Αποκαλυπτική είναι η απάντηση που δόθηκε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και εκπρόσωπο τύπου της Κυβέρνησης κ.Πέτσα, στη βουλευτή Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, σε ερώτησή της που κατέθεσε πρόσφατα και αφορά στη στήριξη του Περιφερειακού Τύπου, με μια σειρά δίκαιων αιτημάτων προκειμένου ο έντυπος και ηλεκτρονικός περιφερειακός τύπος να μπορέσει να επιβιώσει, στις τραγικές οικονομικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σχετικά με το κρίσιμο και επίκαιρο θέμα συμμετοχής και των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης στην καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πανδημία του κορωνοϊού, ύψους 2.000.000 Ευρώ, ο αρμόδιος υφυπουργός, απαντά αυτολεξεί τα εξής:
«Ως προς την νέα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την πανδημία του κορονοϊού, σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται η συμμετοχή των περιφερειακών μέσων. Προχωρούμε στο πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων για μια νέα καμπάνια ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ, η οποία θα αφορά τα μέσα εθνικής εμβέλειας, καθώς αυτό επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή κάλυψη και αποτελεσματικότητα του μηνύματος, με το μικρότερο δυνατό κόστος»
Η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με την απάντηση που έλαβε, δήλωσε ότι θα προβεί σε νέα ερώτηση, επισημαίνοντας τα εξής:
« Με μεγάλη μου απογοήτευση έλαβα την απάντηση του υφυπουργού κ Πέτσα, ο οποίος, δεν αρκέστηκε μόνο στην παροχή ενημερωτικών στοιχείων, αλλά προχώρησε και σε αξιολογικές κρίσεις, οι οποίες προσβάλλουν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και καταδεικνύουν την σκοπιμότητα των αποφάσεων της Κυβέρνησης. Ενημερώνει λοιπόν, ότι το ποσό της νέας καμπάνιας ύψους 2.000.000 Ευρώ για την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία θα διατεθεί ΜΟΝΟ στα εθνικά μέσα ενημέρωσης, γιατί έτσι «επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή κάλυψη και αποτελεσματικότητα του μηνύματος, με το μικρότερο δυνατό κόστος» .
Για τον κ Πέτσα δηλαδή, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάθε περιοχής, που είναι η καθημερινότητα του κάθε πολίτη, η συντροφιά του, η συνήθειά του και η πιο κοντινή αναφορά του, δεν είναι αποτελεσματικά (!) για την ενημέρωσή του, σχετικά με την πανδημία , σε σχέση με τα εθνικά μέσα!
Επίσης, είναι και ..πιο ακριβά ! , κατά τον κ Πέτσα , αφού το κόστος για την Κυβέρνηση, είναι μικρότερο, όπως στην απάντησή του τονίζει.
Μετά από αυτά, εύλογα λοιπόν θα πρέπει να μας εξηγήσει σε ποια μελέτη- έρευνα επίσημου φορέα στηρίχθηκε για να εξάγει η Κυβέρνηση το συμπέρασμα ότι οι πολίτες ενημερώνονται «πιο αποτελεσματικά» από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης και όχι από τα τοπικά τους
Επίσης, ποιο είναι το κόστος της καταχώρησης ή της προβολής, στην περιφερειακό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και ποια η διαφορά με τον εθνικό τύπο;
Ας μάθουμε επιτέλους και εμείς, τους …ακριβούς της αγοράς !
Γι’αυτό το λόγο, θα καταθέσω νέα ερώτηση για το θέμα αυτό, προκειμένου να δοθούν οι ενδιαφέρουσες απαντήσεις, στα εξίσου.. ενδιαφέροντα ερωτήματα.
Για τα οποία βέβαια, μέσα μας έχουμε όλοι ήδη απαντήσει: οι εξαρτήσεις από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και οι «ημέτεροι», είναι η πραγματική αιτία.
Τα άλλα, περί των «αγνών, αυθεντικών, καλών περιφερειακών μέσων» που τόσο όλοι της Κυβερνήσεως «εκτιμούν και στηρίζουν», είναι μόνο λόγια.Και μάλιστα του αέρα…με ολίγον λιβάνι!»