«Χείμαρρος» ο Αλέξης Κούγιας, που μίλησε στο gazzetta.gr για το θέμα της άδειας της ΑΕΛ με αφορμή την θετική εισήγηση του του Δ/ντή αδειοδότησης της ΕΠΟ κ. Γεωργίου Δημητρίου και αναφέρθηκε σε… όλο τα θέματα που απασχολούν τον σύλλογο και όχι μόνο! Τα “απρόσμενα” έξοδα που έσκασαν τον Σεπτέμβρη, τον Πλεξίδα που τα απέκρυψε, την σκέψη του να κινηθεί νομικά για απάτη, τον κλεισμένο Κλέιτον, που λόγω αυτών των χρεών δεν επέστρεψε στην Λάρισα. Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην δώσει απάντηση στα όσα γράφονται σχετικά με το ενδεχόμενο να μην πάρει άδεια η ΑΕΛ, τονίζοντας πως αυτά τα λένε δικηγόροι που είναι… παλαιάς κοπής, που έχουν καταστρέψει στο παρελθόν ΠΑΕ, θυσαυρίζοντας στην πλάτη παικτών που δεν ήξεραν την νομοθεσία.
Από εκεί και πέρα, αναπόφευκτη ήταν και η σύγκριση της ΑΕΛ με την Παναχαϊκή, με τον Αλέξη Κούγια να τονίζει πως στην Πάτρα σιχάθηκε τον εαυτό του. Αντίθετα, ο ισχυρός άνδρας τον «βυσσινί» έσταξε… μέλι για τον κόσμο της Λάρισα, για το επίπεδο και την κουλτούρα του κόσμου, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, η νέα του ομάδα, όχι απλά ανήκει στην μεγάλη κατηγορία, αλλά μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους… μεγάλους, όπως ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.
«Τέλος Ιουλίου ανέλαβα εγώ την ομάδα και βρήκα στην Λάρισα ρόστερ 2 παικτών! Όλα έπρεπε να γίνουν πολύ γρήγορα, να χτίσουμε μία ομάδα που θα πάρει την άνοδο. Η σύμβαση της παραχώρησης προέβλεπε πως δεν υπάρχουν οφειλές και αν προκύψει κάτι, αν εμφανιστεί κάτι που δεν είχαμε δει, θα γινόταν συμψηφισμός με το υπόλοιπο των 220.000 ευρώ για το προπονητικό κέντρο που θα εξοφλούσα σε 11 δόσεις.
Τον Σεπτέμβριο, στην διαδικασία της παρακολούθησης που γινόταν στον σύλλογο λόγω του θέματος με το ΑΦΜ, «έσκασαν» 12 προσφυγές και καλύφθηκαν χρέη περί τα 480.000 ευρώ. Βέβαια, αυτό ξεπερνούσε το ποσό που έπρεπε να δώσω, έχοντας ήδη καταβάλει και τις πρώτες 20.000 ευρώ στον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Μιλάμε για μία διαφορά ύψους 280.000 ευρώ. Δε σας κρύβω, μάλιστα, πως εξετάζω σοβαρά το ενδεχόμενο να κινηθώ νομικά και να κάνω μήνυση για απάτη.
Όλα αυτά μας στοίχησαν πολύ, μας έβαλαν εμπόδια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έγιναν τον Γενάρη μεταγραφές παικτών άνω των 24 ετών. Δεν ξέρω κατά πόσο τις είχαμε ανάγκη, γιατί έχουμε ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ, όμως αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Δε σας κρύβω, πως, αυτό ήταν που χάλασε και την επιστροφή του Κλέιτον, με τον οποίο είχαμε έρθει σε συμφωνία».
Παρόλα αυτά, τα πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει τον δρόμο τους…
«Είναι ένα γεγονός αυτό, το οποίο μας προκαλεί χαρά και ικανοποίηση. Ένα ακόμα πολύ θετικό κομμάτι, είναι αυτό με το ΑΦΜ, το οποίο έχω διαβεβαίωση από συνεργάτες του Υφυπουργού κ. Κοντονή, ότι με νομοθετική ρύθμιση θα ξεπεράσουμε κι αυτόν τον σκόπελο. Και φυσικά, είναι το αγωνιστικό κομμάτι που επίσης μας κάνει να χαμογελάμε. Η ομάδα είναι σταθερά πρώτη, το πρόγραμμα για εμάς είναι ευνοϊκό, έχουμε μόνο 2 εκτός έδρας ματς στα επόμενα 10 παιχνίδια, όλα βαίνουν καλώς. Υπάρχει οικογενειακό κλίμα, οικονομική υγεία και τα καλύτερα έρχονται».
