Να συμπεριληφθούν και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι στις ενισχύσεις deminimis ζητά με ανοιχτή επιστολή του προς το υπουργείο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Τυρνάβου.
Παράλληλα ζητά την αποκατάσταση των αδικιών με τις εξισωτικές του 2013-14, του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας και των αποζημιώσεων του καταρροϊκού πυρετού.
Αναλυτικά η επιστολή:
"Με αφορμή την ειλημμένη απόφαση του ΥΠΑΑΤ για καταβολή ενισχύσεων deminimis στους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας μας, της τάξεως των 41 εκατ. ευρώ-λόγω των πτωτικών τιμών στο γάλα- να αναφέρουμε πως ως Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Τυρνάβου, θεωρούμε πώς αυτές οι ενισχύσεις είναι πράγματι αναγκαίες και πολύ καλά πράττει το υπουργείο που θα τις χορηγήσει και όπως είχε πει πολύ πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης, «Αυτήν την ώρα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και αφετέρου να μπορέσουν να αποδώσουν τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε έτσι ώστε να φέρουμε πραγματικά αποτελέσματα για το εισόδημά τους».
Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ όπως έχει εκπεφραστεί τόσο γραπτά, όσο και προφορικά, από την ηγεσία του υπουργείου, είναι να δοθούν αυτές οι ενισχύσεις σε εκμεταλλεύσεις ορεινής, μειονεκτικής και νησιωτικής ποιμενικής κτηνοτροφίας, αφήνοντας εκτός τους πεδινούς κτηνοτρόφους.
Στο σημείο αυτό εδράζεται η διαφωνία μας και εμείς αντιπροτείνουμε στο υπουργείο, μιας και το αρχικό κονδύλι των ενισχύσεων deminimis αυξήθηκε από 30 σε 41 εκατ. ευρώ, να συμπεριληφθούν και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι της χώρας μας (έστω και αν μειωθεί η ενίσχυση στον καθένα), για λόγους ισονομίας, ισοπολιτείας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού τη μείωση των τιμών στο γάλα την έχει υποστεί και αυτή η κατηγορία των συναδέλφων μας.
Συνεπώς το πιο δίκαιο θα είναι η ενίσχυση να καταβληθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους και με τα σχεδιαζόμενα κριτήρια, δηλαδή κατά κεφαλή θηλυκού ζώου, άνω του ενός έτους, που να έχει παραδώσει αποδεδειγμένα  έστω και ένα κιλό γάλα, αλλά όπως προαναφέραμε προς όλους, συμπεριλαμβάνοντας και του πεδινούς κτηνοτρόφους. 
ΟΙ «ΠΕΤΣΟΚΟΜΕΝΕΣ» ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ 2013-2014
Με την ευκαιρία αυτής της δημόσια  έκκλησης προς το ΥΠΑΑΤ, να αναφέρουμε πως αναμένουμε να αποκατασταθεί και μια πολύ μεγάλη αδικία που έγινε στους κτηνοτρόφους με τις εξισωτικές του 2013-14, όπου με την τότε τεχνική λύση «Καρασμάνη»,  στην κυριολεξία «πετσοκόφτηκαν» οι ενισχύσεις σε πάρα πολλούς κτηνοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή την αδικία θεωρούμε ότι έχετε την δυνατότητα, έστω και τώρα, να την αποκαταστήσετε, και να δώσετε αυτά που άλλοι έκοψαν.
ΜΗ ΕΓΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Παράλληλα, να επισημάνουμε πως ορισμένοι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, υφίστανται άλλη μια αδικία με το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας και πιο συγκεκριμένα, κτηνοτρόφοι οι οποίοι αιτήθηκαν την ένταξη τους στο Υπομέτρο 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», στη δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», έχουν πρόβλημα με την βαθμολογία τους, στην οποία δεν προσμετρήθηκε το κριτήριο της βιολογικής παραγωγής ζωοτροφών (έκταση η οποία καλλιεργείται με πιστοποιημένες βιολογικές ζωοτροφές), με αποτέλεσμα να σημειώσουν μικρότερη βαθμολογία και να μην εγκριθούν στο συγκεκριμένο μέτρο. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δήλωσαν στην ΕΑΕ 2017 τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια τους, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών με τον Κωδικό Καλλιέργειας 2_Λοιπά σιτηρά και κωδικό ποικιλίας 6900_Κριθάρι Διάφορα, αντί να τα δηλώσουν με τον Κωδικό Καλλιέργειας 9_Βοσκότοποι και κωδικό ποικιλίας 90001_Βοσκότοπος Παραγωγικός. Το συγκεκριμένο "λάθος" προήλθε εκ του γεγονότος ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας (ΜΕΤΡΟ 214 «ΓΕΩΡΓΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» ΔΡΑΣΗ 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία») στο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης αρκούσε απλά ο ιδιόκτητος παραγωγικός βοσκότοπος να δηλωθεί με τον κωδικό ποικιλίας 6900_Κριθάρι Διάφορα το οποίο στην συνέχεια αντιστοιχιζόταν με τα αγροτεμάχια στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης και προχωρούσε χωρίς σφάλματα για πληρωμή! Στο τρέχον πρόγραμμα το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης καταργήθηκε και για τη βαθμολόγηση τους χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήριο οι κωδικοί των καλλιεργειών στην ΕΑΕ 2017. Έτσι, το λάθος που έγινε στην σύνταξη της ΕΑΕ 2017 είχε ως συνέπεια την μη ένταξη τους στο πρόγραμμα, την απώλεια σημαντικών εισοδημάτων από τη συγκεκριμένη ενίσχυση, αλλά και την αποθάρρυνση τους για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων. Οι παραγωγοί αυτοί αποτελούν βασικό πυλώνα της βιολογικής κτηνοτροφίας στην χώρα μας και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας και παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την ένταξη τους στο Μέτρο 11.
ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Τέλος να τονίσουμε ότι αναμένουμε να δώσετε λύση και στο θέμα των αποζημιώσεων του καταρροϊκού πυρετού, όπου η Λάρισα έμεινε απ' έξω, λόγω ανεξήγητης εντολής για καταστροφή των δειγμάτων των αιγοπροβάτων."