500 μαθητές και μαθήτριες από 10 Γυμνάσια της Λάρισας συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας ¨Μικρά οχήματα – Μεγάλη ευθύνη¨ που υλοποιείται την εβδομάδα 20-24 Μαΐου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μικρά οχήματα – Μεγάλη ευθύνη¨ περιλαμβάνει ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο και βιωματικό εργαστήρι από εξειδικευμένους εκπαιδευτές με θέμα, την οδική ασφάλεια για τους μαθητές των Γυμνασίων της Λάρισας. Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές γύρω από θέματα οδικής ασφάλειας και βιώσιμης μετακίνησης, προάγοντας την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και εστιάζοντας στην ασφαλή χρήση των μέσων μικροκινητικότητας και τις αίτιες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων.

Ο γενικός στόχος, ταυτόχρονα με την ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών, είναι η διαμόρφωση υπεύθυνων στάσεων και συμπεριφορών μέσα από τη βιωματική προσέγγιση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικό και βιωματικό μέρος όπου χρησιμοποιούνται γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR), τα οποία προσφέρουν ένα ασφαλές εικονικό περιβάλλον για την πρακτική εξάσκηση των παιδιών σε ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Το διδακτικό περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος συνάδει με τα ακόλουθα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών Δ/θμιας εκπαίδευσης:

• Οικιακή Οικονομία (πρόληψη ατυχημάτων)

• Περιβαλλοντική εκπαίδευση

• STEM (έννοιες όπως ταχύτητα, κίνηση και δύναμη, επιτάχυνση-επιβράδυνση, αδράνεια, μάζα αδράνειας όπως και στοιχεία περιγραφικής στατιστικής μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για την ενσωμάτωση της Οδικής Ασφάλειας

• Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

• Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Θεματική Ζω καλύτερα – Ευ Ζην (τομέας Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και Πρόληψη, Οδική ασφάλεια).

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος είναι:

• Η κατανόηση βασικών κανόνων οδικής ασφάλειας των εφήβων ως χρηστών μέσων μικροκινητικότητας

• Ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα βιώσιμης κινητικότητας και ενημέρωση για τα οφέλη της.

• Εξοικείωση των μαθητών με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας και τους κανόνες κυκλοφορίας και επισήμανση των επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα παρακάτω σχολεία:

1.2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

2.ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

3.11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

4.10ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

5.ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

6.6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

7.8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

8.4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

9.1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

10.5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