Η µείωση της τιµής στο γάλα, ο νέος χάρτης της εξισωτικής αποζηµίωσης, η συνεχόµενη αύξηση της τιµής του πετρελαίου κίνησης, το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ και τα προβλήµατα στην εφαρµογή του φετινού προγράµµατος δακοκτονίας, αποτέλεσαν τους κύριους άξονες της συνάντησης που πραγµατοποίησαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) την περασµένη Κυριακή 21 Οκτωβρίου στη Λάρισα.
Δεδοµένων των δυσκολιών που αντιµετωπίζουν οι παραγωγοί και προκειµένου να σταχυολογηθούν οι απόψεις όλων των αγροτών ώστε να καθοριστεί το φετινό διεκδικητικό πλαίσιο, οι αγρότες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 9 Δεκεµβρίου στη Νίκαια, όπου θα πραγµατοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη.
Εκτός των παραπάνω, στη Λάρισα συζητήθηκαν γενικότερα προβλήµατα σχετικά µε την καθυστέρηση των προγραµµάτων του Β’ Πυλώνα, τα προβλήµατα που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές µε τον ασφαλιστικό φορέα των αγροτών αλλά και των αγροτεµαχίων ( ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ). Επίσης, οι αγρότες αναφέρθηκαν στο ζήτηµα της εµπορίας των αγροτικών προϊόντων και την πολυδιάσπαση των αγροτών, η οποία -όπως ανέφεραν- έχει ως αποτέλεσµα την εκµετάλλευσή τους από µεσίτες - µεσάζοντες και µεταπράτες αγροτικών προϊόντων «που στην κυριολεξία ανθούν τα τελευταία χρόνια σε όλη την ελληνική ύπαιθρο».
Ιδιαίτερα τονίσθηκαν:
- Η φοροληστεία, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια που παίρνουν πάνω από το 50% του εισοδήµατος από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων και θα χειροτερέψει µε την µείωση του αφορολόγητου -που κατακτήσαµε στα µπλόκα µας- κατά 3000 ευρώ από το 2020.
- Γενικεύονται οι «ανοιχτές τιµές» σε όλα τα προϊόντα από τους εµπόρους και τις βιοµηχανίες µε την κυβέρνηση να κάνει πλάτες σε αυτό το απαράδεκτο φαινόµενο, στηρίζοντας την ασυδοσία ενάντια στους παραγωγούς.
- Οι τιµές πώλησης των προϊόντων µας είναι χαµηλές ενώ φτάνουν πολλαπλάσια αυξηµένες στην λαϊκή κατανάλωση κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και παραγωγών. Την ίδια στιγµή το κόστος παραγωγής αυξάνει καθηµερινά κάνοντας δύσκολη ως αδύνατη την επιβίωση µας. Το πετρέλαιο κυµαίνεται από 1,45-1,50 ευρώ το λίτρο την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται 44 λεπτά και στις χώρες της ΕΕ η µέση τιµή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συµβαίνει στα µέσα και εφόδια, στο ρεύµα και το νερό.
- Εντείνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασµοί. ∆εν προχωράνε στην άµεση θεσµοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασµών στις 15.000 ευρώ, παρά τις δεσµεύσεις τους γιατί θέλουν τα χρήµατα της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης να τα πάρουν οι τράπεζες, οι εφορίες κ.α.
Δεν καταργούν-αν και πολλές φόρες έχει εξαγγείλει- τον ειδικό φόρο στο κρασί που αφορά παραγωγούς αλλά και καταναλωτές.
- Σοβαρό πρόβληµα προκύπτει σε πολλές περιοχές της χώρας από ζηµιές στην παραγωγή που είτε δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ είτε αποζηµιώνει µε ψίχουλα.
Το φετινό διεκδικητικό πλαίσιο
Σύµφωνα µε όσα έκανα γνωστά οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, οι αγρότες διεκδικούν τη χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, µε βάση την πραγµατική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούµενους αγροτοκτηνοτρόφους που τις χάνουν επειδή µε την επαναχάραξη των µειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρµογής των κανονισµών της ΕΕ, ολόκληρες περιοχές απεντάσσονται από αυτές. Να σταµατήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασµοί.
Άµεση θεσµοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασµών στις 15.000 ευρώ. Την άµεση αλλαγή του κανονισµού του ΕΛΓΑ. Να προχωρήσουν σε άµεση εκτίµηση των ζηµιών από το δάκο στα ελαιόδεντρα και κάλυψη του χαµένου εισοδήµατος των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κατάργηση του χαρατσιού του 2%, δακοκτονία µε πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα.
agronews.gr