Σε τροχιά γενικευμένης πτώσης που ξυπνά τις οδυνηρές μνήμες της μνημονιακής περιόδου που η κυκλοφορία έξυσε τον πάτο του βαρελιού, βρίσκονται οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας που διέπονται από πολύχρονες συμβάσεις παραχωρήσεις με ιδιώτες.
Η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο είναι ότι η πτώση είναι ραγδαία αφού μέσα σε 20 μέρες υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι που η υποχώρηση της κυκλοφορίας φτάνει το 80% ενώ τα προηγούμενα χρόνια, η μείωση της κυκλοφορίας έγινε σταδιακά, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το newmoney.
Το ισχυρό σοκ στους οδικούς άξονες φέρνει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, κατάσταση που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο γρήγορα θα ανατραπεί, με κίνδυνο σημαντικών απωλειών για τον κλάδο και σοβαρών χρηματοοικονομικών αναταράξεων.
Ήδη, η πτώση της κυκλοφορίας κλιμακώνεται στην Αττική Οδό που αγγίζει το 70% ενώ σημαντική κάμψη εμφανίζουν οι διελεύσεις, στην Ολυμπία οδό (Κορίνθου-Πατρών) που φτάνουν το 80%.
Σαφή επιδείνωση των δεικτών κυκλοφορίας παρουσιάζει και το τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, που διαχειρίζεται η Νέα Οδός, όπου η πτώση ανέρχεται στο 50%.
Αντίστοιχα, στην Ιόνια Οδό (Αντίρριο –Γιάννενα), η κάμψη ήταν 45% πριν την πλήρη απαγόρευση και ανέβηκε στο 56,5%.
Πτώση που αγγίζει το 60% εμφανίζει και ο άξονας Ε65 (Ξυνιάδα -Τρίκαλα).
Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το οδικό δίκτυο σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξάπλωση της πανδημίας, η οποία σκεπάζει με ένα μαύρο σύννεφο το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Την αγωνία των παραχωρησιούχων μετέφεραν τις προηγούμενες μέρες, οι εκπρόσωποι των εταιρειών στο υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να αντιμετωπιστεί η καθίζηση των εσόδων που καταγράφουν οι αυτοκινητόδρομοι.
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή η διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ), ο οποίος εκπροσωπεί τεχνικές εταιρείες, γραφεία μελετών, κ.α.
Στην επιστολή ζητείται, μεταξύ άλλων και «άμεση στήριξη των εταιρειών παραχώρησης με αποζημίωση στο τέλος κάθε μήνα για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων, υφιστάμενη και τρέχουσα απώλεια εσόδων και τα αυξημένα κόστη που υφίστανται από 6 Μαρτίου. Η εκκαθάριση με βάση το μοντέλο μπορεί να γίνεται στο τέλος κάθε εξαμήνου».
Ζητείται, επίσης, «νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα αποκατάστασης των χρηματοοικονομικών (βραχυπρόθεσμων και μέσο-μακροπρόθεσμων) επιπτώσεων στις Συμβάσεις Παραχώρησης με επέκταση του χρόνου επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης, άμεσες αποζημιώσεις ή συνδυασμό των δύο».
Το υπουργείο δηλώνει ότι παρακολουθεί τα στοιχεία κινήσεων που λαμβάνει από τις εταιρείες και ότι θα εξεταστούν οι συνέπειες της αναμενόμενης μεγάλης πτώσης, στο πλαίσιο και των προβλέψεων των σχετικών συμβάσεων.
topontiki.gr