Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων παραγωγών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για την αμπελουργική περίοδο 2017-2018. Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, τα κονδύλια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε 11.392.688,70 ευρώ και αφορά την αναδιάρθρωση 7.919,40 στρεμμάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις εγγυητικές τους επιστολές έως τις 20 Ιουνίου 2018, ενώ οι δικαιούχοι του μέτρου «Εκρίζωση – και προετοιμασία εδάφους – Αναφύτευση» για το πρόγραμμα της περιόδου 2017-2018 μετά την παραλαβή της απόφασης έγκρισης, και χωρίς άλλη ειδοποίηση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας προβαίνουν σταδιακά στην εκρίζωση των αμπελοτεμαχίων τους το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.
Στην απόφαση αναφέρεται επίσης πως:
Οι ποικιλίες «Ξινόμαυρο» και «Νεγκόσκα» στην Π.Ε. Κιλκίς, οι οποίες συμμετέχουν στον οίνο «ΠΟΠ Γουμένισσα», δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις δράσεις «εκρίζωση- αναφύτευση με άλλη ποικιλία» και «επανεμβολιασμός» για λόγους προστασίας και διαφύλαξης της αμπελουργικής φυσιογνωμίας της Ζώνης.
Για τον ίδιο λόγο στην Π.Ε. Αχαΐας οι ποικιλίες «Κορινθιακή» και «Μαυροδάφνη» που συμμετέχουν στον οίνο ΠΟΠ «Μαυροδάφνη Πατρών», καθώς και η ποικιλία «Μοσχάτο ‘Ασπρο» που συμμετέχει στους οίνους ΠΟΠ «Μοσχάτος Πατρών» και «Μοσχάτος Ρίου- Πατρών» δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις ίδιες δράσεις.
Αντιθέτως, οι ποικιλίες Τσάπουρνο στην Π.Ε. Κιλκίς και Κοτσιφολιάτικο στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο στις δράσεις:
i) εκρίζωση/αναφύτευση με άλλη ποικιλία
ii) επανεμβολιασμός
Οι Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης οι οποίες δεν ταξινομούνται ως «λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες» χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. στο 50% του πραγματικού κόστους του προγράμματος, αντί του 75% που ισχύει για τις υπόλοιπες Π.Ε.

ΠΙΝΑΚΑΣ

aftodioikisi.gr