Με τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να εξαιρεθεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα από την δημιουργία ενός ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα έχει εισροές από POS αι όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετρητά για πληρωμή υποχρεώσεων και ό, τι πληρώνει ο επιχειρηματίας με την κάρτα του και μέσω διαδικτύου, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με τη θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως από τον εν λόγω λογαριασμό θα πληρώνονται αυτόματα με πάγιες εντολές μισθοδοσία, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ.

Αναλυτικά, τα πρακτικά της συζήτησης της εν λόγω ερώτησης έχουν ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα γίνουν τρεις ερωτήσεις σήμερα. Είναι παρόντες εδώ ο κ. Αλεξιάδης, ο κ. Τόσκας και θα έρθει και ο κ. Κατρούγκαλος.

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 1198/30.8.2016 δεύτερη επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις.

Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι η πραγματικότητα που οδηγεί στη ανάγκη συζήτησης και καταρχήν προτάσεων για τη θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού επαγγελματιών, επιχειρηματιών και γενικά ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας μας.

Είναι γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης εντάθηκε το φαινόμενο των «λουκέτων» σε επιχειρήσεις που είχαν τεράστιο βάρος υποχρεώσεων και ταυτόχρονα αδυναμία να αντεπεξέλθουν, μέσα και στο κλίμα της ύφεσης που κυριάρχησε. Όμως, είναι δεκάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατοντάδες, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες οι οποίοι αγωνίζονται να κρατήσουν τη δραστηριότητά τους παρά τις δυσκολίες, έχοντας βεβαίως υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ταυτόχρονα έχοντας και μια δραστηριότητα.

Το Δημόσιο –και καλά κάνει βεβαίως- επιδιώκει την είσπραξη των χρημάτων που οφείλονται σε αυτό και ως όπλο του έχει την κατάσχεση των λογαριασμών. Έχουμε μια τεράστια αύξηση λογαριασμών που κατάσχονται σε επιχειρήσεις από την πλευρά του Δημοσίου για οφειλές. Νομίζω ότι περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ήταν οι λογαριασμοί που κατασχέθηκαν στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου. Πέρυσι ήταν γύρω στις εκατό χιλιάδες λιγότερες στο αντίστοιχο διάστημα.

Έρχεται η Πολιτεία -και σωστά- και ενισχύει το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο στην ουσία θα καταστεί καθολικό και υποχρεωτικό μετά από ένα διάστημα. Και όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με την ανάγκη να στηρίξουμε κάποιες επιχειρήσεις μήπως και τα καταφέρουν.

Αυτό, λοιπόν, οδηγεί στην ανάγκη της θεσμοθέτησης του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, τον οποίο είχα προτείνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τον οποίο οι μικρομεσαίοι και ιδιαίτερα η ΕΣΕΕ μετ’ επιτάσεως έχουν προτείνει σε εσάς και έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θεωρώ ότι με τη θεσμοθέτηση του λογαριασμού, που δεν θα αποκλείει κανέναν τομέα της οικονομίας -θα περιλαμβάνει, δηλαδή, από τους αγρότες, τους επαγγελματίες μέχρι και τους επιχειρηματίες- θα μπορούν να πληρώνονται οι οφειλές στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, τα ενοίκια, οι προμηθευτές και ταυτόχρονα να εισπράττονται τα χρήματα μέσω POS αλλά και μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών -βεβαίως, με κανόνες και ως ένα ποσοστό του συνολικού τζίρου.

Θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ούτως ώστε και το Δημόσιο να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του, αλλά και οι επιχειρηματίες να ξεμπλοκαριστούν και από τον φόβο αλλά και από τη διαδικασία της κατάσχεσης των λογαριασμών, που τους αδρανοποιεί και δεν τους δίνει δικαίωμα να αγωνιστούν. Αυτό θέλουν, να έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν, για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Έχετε τον λόγο, κύριε Αλεξιάδη.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πριν απαντήσω, όμως, επιτρέψτε μου να πω κάτι σε σχέση με τις επίκαιρες ερωτήσεις. Επειδή δεν θέλω κι εγώ να αρχίσω να δηλώνω κώλυμα και ότι έχω πρόβλημα χρόνου, απάντησα σε επίκαιρη ερώτηση τη Δευτέρα, χθες την Πέμπτη, σήμερα Παρασκευή και ενημερώνομαι ότι έχω και τη Δευτέρα.

Εγώ το λέω με ευθύτητα, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν μαζευτούν οι επίκαιρες ερωτήσεις σε μία μέρα άντε δύο το πολύ ανά εβδομάδα, δεν θα μπορώ να ανταποκριθώ σε αυτή την υποχρέωση, διότι είναι πάρα πολλές οι μέρες που αναγκάζομαι και έρχομαι στη Βουλή συν όλες οι άλλες υποχρεώσεις που έχω.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, κύριε Βουλευτά, το θέμα που θέσατε για τον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό, θέλουμε να κάνουμε δύο πράγματα.

