Ο θυμόσοφος λαός μας κουβαλάει στη παράδοσή του τη γνωστή παροιμία για την ημερήσια κατανάλωση μήλων και την θετική επίδρασή τους στην υγεία των ανθρώπων.

Στην περίοδο που διανύουμε η παραπάνω ρήση είναι άκρως επίκαιρη και ίσως καθίσταται "ενθαρρυντική" για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που με δυναμισμό και υπομονή καλείται να αντιμετωπίσει τις έκτακτες περιστάσεις που βιώνει η ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τη Βολιώτισσα διαιτολόγο - διατροφολόγο, Πέπη Οικονόμου, απόφοιτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τα μήλα είναι φρούτα που ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας  σύστημα, το οποίο θωρακίζεται για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προσβολές στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή (πολυφαινόλες) και φυτικές ίνες. Έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Μια σειρά μελετών έχει αποδείξει τις θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στην υγεία, όπως είναι η καταπολέμηση των φλεγμονών και η προστασία της καρδιάς.

Η κερκετίνη (φλαβονοειδές) που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στο μήλο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων. Σε δύο μελέτες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πέντε μήλων την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.

Επιπλέον, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη A και το β- καροτένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ, το κάλιο που περιέχονται  στο μήλο, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής και αντιθρομβωτικής του ικανότητας.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα δρουν ευεργετικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και μαζί με τα φλαβονοειδή συμβάλουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και του κινδύνου για καρκίνο, στη μείωση της χοληστερίνης και της εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων.

Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, θωρακίζοντας τον οργανισμό απέναντι στις ιώσεις. Το μισό όμως της περιεκτικότητας της βιταμίνης C στο μήλο, είναι ακριβώς κάτω από τη φλούδα, ενώ στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες και τα φλαβονοειδή (κερκετίνη).

Πολλοί ενδεχομένως στο σημείο αυτό προβληματίζονται, καθώς ο εξωτερικός φλοιός θεωρείται περισσότερο εκτεθειμένος σε σκευάσματα φυτοπροστασίας, που είναι ωστόσο απαραίτητα για την παραγωγή των φρούτων. Για την αποφυγή αυτού του ενδεχόμενου, είναι χρήσιμο να επιλέγονται μήλα που αποδεδειγμένα εξασφαλίζουν ανώτερη ποιότητα και είναι επώνυμα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικών μήλων είναι τα Π. Ο. Π. Μήλα Ζαγοράς Πηλίου τα οποία διακινούνται αποκλειστικά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς με το οβάλ αποτύπωσης εμπορικό σήμα "ZAGORIN",  που είναι εμφανές σε αυτοκόλλητο που επικολλάται σε κάθε μήλο.

Τα συγκεκριμένα μήλα,  παράγονται σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2 για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, συσκευάζονται στη πιστοποιημένη με ISO 22000 μονάδα του ιστορικού Συνεταιρισμού, ο οποίος παράλληλα διαθέτει και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση GLOBALG.A.P./G.R.A.S.P.

Ο Συνεταιρισμός ακολουθεί μια σειρά από φιλικές προς το περιβάλλον, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές καλλιεργητικές μεθόδους.  Έχει μειώσει αισθητά τις εφαρμογές φυτοπροστασίας και ακολουθεί ειδικό σχεδιασμό για πλήρη εκμηδενισμό των όποιων υπολειμμάτων από δραστικές ουσίες, επενδύοντας σε αναλύσεις και ειδικό εξοπλισμό.

Μάλιστα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ακολουθεί στη καταπολέμηση του βασικότερου εντομολογικού εχθρού των μήλων, έχει καταχωρηθεί ως "καλή πρακτική" στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, δικαίως το μήλο θεωρείται ισχυρός σύμμαχος της υγείας και απαραίτητο τρόφιμο στην καθημερινή μας διατροφή, ενώ ειδικά τα μήλα "ZAGORIN" αποτελούν τα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά μήλα.

Παράλληλα τα μήλα ως φρούτα έχουν κατά μέσο όρο  80 θερμίδες και περίπου 84% νερό, συνεπώς η κατανάλωσή τους συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή, απαραίτητη για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.  

ΠΗΓΕΣ:

 Δύο μήλα ημερησίως μειώνουν τη χοληστερόλη στον ορό και βελτιώνουν τους καρδιομεταβολικούς βιοδείκτες σε ενήλικες με ήπια υπερχοληστερολαιμία, Το αμερικανικό περιοδικό της κλινικής διατροφής , τόμος 111, τεύχος 2, Φεβρουάριος 2020, σελίδες 307-318, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz282

  • Φλαβονοειδή στην υγεία και την ασθένεια

Joaquín García-Estañ López , 2019 Current Medicinal Chemistry, Τόμος 26, Τεύχος 39

DOI : 10.2174 / 092986732639191213095405

  • Bondonno, ΝΡ, Dalgaard, F., Kyrø, C. et αϊΗ πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με τη χαμηλότερη θνησιμότητα στον Δανικό καρκίνο του διαιτολογίου και την υγεία. Nat Commun 10,3651 (2019). https://doi.org/10.1038/s41467-019-11622-x
  • Aedín CassidyAnne-Marie Minihane

Am J Clin Nutr ,Τόμος 105, Τεύχος 1, Ιανουάριος 2017, Σελίδες 10-22, Ο ρόλος του μεταβολισμού (και του μικροβίου) στον καθορισμό της κλινικής αποτελεσματικότητας των διατροφικών φλαβονοειδών

https://doi.org/10.3945/ajcn.116.136051

  • Wruss, J., Lanzerstorfer, Ρ., Huemer, S. et αϊΔιαφορές στη φαρμακοκινητική των πολυφαινολών μήλων μετά από τυποποιημένη κατανάλωση από το στόμα μη επεξεργασμένου χυμού μήλου. Nutr Ι 14,32 (2015). https://doi.org/10.1186/s12937-015-0018-z
  • Prasertsri, Ρ., Roengrit, Τ., Kanpetta, Υ. Et αϊΤο συμπλήρωμα χυμού μήλου ζύμης αυξάνει τον αριθμό των λευκοκυττάρων με τη μείωση του οξειδωτικού στρες μετά από άσκηση υψηλής έντασης σε εκπαιδευμένους και μη εκπαιδευμένους άνδρες. J Ιηο Soc Soc Sports Nutr 16,31 (2019). https://doi.org/10.1186/s12970-019-0299-2
  • Nicole M Wedick, Μια Pan , Aedín Cassidy , Eric B Rimm , η Laura Sampson …

Το αμερικανικό περιοδικό της κλινικής διατροφής , τόμος 95, τεύχος 4, Απρίλιος 2012, σελίδες 925-933, Διατροφικές φλαβονοειδείς προσλήψεις και κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 σε άντρες και γυναίκες των ΗΠΑ

https://doi.org/10.3945/ajcn.111.028894

https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/kardiaggeiaka/7285-ena-milo-tin-imera-ti-xolisteroli-kanei-pera