Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή υπέρ των επτακοσίων (700) μαθητών και μαθητριών, που εντυπωσίασαν με τις μοναδικές παρουσίες τους, καθώς και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, το 5ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ Σχολείων, το οποίο διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Στο φετινό Φεστιβάλ, πέραν των δώδεκα (12) σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, συμμετείχαν και επτά (7) σχολικές μονάδες και τμήματα μητρικής γλώσσας της ελληνικής ομογένειας του εξωτερικού που παρακολούθησαν ζωντανά την εκδήλωση.
Συγκεκριμένα, από τη Λάρισα συμμετείχαν μαθητικές χορωδίες του 11ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, του 32ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 13oυ Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 19ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 24ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 32oυ Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 33oυ Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και του 37oυ Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ενώ από την ελληνική ομογένεια του εξωτερικού συμμετείχαν διαδικτυακά χορωδίες από την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου της Αιγύπτου, την Ελληνική Ακαδημία Χαράρε Ζιμπάμπουε, τα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια “ΟΜΗΡΟΣ” Κορυτσάς Αλβανίας, το Saheti School του Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής, το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Κοινότητας Βουκουρεστίου της Ρουμανίας, το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Βαρκελώνης της Ισπανίας και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Στάρας Ζαγοράς της Βουλγαρίας.
Κάθε χορωδία ερμήνευσε με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και επιμελημένη σκηνική παρουσία, τραγούδια Ελλήνων και ξένων δημιουργών, τα οποία προετοίμασε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο του Μαθήματος της Μουσικής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προξένησαν στο ακροατήριο, οι μουσικές χορωδίες της ελληνικής ομογένειας, οι οποίες ερμήνευσαν τόσο ελληνικά τραγούδια, όσο και της χώρας στην οποία διαβιούν.
Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό της, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου καλωσόρισε και συνεχάρη θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες που με την παρουσία τους σκορπούν τη χαρά και την ελπίδα, συγχαίροντας και ευχαριστώντας παράλληλα τους γονείς και κηδεμόνες τους, όπως επίσης και τους εκπαιδευτικούς Μουσικής για την άρτια προετοιμασία των χορωδιών τους, καθώς και τους συλλόγους Διδασκόντων και τους/τις Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων που με τη συμμετοχή τους συντελούν στην ανάδειξη και τη συνέχιση ενός Μαθητικού Φεστιβάλ, το οποίο έχει γίνει θεσμός για τη πόλη μας. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ιδιαίτερη τιμή για εμάς, αποτελεί το γεγονός ότι το φετινό Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ, υπερβαίνει για πρώτη φορά τα τοπικά όρια και επεκτείνεται σε μαθητικές συμμετοχές από το εξωτερικό, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων… Η Μουσική αποτελεί διαχρονικό μέσο επικοινωνίας και ενότητας, καλλιτεχνικής δημιουργίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας και προ πάντων, -όταν υπηρετεί πραγματικά τους σκοπούς της τέχνης-, μέσο πνευματικής καλλιέργειας του ανθρώπου…
Με βάση τα πορίσματα των επιστημών της αγωγής, μέσα από την ενεργητική ακρόαση και τις δραστηριότητες μουσικής δημιουργίας και εκτέλεσης, τις οποίες περιλαμβάνει η διδασκαλίας της Μουσικής, επιτυγχάνεται η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των μαθητών και των μαθητριών, και συνολικά η ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους. Όταν μάλιστα συγκροτούνται χορωδίες ή μουσικά σύνολα, τότε τα παιδαγωγικά οφέλη, όπως μας είναι γνωστό, διευρύνονται. Καλλιεργείται με τον πλέον πρακτικό τρόπο η συνεργατικότητα, το ομαδικό πνεύμα και η αλληλεγγύη στα μέλη της σχολικής κοινότητας, με οφέλη αμεσότερα και εμφανέστερα στα παιδιά της σχολικής και της προσχολικής ηλικίας.
Ζητούμενο της διοργάνωσης αυτής, είναι αφενός το να αναδειχθεί το έργο που επιτελείται στις σχολικές μας μονάδες στον τομέα της μουσικής αγωγής, πρωτίστως όμως επιδιώκεται το να έλθουμε, μέσω του μοναδικού τρόπου που η μουσική διαθέτει, σε κοινωνία προσώπων και ενότητα, που τόσο ανάγκη έχει η εκπαιδευτική κοινότητα. Μια ενότητα, μάλιστα, που υπερβαίνει το επίπεδο των τοπικών σχολικών μονάδων και ανοίγεται οικουμενικά.
Η παρουσία και συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, μας γεμίζει με αισθήματα υπερηφάνειας για τη διατήρηση της σχέσης τους με τη μητέρα πατρίδα, μέσα από την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της, και εν προκειμένω μέσα από την ελληνική μουσική, στη διαχρονική της διαδρομή, η οποία, πιστεύω, αποτελεί εξίσου σημαντικό πυλώνα συνοχής του Απόδημου Ελληνισμού και διασύνδεσής του με την Ελλάδα.
