Πολλές οι σημερινές εκδηλώσεις στα ορεινά για την ημέρα της Παναγίας. Το ενδιαφέρον των Αυγουστιάτικων εκδηλώσεων επικεντρώνεται στα τρία χώρια των Γρεβενών, σε Σαμαρίνα, Σμίξη και Αβδέλλα, που αποτελούν και τόπους καταγωγής πολλών Θεσσαλών, χωρίς βέβαια να υπολείπονται του ενδιαφέροντος των επισκεπτών και τα χωριά του Ασπροποτάμου, της Μεσοχώρας, του πρώην Δήμου Καστανιάς στην Καλαμπάκα και αυτών που βρίσκονται πάνω στον οδικό άξονα για Μέτσοβο.

Είναι εθιμικό δίκαιο για τους βλάχους, οι διακοπές τους τον Δεκαπενταύγουστο να συνδυάζονται αποκλειστικά με την παραμονή τους στα αγαπημένα τους χωριά. Κοντά στην κοσμοπλημμύρα που σημειώνεται κάθε χρόνο και κορυφώνεται το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και οι πολιτικοί, οι οποίοι αφήνουν τις παραλίες και συνεχίζουν τις περιοδείες και τις επαφές στα όμορφα αυτά χωριά.

Η Σαμαρίνα

Σαράντα οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη των Γρεβενών και σε υψόμετρο 1.650 μέτρων βρίσκεται το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της Ελλάδας, η Σαμαρίνα.

Κάτω από το δάσος της Κιούριστας ο παραδοσιακός οικισμός του χωριού είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές της υψηλότερης κορυφής της Πίνδου, του Σμόλικα, με υψόμετρο 2.637 μέτρων, του 2ού υψηλότερου βουνού μετά τον Ολυμπο.

Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ ένα ονομαστό πανηγύρι. Τα παιδιά της Σαμαρίνας επιστρέφουν στα μέρη τους και στις 14 και 15 Αυγούστου ακολουθούν τους αργόσυρτους ρυθμούς του κλαρίνου χορεύοντας και γλεντώντας στην πλατεία του χωριού και στις 16 συναντώνται στην αυλή της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς με το γέρικο πεύκο που φυτρώνει στη στέγη της και πιάνονται πίσω από τους γεροντότερους για να τραγουδήσουν και να χορέψουν τον πατροπαράδοτο - από την εποχή της Τουρκοκρατίας - «τσιάτσιο».

Λ.Ε.