Το ένα είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, διότι καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που έχουν στα θέματα τα φορολογικά και τα οικονομικά και τα προβλήματα που τους δημιουργεί η διαδικασία των κατασχέσεων λογαριασμών από τις Εφορίες, από τα ασφαλιστικά ταμεία ή από τις τράπεζες και πραγματικά ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Το δεύτερο που θέλουμε να κάνουμε -και νομίζω ότι είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας- είναι να επεκτείνουμε τις ηλεκτρονικές, τις ψηφιακές συναλλαγές, όσο γίνεται περισσότερο.

Αυτό το κάνουμε και για λόγους εισπρακτικούς, για να έχουμε καλύτερες εισπράξεις ως Δημόσιο, σε σχέση με όσα είχαμε μέχρι τώρα, και για λόγους ελεγκτικούς, για να εξοικονομήσουμε ελεγκτικό προσωπικό, αλλά και για να αυτοματοποιήσουμε πάρα πολλές ελεγκτικές διαδικασίες που θα μπορούν να γίνονται αυτόματα όταν θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές, ψηφιακές συναλλαγές.

Για να γίνουν αυτά τα πράγματα, επεξεργαζόμαστε εδώ και πολλούς μήνες αυτό το οποίο μας έχουν προτείνει κοινωνικοί φορείς -η ΕΣΕΕ είναι ένας από τους πρώτους φορείς που το πρότεινε αυτό και το έχουμε υιοθετήσει- δηλαδή να δημιουργηθεί ένας ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός, ο οποίος να έχει εισροές, μετρητά του επιχειρηματία για πληρωμή κάποιας υποχρέωσης, να έχει εισροή ό,τι έχει το POS, να έχει εισροή και ό,τι έρχεται μέσω διαδικτύου και από αυτόν τον λογαριασμό να έχει εκροές μόνο πάλι ό,τι χαλάει ο επιχειρηματίας με την κάρτα του, ό,τι πληρώνει για συναλλαγές μέσω διαδικτύου και από αυτόν τον λογαριασμό να πληρώνονται αυτόματα με πάγιες εντολές μισθοδοσία, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ.

Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μη δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα, στο να μπορούν οι επιχειρηματίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να έχει ξεκαθαρίσει ένα μεγάλο πεδίο από τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και να μπορούν ν’ ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις καλύτερα και να κάνουμε κι εμείς καλύτερο προγραμματισμό.

Σε αυτόν τον τομέα θέλω να σας πω ότι έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό οι διαπραγματεύσεις. Είμαστε σχεδόν κοντά στο τέλος. Νομίζω ότι οριστικοποιείται πλέον αυτή η υπόθεση σε επίπεδο διαπραγματεύσεων και θα μπορούμε πολύ σύντομα να ανακοινώσουμε τις τελικές ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο θα φέρουμε άμεσα στη Βουλή.

Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Πολύ σύντομα θα μπορούμε να σας δώσουμε αναλυτικές απαντήσεις γι’ αυτό το ζήτημα. Γενικές απαντήσεις και για τα θέματα των κατασχέσεων υπάρχουν στο συγκεκριμένο έγγραφο που μου έδωσε η Διεύθυνση Εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο και θα καταθέσω στα Πρακτικά, για να έχετε πιο συγκεκριμένη ενημέρωση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Κεγκέρογλου, κύριε Αλεξιάδη, θέλω να σας πω ότι έχετε δίκιο σε αυτό που είπατε. Κατά σύμπτωση, κι εσείς και ο κ. Τόσκας και ο κ. Κατρούγκαλος ανήκετε σ’ εκείνους τους Υπουργούς που ανταποκρίνεστε κι έρχεστε σχεδόν πάντα να απαντήσετε σε επίκαιρες ερωτήσεις. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων. Και ο κ. Κεγκέρογλου το είχε θέσει το θέμα μάλιστα.

Αν θυμάμαι καλά, κ. Κεγκέρογλου, είχαμε πει ότι αυτό είναι στην αναθεώρηση του Β΄ Μέρους του Κανονισμού και μάλλον τον Οκτώβριο θα ασχοληθεί η αρμόδια Επιτροπή, όχι μόνο για το θέμα που θίξατε -και έχετε δίκιο- αλλά και με άλλα πράγματα που αφορούν το Β΄ Μέρος του Κανονισμού.

Πάντως, επειδή γκρινιάζω δικαίως για άλλους Υπουργούς, οφείλω να πω τα καλά λόγια για τους τρεις που είστε σήμερα εδώ.

Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μέχρι ν’ αλλάξει ο Κανονισμός πάντως, θέλουμε να έχουμε την παρουσία των Υπουργών για να τους επαινούμε κιόλας, μόνο και μόνο για την παρουσία. Γιατί όταν πρόκειται για πέντε λεπτά ή τρία λεπτά που χρειάζεται να έχεις παρουσία και δεν προσέρχεσαι, χωρίς να έχεις βεβαίως άλλη υποχρέωση -γιατί γνωρίζουμε από κυβερνητικές υποχρεώσεις- και είναι από αδιαφορία, τότε βεβαίως δεν θα το επαινέσουμε, αλλά θα το κατακρίνουμε. Όπως είπατε, όμως, κι εσείς για τους παρόντες σήμερα, ισχύει η συνέπεια ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Κύριε Υπουργέ, είναι θετικά όσα μας είπατε. Είναι ανάγκη πραγματικά να γίνει, όχι επειδή το ζητούμε εμείς, οι φορείς, αλλά επειδή το ζητάει η ίδια η πραγματικότητα, η πραγματική οικονομία. Θέλω να προσέξετε να μην έχουμε εξαιρέσεις σε κανενός είδους δραστηριότητα. Περιλαμβάνονται και οι αγροτικές δραστηριότητες, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Εάν ο τρόπος θεσμοθέτησης του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού γίνει λαμβάνοντας όλα όσα είπα εγώ κι εσείς συνθετικά σήμερα, νομίζω ότι θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα και ως προς το δημόσιο συμφέρον, αλλά κυρίως ως προς τη δυνατότητα που θα τους δώσουμε να αγωνιστούν για να κρατήσουν την επιχείρησή τους. Είναι απλό.

Εγώ έχω επεξεργαστεί, όπως σας είπα, από την προηγούμενη κιόλας Κυβέρνηση, μια διάταξη την οποία είχα καταθέσει. Θα σας τη δώσω, μήπως σας φανεί χρήσιμη ως προς το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θέλετε να δημιουργήσετε. Η διάταξη που προτείνω αφορά κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα στον πρωτογενή, δευτερογενή ή τριτογενή τομέα -χωρίς καμιά εξαίρεση επομένως- που θα πρέπει να δύναται να διατηρεί ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό έναντι κάθε απαίτησης Δημοσίου και ιδιωτών και από οποιονδήποτε, σε ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Πρέπει να είναι μοναδικός ασφαλώς για να μπορεί να υπάρχει διαχείριση και μέσω αυτού του ειδικού λογαριασμού, όπως ήδη είπαμε, θα πρέπει να γίνονται εισπράξεις μέσω POS, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και καταθέσεων και βεβαίως οι πληρωμές στο Δημόσιο, στις δημόσιες επιχειρήσεις, στα ασφαλιστικά ταμεία, για τους εργαζόμενους, τα ενοίκια, τους προμηθευτές.

Άρα χρειάζεται για κάθε επιχείρηση ο προσδιορισμός ενός κεφαλαίου κίνησης που θα είναι γι’ αυτούς τους σκοπούς, πέρα από τις φορολογικές υποχρεώσεις, κι εκεί είναι το κρίσιμο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, ο τζίρος που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο αριθμός των εργαζομένων που είχε τα προηγούμενα χρόνια, άρα και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, η φορολογία την οποία κατέβαλε ή που υποχρεούται να καταβάλει.

Μέσα από μία συνάρτηση, μέσα από έναν αλγόριθμο που θα έχει παραμέτρους και άλλα πράγματα εκτός από αυτά τα οποία είπα, θα μπορεί να βγει για την κάθε επιχείρηση το ποσό ή το ποσοστό, αν θέλετε, επί του τζίρου, το οποίο θα είναι για τον ακατάσχετο λογαριασμό ακριβώς, και θα αποτυπώνει την πραγματικότητα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Υπάρχει, δηλαδή, τεχνικός τρόπος.

Πιστεύω ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα μπορέσουν με μια τέτοια διαδικασία να προσδιορίσουν ακριβώς πώς πρέπει να είναι και η διάταξη αλλά και η εφαρμογή της και γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο και θετικό βήμα, για να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις μέσω του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Θα σας καταθέσω, κύριε Υπουργέ, τη διάταξη που προτείνω.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Βεβαίως, κύριε Βουλευτά, και θα αξιοποιήσουμε κάθε πρόταση που θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Η επεξεργασία που έχουμε μέχρι τώρα δεν προβλέπει καμία εξαίρεση από τον λογαριασμό. Θα αφορά τους πάντες αυτός ο λογαριασμός. Και δεν προβλέπει εξαίρεση, διότι οι εξαιρέσεις δημιουργούν και διάφορες άλλες παρενέργειες. Δεν χρειαζόμαστε.

Εμείς κάνουμε επεξεργασίες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στον συνολικό σχεδιασμό που έχουμε στα θέματα της φορολογίας θα φέρουμε και νέα νομοσχέδια και θα έχουμε και νέες αλλαγές.

Επιτρέψτε κι ένα σχόλιο εδώ λόγω της επικαιρότητας. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την απροσδόκητη αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις μας δίνει τη δυνατότητα για καλύτερους σχεδιασμούς, γιατί κανένας δεν περίμενε αυτό το «δώρο» των 240.000.000 ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση για καλύτερους σχεδιασμούς και για καλύτερη διαχείριση των οικονομικών.

Ευχαριστώ πολύ.

agronews.gr