Θα ήμασταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, αν με την πρόσκληση που αποστείλαμε σε αυτά, συνεισφέραμε έστω και κατ’ ελάχιστο στην κατεύθυνση αυτή, περνώντας το μήνυμα ότι εδώ, όχι απλώς δεν λησμονούμε τα όπου γης ελληνόπουλα, αλλά τα έχουμε συνεχώς στη σκέψη και στη καρδιά μας. Η επικοινωνία, εξάλλου, και η ανταλλαγή καλών πρακτικών με σχολικές μονάδες της Ευρώπης και του εξωτερικού γενικότερα, είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα που δεν μπορούμε οι ιθύνοντες να αγνοήσουμε, αλλά αντίθετα οφείλουμε να υποστηρίξουμε με κάθε μέσο, ώστε να αναβαθμίζεται συνεχώς το παρεχόμενο παιδαγωγικό έργο, με βάση τις απαιτήσεις και προκλήσεις του 21ου αιώνα…».
Το Φεστιβάλ χαιρέτισε μέσω μηνύματος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να απευθύνει τον προβλεπόμενο διαδικτυακό χαιρετισμό. Μήνυμα απέστειλε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στο Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριές μας να εκφράζονται μέσω της τέχνης. Η εκπαίδευση που οραματιζόμαστε δεν βλέπει τον άνθρωπο μονοδιάστατα, αλλά στοχεύει στην ολόπλευρη και καθολική καλλιέργειά του…». Χαιρετισμό απέστειλε, ακόμη, ο Βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, οποίος στο μήνυμά του ανέφερε: «…εύχομαι ολόθερμα κάθε επιτυχία στο Μαθητικό Φεστιβάλ, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα αποτυπώσει το υψηλό επίπεδο των μουσικών σπουδών στον νομό μας…».
Την εκδήλωση τίμησαν με τις παρουσίες τους και απηυθύναν χαιρετισμό, ο αιδεσιμολογιότατος π. Γεώργιος Βρούζος, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Λάρισας κ. Βασίλειος Πινακάς, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και Πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου κ. Πάνος Σάπκας, ο Συντονιστής των Ελληνικών Σχολείων της Νοτίου Αφρικής κ. Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος χαιρέτισε διαδικτυακά ευρισκόμενος στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, ο Διοικητής Τροχαίας Λάρισας κ. Βασίλειος Βλαχογιάννης, η Σύμβουλος Μουσικής κ. Ελένη Ξυνοπούλου, η κ. Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου, Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η μουσική ως γλώσσα επικοινωνίας» και ο κ. Αχιλλέας Ζανιάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας.
Στο Φεστιβάλ, παραβρέθηκαν, επίσης, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κ. κ. Δημήτριος Καραθάνος (ΠΕ70), Βασιλική Πιλάτου (ΠΕ70), Δήμητρα Κωτσιοπούλου (ΠΕ60) και Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (ΠΕ86), η Προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας κ. Όλγα Μπαλαμπέκου, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Σοφία Παπαδοπούλου, η Επιθεωρήτρια Δασών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Ζωή Φτίκα, η Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων της Λάρισας, αλλά και του εξωτερικού διαδικτυακά, καθώς και γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι κατέκλεισαν τους χώρους του Δημοτικού Ωδείου.
Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, συγχαίρει τις Σχολικές Μονάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, για την εξαιρετική συμμετοχή τους στο 5ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ Σχολείων και ευχαριστεί ιδιαιτέρως: το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που έθεσε το Φεστιβάλ υπό την Αιγίδα του, τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, τον Γενικό Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ κ. Αλέξανδρο Κόψη, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνο Σάπκα για την υποστήριξή τους, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους Συντονιστές Εκπαίδευσης του Εξωτερικού, την κ. Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την εκπαιδευτικό Μουσικής κ. Κωνσταντίνα Κουκολίτσου και την κ. Φωτεινή Καλούδη του καλλιτεχνικού προγράμματος «Τιριτόμπα», για την παρουσίαση της εκδήλωσης, την κ. Αννα Μανιάτη της Δημιουργικής Πόρτας για την σκηνοθετική επιμέλεια, τον κ. Δημήτριο Λαπούση και τον κ. Δημήτριο Δάσσιο για την αφίσα, την κ. Ολυμπία Τσαγιάννη και το προσωπικό του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας για την συνεργασία, τον Προϊστάμενο και το προσωπικό του Τμήματος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Δημήτριο Κολοκοτρώνη, κ Θεόδωρο Δούβλη και κ. Ευάγγελο Λάλο, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου και τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και όσους/ες που συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή, αλλά και όλους και όλες, οι οποίοι/ες τίμησαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ.
Οφειλόμενες ευχαριστίες εκφράζει, επίσης, προς το κατάστημα: Άνθη Φυτά: “La casa di foiri” – Φώφη Καραφυλλίδου Μανώλη για την παραχώρηση ανθέων διακόσμισης, προς τα καταστήματα εστίασης FRESCO – Αφοί Βλάγγα, για την προσφορά εδεσμάτων προς τους μαθητές και τις μαθήτριες.