Κόντρα σε όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις που «προβλέπουν» ότι δεν θα πάρει άδεια η ΑΕΛ και φαίνεται να έχει ανοίξει μία κόντρα. Αναφέρομαι στον δικηγόρο κ. Παναγόπουλο…
«Ο συγκεκριμένος κύριος, είναι ο τελευταίος ενός κύκλου «παλαιάς κοπής» δικηγόρων, που έχουν καταστρέψει πολλές ΠΑΕ στο παρελθόν. Μιλάμε για την εποχή που ο νόμος ήταν διαφορετικός, τότε που για μία καθυστερημένη δόση, ο παίκτης μπορούσε να διεκδικήσει όλο του το συμβόλαιο. Μιλάμε για παίκτες και ανθρώπους πονηρούς, που πάτησαν πάνω σε αυτό και εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις. Υπήρχαν ποδοσφαιριστές που υπέγραφαν μακροχρόνια συμβόλαια με προβληματικές ομάδες, όπως ο Άρης, ο ΟΦΗ, ο Ηρακλής κλπ, ακόμα και η ΑΕΛ σε κάποια δύσκολα χρόνια της. Γνωρίζοντας πως κάποια στιγμή, σύντομα μάλιστα, κάποια δόση δε θα καλυφθεί και θα απαιτήσουν όλο τους το συμβόλαιο.
Ακόμα χειρότερη περίπτωση, αυτή των εκπροσώπων, των δικηγόρων αυτών των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι σε περιπτώσεις ξένων παικτών, αγόραζαν τις υποθέσεις και εκμεταλλεύονταν καταστάσεις. Παίκτες από την Αργεντινή, για παράδειγμα, δεν ήξεραν τον νόμο και παραχωρούσαν κάθε δικαίωμα σε έναν δικηγόρο που έταζε το μισό ποσό του συμβολαίου έως το τέλος της χρονιάς. Αυτοί, μετά, εκβίαζαν την διοίκηση και λάμβαναν όλο το ποσό, για όλα τα εναπομείναντα χρόνια και θησαύριζαν. Αυτή ήταν η κατάσταση, δεν μας αφορά, αυτές οι πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν και δεν υπάρχει λόγος, ούτε να τα συζητάμε, ούτε να μας απασχολούν, γενικά».
Η ΑΕΛ οδεύει προς την επιστροφή, στην πρώτη σεζόν που βρίσκεται στα… χέρια σας. Είναι κάτι που θέλατε να πετύχετε και στην Πάτρα με την Παναχαϊκή, αλλά αυτό δεν ήρθε ποτέ. Είναι οι συγκυρίες ή βλέπετε κάποιες διαφορές που έπαιξαν ρόλο σε αυτό;
«Όλα εδώ είναι διαφορετικά. Στην Πάτρα ήμουν 7 χρόνια, χωρίς την παραμικρή στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Δεν είχα ούτε μία πινακίδα από τοπική επιχείρηση, τα εισιτήρια ήταν στα 500 και 600 ανά παιχνίδι, ήμουν κόντρα σε όλα. Όμως ανέβασα την ομάδα στην 2η κατηγορία και φτάσαμε πολύ κοντά και στην άνοδο. Όλοι θυμούνται πως μπήκαμε πρώτοι στα πλέι οφ και τι έγινε για να πάρει, όπως ήθελε το σύστημα, την άνοδο ο Πλατανιάς. Μας κατακρεούργησαν.
Στην Πάτρα, δε το έκρυψα αυτό, σιχάθηκα τον εαυτό μου. Αναγκάστηκα να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που δε μου ταιριάζουν, αυτούς που βρίσκονται τόσα χρόνια στην Ερασιτεχνική Παναχαϊκή, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που χάρισα την ομάδα, δε ζήτησα ούτε ένα ευρώ. Το μόνο που πήρα, ήταν ο κορμός των ταλαντούχων παιδιών που ο ίδιος ανακάλυψα και τους έφερα τώρα εδώ στην ΑΕΛ για να πάρουμε όλοι μαζί την άνοδο.
Αυτά που ζούμε στην Λάρισα, είναι άλλο πράγμα. Η ΑΕΛ είναι σύλλογος που μπορεί να συγκρίνεται μόνο με ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Αυτό είναι το επίπεδό μας. Η Λάρισα είναι η μόνη πόλη που δεν έχει σύνδεσμο άλλης ομάδας, ο Ολυμπιακός προσπάθησε επί Κόκκαλη να το κάνει, με τον Καραπιάλη «μπροστάρη» και το μόνο που κατάφερε, ήταν να πείσει 4 συγγενείς του. Και φυσικά, ούτε αυτοί, ούτε και ο ίδιος ξαναπήγαν στο γήπεδο. Εγώ σκέφτηκα να τον τιμήσω κάποια στιγμή και μόνο που δεν έπεσαν να με φάνε!
Η κουλτούρα των οπαδών μας είναι διαφορετική, υπάρχει μία ποιότητα σπάνια. Δε θέλουν ανακοινώσεις και παράπονα, ακόμα και όταν μας αδικούν. Ακόμα δεν έχουμε πέναλτι, σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, έχουμε πάνω από 70 κάρτες, όμως, αν διαμαρτύρομαι, γίνεται χαμός εδώ. Δε τους αρέσει, λένε πως «έτσι μάθαμε, πάντα μας αδικούσαν και ακόμα κι έτσι πήραμε πρωτάθλημα». Είναι απίστευτο, η ηθική και η κουλτούρα εδώ είναι το κάτι άλλο»