Δύσκολο το ξεκίνημα της χρονιάς για πολλούς παραγωγούς της χώρας μας, οι οποίοι ασχολούνται με το σκεπαστό υπαίθριο καρπούζι και πεπόνι. Το ψυχρό βαρομετρικό σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις ανέστειλαν τις αγροτικές εργασίες και γενικότερα τις προετοιμασίες για τη φύτευση του καρπουζιού και του πεπονιού στα χωράφια τους.
Ακόμη και στις περιοχές με ήπιο κλίμα, όπως αυτή της Μεσσηνίας, οι αγρότες δυσκολεύτηκαν να μπουν στα χωράφια τους. Περισσότερο τυχεροί ήταν οι παραγωγοί της Αμαλιάδας, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει σχεδόν τη φύτευση, ξεπερνώντας τα προβλήματα του καιρού.
Για τις άλλες πρώιμες, λόγω κλίματος, περιοχές της Θεσσαλίας, στις οποίες έχει ξεκινήσει η φύτευση, ο παγετός έδειξε το σκληρό του πρόσωπο, με σημαντικά προβλήματα και ζημιές.
Η Μεσσηνία αποτελεί μία από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής του σκεπαστού υπαίθριου καρπουζιού και πεπονιού της χώρας μας, με σημαντική πρωιμότητα. Για την τρέχουσα, όμως, καλλιεργητική περίοδο, το κρύο και οι βροχές μεταθέτουν για αργότερα τις εργασίες στα χωράφια.
Τυχεροί στάθηκαν οι αγρότες που τα χωράφια τους στραγγίζουν καλύτερα, έναντι αυτών που είναι πιο βαριά. Όπως αναφέρει και ο γεωπόνος, παραγωγός, από την Κυπαρισσία, Γιάννης Σταθόπουλος, «τα πρόσφατα ακραία, για την εποχή, καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν σίγουρα την παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχουμε όψιμη συλλογή. Βέβαια, όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του καιρού το επόμενο διάστημα».
Επίσης, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια, όπως είναι γνωστό, δημιουργεί μεγάλο όγκο παραγωγής, ο οποίος δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος και καταλήγει, λέγοντας ότι «απαιτείται οργάνωση από την πλευρά των παραγωγών και άλλων εμπλεκομένων (γεωπόνων, εμπόρων, μεταφορέων), ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα διαχείρισης του όγκου παραγωγής».
Κόντρα στον παγετό για να κρατήσουν ζωντανά τα φυτά
Μεταφέροντας τη δική του εικόνα από την περιοχή του Μακρυχωρίου Λάρισας, ο παραγωγός καρπουζιού, Παύλος Σελιγκούνης, δήλωσε ότι «εδώ και δέκα ημέρες περίπου έχουμε ξεκινήσει τη φύτευση του καρπουζιού και του πεπονιού στην περιοχή μας. Τις τελευταίες ημέρες, λόγω των μειωμένων θερμοκρασιών, προσπαθούμε να κρατήσουμε τα φυτά ζωντανά.
Καίμε ακόμη και λάστιχα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον παγετό κατά τις νυχτερινές ώρες και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αντιπαγωτικά μέσα, ώστε να περιορίσουμε τις απώλειες. Η θερμοκρασία στην περιοχή μας έχει πέσει ακόμη και κάτω από το μηδέν, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη των φυτών, με σοβαρές απώλειες. Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του καρπουζιού στον τόπο μας, οι εκτάσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά».
Σύμφωνα με στοιχεία από την περιοχή του Μακρυχωρίου Λάρισας, οι τιμές καρπουζιού κατά την περσινή περίοδο για τις πρώιμες ποικιλίες κυμάνθηκαν από 22 έως 28 λεπτά το κιλό και το κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 500 έως 600 ευρώ το στρέμμα. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών, ανάλογα φυσικά και με την περιποίηση, μπορούν να ξεπεράσουν τους 6 τόνους το στρέμμα.
Στα μέσα Μαρτίου οι τρικαλινές φυτεύσεις
Οψιμότερη δείχνει να είναι η φύτευση στα Τρίκαλα, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Όπως μας εξηγεί ο γεωπόνος Λάμπρος Μεσδανίτης, «πολλοί παραγωγοί θέλουν να περιορίσουν το κόστος εγκατάστασης και χρησιμοποιούν το απλό νάιλον. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρουν κατά 20 μέρες αργότερα τη φύτευση του καρπουζιού και του πεπονιού στο χωράφι, φοβούμενοι τις χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα φυσικά να έχουμε και οψιμότερη παραγωγή».
Περιγράφοντας με σαφήνεια την τάση των παραγωγών της περιοχής, αλλά και της αγοράς στο θέμα της επιλογής του τύπου του καρπουζιού, εστιάζει στις ποικιλίες τύπου οβάλ: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών καλλιεργεί ποικιλίες με οβάλ χαρακτηριστικά, επειδή αυτά ζητάει η αγορά. Τα υβρίδια που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι αποκλειστικά εμβολιασμένα, για να αντέχουν στις ασθένειες.
Ανάλογα με το υβρίδιο που εμβολιάζουμε, οι τιμές κυμαίνονται από 75 έως 80 λεπτά το φυτό. Οι τιμές αυτές δεν έχουν διαφοροποιηθεί από τις περσινές». Καταλήγοντας, ο κ. Μεσδανίτης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους καλλιεργούνται περισσότερες εκτάσεις καρπουζιού, έναντι πεπονιού: «Οι παραγωγοί δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στο καρπούζι σε σύγκριση με το πεπόνι, διότι είναι ανθεκτικότερο, αποδοτικότερο και έχει μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές».
Καλό το ξεκίνημα στην Αμαλιάδα
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώνεται η φύτευση του καρπουζιού και του πεπονιού στην περιοχή της Αμαλιάδας. Περιγράφοντας την κατάσταση ο Πέτρος Λεβέντης, γεωπόνος και έμπορος καρπουζιού της ίδιας περιοχής, δήλωσε: «Ολοκληρώνεται η φύτευση στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, που προορίζονταν για καρπούζι και πεπόνι αυτή την εποχή, με μία μικρή αύξηση στις πρώιμες ποικιλίες του καρπουζιού. Το καρπούζι καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιέργειας σε σύγκριση με το πεπόνι, το οποίο ακολουθεί με λιγότερα στρέμματα».
Δίνοντας μια πρώτη εικόνα για την πορεία του καρπουζιού στη νέα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Λεβέντης περιγράφει με σαφήνεια τις δυνατότητες του προϊόντος: «Το καρπούζι για την περιοχή μας και λόγω της πρωιμότητάς του έχει πολλές δυνατότητες. Η ποιότητα για εμάς αποτελεί την αιχμή του δόρατος και είναι αυτή που μας δίνει το διαβατήριο για τις ξένες αγορές. Πρέπει, όμως, να οργανωθούμε καλύτερα και να ανοίξουμε περισσότερες αγορές, δίνοντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας».
Γιάννης Σάρρος (ypaithros.gr)