Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ολοκληρώσει όλα τα απαιτούμενα έργα και για την περιοχή του Σωτηρίου Λάρισας τόνισε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αναστασίου Τσιαπλέ.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρέτας ωστόσο, κάποια έργα ανήκουν στην αρμοδιότητα του νέου οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Αναλυτικές απαντήσεις έδωσε και η Αντιπεριφερειαρχης Λάρισας κ. Μαρία Γαλλιού σχετικά με τις άμεσες επεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί σε αναχώματα και υδατορέματα της περιοχής.

Το κόστος των άμεσων αποκαταστάσεων όπως είπε σε όλη την ΠΕ Λάρισας προϋπολογίζεται στο ποσό των 9,6 εκ. ευρώ.

Υποβλήθηκαν επιπλέον στο Υπουργείο Οικονομικών μελέτες αποκαταστάσεων για την ΠΕ Λάρισας: αρχικά συνολικού. ποσού 61 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εγκριθεί η χρηματοδότηση ύψους 6 εκάτ.

Επίσης μετά από επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και τοποθετήσεις εκπροσώπων κατοίκων και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Αννα -Μαρία Παπαδημητρίου, έδωσε αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τα παρεμβάσεις, σε Πλατανιά και Μηλίνα του Δ. Νοτίου Πηλίου.

Όπως είπε η διαδικασία οριοθέτησης του ρέματος Χολόερμα στον Πλατανιά και στη Μηλίνα είναι σε εξέλιξη. Για το ρέμα Χολόρεμα του Πλατανιά η μελέτη οριοθέτησης έχει υποβληθεί στη Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ για το ρέμα της Μηλίνας έχουν εξασφαλιστεί ήδη οι πιστώσεις για την τοπογραφική αποτύπωση του και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης της. Η κατασκευή της γέφυρας είναι αρμοδιότητα του Δήμου Νοτίου Πηλίου, επειδή ανήκει σε δημοτικό οδικό δίκτυο.

Τα απαιτούμενα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Πλατανιά περιγράφονται στην υπό έγκριση μελέτη οριοθέτησης ενώ τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Μηλίνας θα προκύψουν έπειτα από την ολοκλήρωση της μελέτης οριοθέτησης.

Όπως είπε επιπλέον η παρούσα Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται στο πλάι των πλημμυροπαθών υποστηρίζοντας με ιδιαίτερη ένταση όλα τα αιτήματά τους που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών των περιουσιών τους, μολονότι δεν εμπίπτει ευθέως στην αρμοδιότητά της, καθότι οι αποζημιώσεις εμπίπτουν στο πρόγραμμα Κρατικής Αρωγής της Πολιτικής Προστασίας.

Τα αιτήματα των πλημμυροπαθών για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οφειλών σε Εφορία, Τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, είναι δίκαια, η Περιφερειακή Αρχή τα υποστηρίζει, πλην όμως η ικανοποίησή τους εμπίπτει στον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής και δεν δύναται λόγω μη αρμοδιότητας να τα επιλύσει.

Ημέρα μνήμης η 28η Φεβρουαρίου

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να κάνει δεκτό μετά αίτημα της Βουλευτή Τρίκαλων κ. Μ. Κοντοτόλη να προτείνει να κηρυχθεί η 28η Φεβρουαρίου τόσο στα Τρίκαλα, όσο και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία ημέρα τιμής και μνήμης των 57 νεκρών συμπολιτών μας στην τραγωδία των Τεμπών και στο πλαίσιο αυτό εξουσιοδοτήθηκε ο Περιφερειάρχης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Ψήφισμα υπέρ των εργαζομένων

Τη στήριξή του Περιφερειακού Συμβουλίου για να παραμείνουν στην εργασία τους ζήτησαν οι 31 συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας οι οποίοι προσέφυγαν και στα δικαστήρια καθώς καλύπτουν επείγουσες ανάγκες για την εξυπηρέτηση των πολίτων και την διενέργειά αποκατάστασης των ζημίων από την κακοκαιρία. Όπως υποστηρίζουν η διακοπή της εργασίας τους. θα καθυστερήσει την αποζημίωση των πληγέντων.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας η ΠΕ Καρδίτσας είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως τουλάχιστον 04-09-2024.

Σύσσωμες οι Παρατάξεις αναγνώρισαν το σημαντικό έργο των εργαζομένων εκφράζοντας τη στήριξη στο αίτημα τους, ενώ συμφωνήθηκε να εκδοθεί ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να μεταφέρει το σχετικό αίτημα στον Πρωθυπουργό και να σταλεί αίτημα παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη διοργάνωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ενός μεγάλου κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες για τους πλημμυροπαθείς, οι οποίες περιλαμβάνουν εμβληματικές εκδηλώσεις, όπως οι Ημέρες Παπαδιαμάντη, ο Διαγωνισμός φωτογραφίας «Τάκης Τλούπας» το Φεστιβάλ Λιμνών της Καρδίτσας καθώς και η μεγάλη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, αλλά και η συνάντηση «μοτοτουρισμού» (συνάντηση Harley Davidson), αλλά και παραστάσεις για τα παιδιά από την θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» με το έργο «Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδώρου που θα παρουσιαστεί και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.