Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας.
Υψηλές συλλήψεις πράσινου σκουληκιού παρουσιάζονται σε ορισμένες τοποθεσίες των Δ.Δ. Τερψιθέας και Φαλάνης. Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Υψηλές συλλήψεις ρόδινου σκουληκιού παρουσιάζονται σε ορισμένες τοποθεσίες των Δ.Δ. Κραννώνος και Τερψιθέας.
Αυτά αναφέρει στο 3ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, η οποία σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία «προς το παρόν δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης. Το γεγονός αυτό, δεν πρέπει να εφησυχάζει τους βαμβακοπαραγωγούς, γι’ αυτό η Υπηρεσία μας συστήνει στους παραγωγούς το προσεχές και πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα, να επιθεωρούν επισταμένως την καλλιέργειά τους (κάθε 1–2 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές., καθώς υπάρχουν – μεμονωμένες μέχρι στιγμής – περιπτώσεις όπου οι ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) ξεπερνούν το όριο επέμβασης.
Όσον αφορά στις καλλιεργητικές πρακτικές, αυτές θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού συστήνεται στους παραγωγούς των ανωτέρω περιοχών, αλλά και οποιασδήποτε άλλης περιοχής, όταν διαπιστώνουν τουλάχιστον πέντε (5) ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) 1ου και 2ου σταδίου (μέχρι 1 εκατοστό) σε 100 βαμβακόφυτα, τότε μόνο να επέμβουν με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα.
ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Στους παραγωγούς που έχουν πρώιμες βαμβακοφυτείες, η Υπηρεσία μας συνιστά να πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (ηλικίας 10-15 ημερών) και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, τότε μόνο να γίνεται χημική καταπολέμηση. Στις όψιμες φυτείες, στο στάδιο της ανθοφορίας το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 20% προσβεβλημένων λουλουδιών (ροζέτες) σε τυχαίο δείγμα 100 λουλουδιών από τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας. Στις περιπτώσεις που απ’ τον επιτόπιο έλεγχο προκύπτουν προσβολές σε ποσοστό άνω του 20%, τότε και μόνο θα πρέπει οι παραγωγοί να προβούν σε χημικό ψεκασμό.
Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές την καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό.
Σχετικά με την εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα, η ΔΑΟΚ ενημερώνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση εφαρμογής χημικών σκευασμάτων, του είδους των σκευασμάτων που θα επιλέξουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των παρασκευαστών οίκων για την αναλογία χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τα αγροχημικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την ετικέτα. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται την ώρα που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως και μετά τη δύση του ηλίου.
ypaithros.gr