Σε σωτήριες παρεμβάσεις, που ασποκοπούν στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και στην ορθολογική αξιοποίηση του επιφανειακού δικτύου προχωρούν οι δήμοι Αγιάς και Κιλελέρ, στον Νομό Λαρίσης.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ
Δύο λιμνοδεξαμενές προτίθεται να κατασκευάσει ο Δήμος Αγιάς στην περιοχή της Σωτηρίτσας, χωρητικότητας περίπου 10.000 κυβικών μέτρων νερού η καθεμιά, οι οποίες θα τροφοδοτούνται από την πηγή «Ντάφη», καθώς και από ένα σύστημα πηγών που αναβλύζουν στην κάτω πλευρά του οικισμού της Μελιβοίας.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μελιβοίας, Βασίλη Λέτσιο, «στόχος πρωτίστως είναι η εκμετάλλευση των χειμερινών απορροών της πηγής και του ρέματος Βελίκας που χύνεται η πηγή, με αποτέλεσμα την ορθολογικότερη διαχείριση του αρδευτικού νερού κατά τη διάρκεια των μηνών με την εντονότερη ζήτησή του.

Επιπροσθέτως, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ελέγξουμε κατά κάποιο τρόπο τη ροή στο ρέμα της Βελίκας, ώστε να μειώσουμε τα φαινόμενα υπερχείλισης και πλημμυρών που παρουσιάζονται στην εκβολή του στην παραλία της Βελίκας μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Τέλος, με την κατασκευή ειδικών κρουνών δίπλα και κοντά τους, θα μπορεί να βοηθηθεί ο ανεφοδιασμός πυροσβεστικών οχημάτων σε πιθανή δασοπυρόσβεση, σε μια περιοχή που στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλες πυρκαγιές και χαρακτηρίζεται από μεγάλη και πυκνή βλάστηση, τόσο δασικών ειδών, όσο και καλλιεργούμενων καστανοπερίβολων και ελαιώνων».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 96.058,88 ευρώ για τη μία λιμνοδεξαμενή και 109.848,89 ευρώ για τη δεύτερη. Το έργο θα κατασκευαστεί με δημοτικούς πόρους ή συγχρηματοδότηση με την ΕΕ. Η λειτουργία του θα γίνεται από τον Δήμο Αγιάς, η υλοποίηση της επέμβασης αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2019 και η διάρκεια των εργασιών εκτιμάται σε 8 έως 10 μήνες.

Επίσης,ο δήμος προχωρά και στην αλλαγή της άδειας χρήσης νερού γεώτρησης στο Γερακάρι, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για παλιά κοινοτική γεώτρηση κοντά στην Ανάβρα, η οποία υδροδοτούσε το Γερακάρι περίπου 50 χρόνια πριν. Η αλλαγή χρήσης αποτελούσε χρόνιο αίτημα της περιοχής.

Η συγκεκριμένη δημοτική γεώτρηση θα χρησιμοποιείται πλέον για την άρδευση 100 περίπου στρεμμάτων υφιστάμενων δεντροκαλλιεργειών αμυγδαλιάς και κάστανου, αλλά και μπαχτσέδων, ενώ παράλληλα θα ποτίζονται από αυτήν οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Η άρδευση των κτημάτων και των χώρων πρασίνου θα γίνεται από το παλιό υδραγωγείο, στο οποίο μεταφέρεται το νερό από την εν λόγω γεώτρηση, μέσω υφιστάμενου δικτύου.

Δεν έχουν δικαίωμα να αρδευτούν καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή που έχει οριστεί, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται από ιδιωτικές, ατομικές ή ομαδικές, αρδευτικές γεωτρήσεις. Οι εκτάσεις που θα αρδευτούν σημειώνεται ότι ήταν αρδευόμενες με αυλάκια, τα οποία, όμως, τα περισσότερα καταστράφηκαν από τα αγροτικά, δημοτικά και επαρχιακά έργα οδοποιίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Σε περίπτωση επάρκειας αρδευτικού νερού της γεώτρησης, δύναται να αρδευτούν και άλλες υφιστάμενες καλλιέργειες, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Τοπικής Κοινότητας Γερακαρίου κατά μήκος του υπάρχοντος δικτύου, από τη γεώτρηση προς το παλιό υδραγωγείο. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η σύνταξη νέας γεωργοτεχνικής μελέτης για την άρδευση αυτών των καλλιεργειών, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετούνται από ιδιωτικές, ατομικές ή ομαδικές, αρδευτικές γεωτρήσεις.
ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Τρία μεγάλα έργα, που υλοποιούνται αυτήν τη χρονική περίοδο, για την παροχή πόσιμου νερού σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ, οδηγούν στην τελική λύση του προβλήματος σε όλο τον δήμο.
Ο κύκλος των προσπαθειών που στοχεύουν σε ένα μεγάλο όραμα, το οποίο αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του δημάρχου, Θανάση Νασιακόπουλου, που είναι «Καθαρό νερό στις βρύσες όλων των πολιτών», τείνει να κλείσει οριστικά και μάλιστα με προοπτική τριακονταετίας. Πρόκειται για τα έργα «Κατασκευής αγωγού ύδρευσης από την Τοπική Κοινότητας Κραννώνα στην Τοπική Κοινότητα Μαυροβουνίου», «Κατασκευής εξωτερικού δικτύου ύδρευσης σε οικισμούς των ΔΕ Κραννώνα και Νίκαιας» όπου λύνεται το πρόβλημα σε επτά χωριά, και «Κατασκευής δικτύου ύδρευσης οικισμών Μοσχοχωρίου και Κυπαρισσίων».

Παράλληλα αναμένεται προσεχώς η έγκριση του έργου αντικατάστασης δεξαμενής του Αγίου Νικολάου από νέα, μεγαλύτερης χωρητικότητας, υδρογεώτρησης στην ΤΚ Χάλκης, και εγκατάστασης συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών ύδρευσης στον Δήμο Κιλελέρ, για τα οποία ο κ. Νασιακόπουλος εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα πάρει σύντομα το πράσινο φως.

Ακόμη, σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης των οικισμών Μοσχοχωρίου και Κυπαρισσίων, προϋπολογισμού 1.053.495 ευρώ, έργο που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετώπιζαν εδώ και χρόνια τα δύο χωριά. Τέλος οριστική λύση σε προβλήματα ύδρευσης δίνεται μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος» στις περιοχές της Χάλκης και του Πλατυκάμπου του Δήμου Κιλελέρ.

Υπέρ της ΔΕΥΑ Κιλελέρ, εγκρίθηκε ποσό 3 εκατ. ευρώ για βελτίωση υποδομών στο δίκτυο ύδρευσης. Η δημοτική αρχή έλαβε χρήματα που διεκδίκησε από το υπουργείο Εσωτερικών, αφού πρώτα κατέθεσε τη σχετική πρόταση ο Δήμος Κιλελέρ για λογαριασμό της ΔΕΥΑ που είναι ο Κύριος του Έργου και η οποία εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦιλόΔημος».

ypaithros.gr