Σε μια χρονιά με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτή που διανύουμε, η παραγωγή καρυδιού, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αρκετοί παραγωγοί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αναμένεται με ανομοιομορφίες ως προς τις αποδόσεις.

Σε μερικές περιοχές της Θεσσαλίας για παράδειγμα καταγράφηκε νωρίς σημαντική καρπόπτωση λόγω των παγετών του Ιανουαρίου, γεγονός που θα επιδράσει στον συνολικό όγκο της νέας σοδειάς.

Ο Ματθαίος Κόκκινος καλλιεργητής καρυδιών ελληνικών ποικιλιών από τα Φάρσαλα τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή όπως κάθε χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Αλλά φέτος προσωπικά έχω πολύ μικρή παραγωγή, σε τέτοιο ποσοστό που δεν ξέρω αν θα καταφέρω να καλύψω τα έξοδα της εκμετάλλευσής μου. Ο καιρός εκεί γύρω στον Ιανουάριο του 2019, η ισχυρή παγωνιά και το πολύ κρύο φαίνεται πως επηρέασαν τα δέντρα και γι’ αυτό αναμένουμε πολύ μικρή παραγωγή, όπως ακριβώς συνέβη και πρόπερσι.

Πέρσι ήταν καλή χρονιά καλλιεργητικά για την περιοχή των Φαρσάλων, ωστόσο φέτος άλλοι έχουν καρπό κι άλλοι δεν έχουν. Οι τιμές που εισπράξαμε πέρσι για το προϊόν (κέλυφος) ήταν 3,5 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές αυτές ίσχυσαν όλη την εμπορική περίοδο πάνω – κάτω, αφού φημολογείται ότι έγινε εισαγωγή. Τα καρύδια τα εισαγόμενα είναι φθηνότερα και σαφώς κατώτερης ποιότητας από τα ντόπια.

Ειδικά τα Βουλγάρικα έχουν μια άσχημη μυρωδιά και μπορεί να τα καταλάβει ο οποιοσδήποτε καταναλωτής.

Βέβαια, πολλά απ’ αυτά πάνε για ζαχαροπλαστική, οπότε υπάρχουν κι αυτοί που τα προτιμούν, παρότι σαφώς χειρότερα. Εισαγωγές γίνονται στην Ελλάδα επίσης και από την Ουκρανία και είναι κι αυτά κατώτερα από τα ντόπια».

agrotypos.gr