Αντιμέτωποι με νέα πτώση στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος φαίνεται ότι έρχονται οι κτηνοτρόφοι που τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν μεγάλη μάχη να μην εξαπατηθούν οι καταναλωτές με τις ελληνοποιήσεις  αμνοεριφίων από γειτονικές χώρες για τις ανάγκες του Πάσχα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας  Νίκος  Παλάσκας, μεγάλες  γαλακτοβιομηχανίες προσπαθούν να μειώσουν από 3 έως 8 λεπτά το  κιλό  το αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή  φέτας.  Άλλωστε, φέτα σύμφωνα με την νομοθεσία παράγεται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα και σε αναλογία 70% πρόβειο και 30% γίδινο.

«Φωνάζαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχει έλλειψη στην αγορά από αμνοερίφια και ζητούσαμε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προστατεύσουν τους καταναλωτές από παράνομες ελληνοποιήσεις. Εμείς δεν είδαμε πουθενά να αναγράφεται η χώρα προέλευσης των αρνιών και κατσικιών που πουλιόνταν στα κρεοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ και μάλιστα σε τιμές κάτω του κόστους.

Εύλογα αναρωτηθήκαμε όλα ήταν ελληνικά? Τη στιγμή που ξέραμε όλοι ότι φέτος υπήρχε έλλειψη αμνοεριφίων  που άγγιζε το 30 με 40% της  περσινής  παραγωγής εξαιτίας του χειμώνα που επικράτησε στην χώρα μας. Το καταγγείλαμε και ζητήσαμε αυστηρούς ελέγχους. Το ίδιο λέμε και τώρα με το αιγοπρόβειο γάλα. Πώς γίνεται να υπάρχει ζήτηση 600.000 τόνων  φέτας στην αγορά, εμείς να παράγουμε μόνο 120.000 τόνους και η φέτα μας, σύμφωνα με τους τυροκόμους να μην φεύγει. Κάποιοι μας δουλεύουνε. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε από τον οργανισμό ΕΛΓΟ «Δήμητρα» αυστηρούς ελέγχους για να μάθουμε κι εμείς και οι καταναλωτές η φέτα που κυκλοφορεί στην αγορά γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα η χρησιμοποιούν, άλλο γάλα. Εμείς θα συναντηθούμε εντός των ημερών με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ που είναι και συντοπίτης από τα Γρεβενά  και θα ζητήσουμε ξανά αυστηρούς ελέγχους. Ελπίζουμε να εισακουστούμε για το καλό της κτηνοτροφίας και των καταναλωτών».

ert.gr