Το θέμα των κόκκινων δανείων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο έθεσε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Οπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου εκεί επανέλαβε την πρόταση της κοινωνίας των πολιτών, που οδηγεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Υπάρχουν δύο θέματα τα οποία απασχολούν τον τελευταίο καιρό πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι και ζήτησαν την συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για στήριξη στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημά τους. Τα κόκκινα δάνεια και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Στις 22-5-2016 ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή, η απελευθέρωση των μεταβιβάσεων εξυπηρετούμενων και κόκκινων δανείων. Τα δάνεια των Ελλήνων είτε αποπληρώνονται είτε όχι, θα περάσουν σε χέρια εταιριών “Funds”, που λειτουργούν με κριτήρια αμιγώς χρηματοοικονομικά και κερδοσκοπικά. Η διαδικασία αυτή γίνεται, όπως έγινε και σε άλλες χώρες, με τα funds αυτά να αγοράζουν τα δάνεια σε χαμηλή έως πάρα πολύ χαμηλή τιμή, η οποία κυμαίνεται από 10 έως 21%, της οφειλής.
Εμείς προτείνουμε να νομοθετήσει η Πολιτεία, όπως νομοθέτησε τον Οκτώβριο του 2015 η Κυπριακή Κυβέρνηση, το δικαίωμα να μπορεί ο οφειλέτης να αγοράζει στην ίδια τιμή το δάνειό του. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να νομοθετήσει υπερ των δανειοληπτών και των εγγυητών το δικαίωμα να υποβάλλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων πριν την πώλησή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η τράπεζα θε πετύχει ότι ακριβώς ότι θα πετύχαινε με την συνδιαλλαγή της με το κερδοσκοπικό fund, δηλαδή την είσπραξη του ίδιου χρηματικού ποσού. Η πίστη της δεν διασαλεύεται, διότι θα πραγματώνει μια θεσμοθετημένη υποχρέωση της. Η όποια διασπορά του ηθικού κινδύνου, για όσα δάνεια συνεπών δανειοληπτών δεν μεταβιβαστούν μπορεί ν’ αποφευχθεί με μια σημαντική επιτοκιακή ελάφρυνση που επίσης μπορεί να θεσμοθετήσει η Πολιτεία.
Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν να αποφύγουν την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Μέγιστη απόδειξη ότι το έτος 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε ποσοστό 4,6%. Σήμερα ανέρχονται σε ποσοστό 53% αποκλειστικά λόγω της πρωτοφανούς σε μέγεθος και διάρκεια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους εξαιτίας της βίαιης συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, της ανεργίας, των πολλαπλών δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων και του μεγάλου όγκου των πτωχευμένων επισήμως και ανεπισήμως επιχειρήσεων.
Βέβαια, κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι ανακύπτει ζήτημα ηθικού κινδύνου καθώς μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να ωθήσει να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ακόμη κι εκείνους που το πράττουν σήμερα. Για το λόγο αυτό πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ή για παράδειγμα, οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το επιτόκιο ή κάποιο άλλο κίνητρο, έτσι ώστε να ωφεληθούν και όσοι εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να ισχύσει το παλιό καθεστώς, της αποπληρωμής του δανείου με την ισοτιμία κατά το χρόνο εκταμίευσης, όπως αποφασίστηκε ήδη με την πρώτη πανευρωπαϊκή δικαστική απόφαση στην αγωγή καταναλωτικών οργανώσεων και του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, μέχρι τα αρμόδια δικαστήρια αποφασίσουν για την τελική έκβαση αυτής της υπόθεσης με τους δανειολήπτες
Η άμεση λύση / μπορεί να έρθει με την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στηριζόμενη στην ήδη εκδοθείσα απόφαση 334/2016 επι της Συλλογικής αγωγής του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».
Είναι κεφαλαιώδης ανάγκη τα δάνεια των Ελλήνων να μη γίνουν βορά στα χέρια κερδοσκόπων. Μας αφορά όλους, όχι μόνο τους δανειολήπτες. Αφορά τη συνοχή του κοινωνικού ιστού της Ελλάδας.
H πρόταση Αγοραστού για τα «κόκκινα» δάνεια στο περιφερειακό συμβούλιο
Ειδήσεις | 19 Σεπ 2016, 21:32
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.