησαν μπαλόνια με τα συναισθήματά τους στον ουρανό.
Στη συνέχεια, γνώρισαν τις ιαματικές πηγές του Κόκκινου Νερού, το τουριστικό θέρετρο με το ιστορικό κάστρο του Πλαταμώνα και το παραδοσιακό χωριό Παλαιός Παντελεήμονας, όπου πραγματοποίησαν τη βιωματική δραστηριότητα «το τανγκό», που αναφερόταν στους ρόλους μεταξύ των μελών του ζευγαριού. Τέλος, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης από τον πρόεδρο του ΠΟΚΕΛ και οι εταίροι επέστρεψαν στις χώρες τους αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την ελληνική φιλοξενία.