Στις αρχές Απριλίου ξεκινάνε οι σφαγές των αμνοεριφίων στη χώρα μας, ώστε να καλυφθεί η πασχαλινή ζήτηση.
Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι προσπαθούν να ρευστοποιήσουν την παραγωγή τους. Πιέζονται από δύο παράγοντες, την αναποτελεσματική παραγωγική διαδικασία και τις χαμηλές τιμές του κρέατος και του γάλακτος στην αγορά.
Σε μία ήδη δύσκολη εξίσωση προστίθεται και το θέμα των ελληνοποιήσεων, η προσπάθεια δηλαδή επιτήδειων να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ζήτηση στις γιορτές του Πάσχα, προσφέροντας σε χαμηλές τιμές στην αγορά αμνοερίφια εισαγωγής, που με παράνομο τρόπο μετατρέπονται σε ντόπια.
Το καθολικό Πάσχα, το οποίο προηγείται του ελληνικού, προσφέρει μία οικονομική ανάσα σε πολλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι καταφέρνουν να εξάγουν τα σφάγιά τους. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των αμνοεριφίων διακινείται στην εσωτερική αγορά και το ερώτημα είναι αν οι τιμές παραγωγού θα ικανοποιήσουν τους κτηνοτρόφους.
Οι καταναλωτές να στηρίξουν το ελληνικό αρνί
«Δεν περιμένουμε πολλά από τους ελέγχους της Πολιτείας. Έχουμε κουραστεί από λόγια που δεν γίνονται πράξεις. Μόνη μας ελπίδα είναι ο καταναλωτής να συνειδητοποιήσει την ανάγκη στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας και να προτιμήσει τα ελληνικά αμνοερίφια, την περίοδο του Πάσχα».
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω της «ΥΧ» ον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, καθώς σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει να θερμαίνεται η αγορά ενόψει του Πάσχα. «Τα δικά μας ζώα έχουν ανοικτό ρόδινο χρώμα, σε αντίθεση με τα εισαγόμενα-κατεψυγμένα, που είναι πιο σκούρα», τονίζει.
Αναφορικά με τις καθιερωμένες εισαγωγές ή ελληνοποιήσεις αρνιών, ο κ. Γκουρομπίνος κρατά μικρό καλάθι, διότι «και έλεγχοι να γίνουν και να εντοπιστούν οι παραβάτες, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, όπως έγινε πρόσφατα με 2 γαλακτοβιομηχανίες, είναι μικρά και καθόλου αποτρεπτικά, μπροστά στον τζίρο που προκύπτει από τις ελληνοποιήσεις».
Το παζάρι θα ξεκινήσει για το Καθολικό Πάσχα, στο οποίο –ευτυχώς για την ελληνική αγορά– φεύγουν τα μικρού μεγέθους αμνοερίφια (5-6 κιλά), ενώ η εγχώρια αγορά προτιμά τα μεγάλα (δεκάκιλα και άνω). Όσον αφορά τις τιμές, οι προσδοκίες των Θεσσαλών κτηνοτρόφων είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος παραγωγής, που κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, πάντως, οι περισσότεροι πληρώθηκαν με 5,5 ευρώ/κιλό.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο, «η αγορά είναι ελλειμματική σε αμνοερίφια, καθώς οι περισσότεροι για να ταίσουν τα ζωντανά τους αναγκάστηκαν να σφάξουν ορισμένα στη μειωμένη τιμή των 2 ευρώ. Οι περισσότεροι παρακαλούν τα σφαγεία να πάρουν σειρά. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση των κτηνοτροφικών μονάδων και το γεγονός ότι πλέον λίγοι είναι αυτοί που κρατούν θηλυκά ζώα προς αναπαραγωγή, έχουν δημιουργήσει μια απογοητευτική κατάσταση στον κάμπο».
Τέλος, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την αύξηση της εισφοράς τους υπέρ ΕΛΟΓΑΚ, από 0,25 σε 0,75 ευρώ/κιλό, όταν ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν λειτουργεί υπέρ τους.
ypaithros.gr