Στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας συναντήθηκαν σήμερα Αναπτυξιακοί φορείς της Θεσσαλίας για να συζητήσουν σχετικά με τις δράσεις προώθησης ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων της Θεσσαλίας.
Στην έναρξη της συζήτησης τον λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η περιφέρεια Θεσσαλίας στα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ τα οποία δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή που παράγονται και ενισχύουν την τοπική και εθνική οικονομία.
Στη συνέχεια ο Γ. Εμμανουήλ από το Τμήμα Περιφερειακής Πολιτικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέλος της Ομάδας Εργασίας του Δικτύου Ευρωπαϊκών Περιφερειών ΠΟΠ/ΠΓΕ ΑREPO, παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί καθώς και τις δράσεις που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε η ζήτηση αυτών των προϊόντων να είναι αυξανόμενη.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 15% των εξαγωγών τροφίμων με αυξητικές τάσεις είναι ποιοτικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) . Αυξανόμενη είναι επίσης η ζήτηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων και από τους τουρίστες οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν και να απολαύσουν την παραδοσιακή κουζίνα των τοπικών κοινωνιών που επισκέπτονται.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον κανονισμό 2081/1992 άρχισε να κατοχυρώνει τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα που συνδέουν το προϊόν με την βιοποικιλότητα – παραδοσιακή ποικιλία φυτών η φυλή ζώων, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης και τον πολιτισμό της παραγωγής και κατανάλωσης των τοπικών κοινωνιών.
Οι Περιφέρειες της Ευρώπης και οι Οργανώσεις παραγωγών ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων προωθούν στην ΕΕ, στον ΠΟΕ και στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μέσω του Δίκτυου ΑREPO πολιτικές και Προγράμματα διακριτότητας των προϊόντων τους στο διεθνές εμπόριο και αποτροπής των απομιμήσεων ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων οι οποίες παραπλανούν τους καταναλωτές και διαμορφώνουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους παραγωγούς ΠΟΠ/ΠΓΕ, βιολογικών και προϊόντων με τοπικές και Περιφερειακές σημάνσεις ποιότητας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαικών Περιφερειών ΑREPO και είναι ανάμεσα στις πρώτες περιφέρειες της χώρας και της Ε. Ε. στην παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών ποιοτικών ΠΟΠ/ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Είναι προϊόντα κατοχυρωμένα με εισήγηση και φάκελο μελέτης οργανώσεων παραγωγών που θα ελέγξει το Υπουργείο Γεωργίας και ακολούθως πιστοποιούνται η θα πιστοποιηθούν με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τους κανονισμούς 1151/2012 (&1234/2007) τα ακόλουθα Θεσσαλικά προϊόντα και τρόφιμα (σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Συνθήκης της ΕΕ και το παράρτημα 1 του άρθρου 2 του καν. 1151/2012):
ΤΥΡΙΑ ΠΟΠ
ΦΕΤΑ, Κασέρι, Μανούρι, Γαλοτύρι, Μπάτζος Θεσσαλίας, Γραβιέρα Αγράφων Καρδίτσας
ΚΡΕΑΤΑ ΠΟΠ
Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας
Κατσικάκι Σκοπέλου, Αρνάκι Αργιθέας, Τόνος Αλοννήσου σε διαδικασία αναγνώριση
ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ
Φιρίκι Πηλίου και Μήλα Ζαγοράς
Δαμάσκηνο Σκοπέλου σε διαδικασία αναγνώρισης
Κεράσι και Μήλα Αγιάς σε διαδικασία αναγνώρισης
Αχλάδι, ροδάκινο και σταφύλι Τυρνάβου σε διαδικασία αναγνώρισης
Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού σε διαδικασία αναγνώρισης
ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ/ΠΓΕ
Κονσερβοελιά Μαγνησίας
Ελιά Κισσάβου και Τεμπών σε διαδικασία αναγνώρισης
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΟΠ
Αμύγδαλα Συκουρίου, Τυρνάβου και Αλμυρού σε διαδικασία αναγνώρισης
Κάστανα Κισσάβου σε διαδικασία αναγνώρισης
ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ/EΠΙΠ
Φασόλια και Πατάτες Oρεινών περιοχών Θεσσαλίας, σε διαδικασία αναγνώρισης
Αλλαντικά Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης
Χαλβάς Φαρσάλων σε διαδικασία αναγνώρισης
Σκόρδα Πλατυκάμπου
Mέλι Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης
Προϊόντα Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης
ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΠ
Ραψάνης Λάρισας, Αγχιάλου Μαγνησίας, Μεσενικόλα Καρδίτσας, Τσίπουρο Τυρνάβου
ΚΡΑΣΙΑ ΠΓΕ
Τυρνάβου, Ελασσόνας, Μετέωρα Τρικάλων, Μαγνησίας, Καρδίτσας
20 Πιστοποιημένα και 20 προς Αναγνώριση και Πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ Θεσσαλίας
Σύνολο 40 Θεσσαλικά ΠΟΠ/ΠΓΕ Αγροτικά Προϊόντα και Τρόφιμα
Tα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα της Ελλάδας που παράγουν και εμπορεύονται 1200 επιχειρήσεις στην Ελλάδα ελέγχονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (AGROCERT) σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ των Περιφερειών βάση της ΚΥΑ 261611/2006. Πρέπει να εκπληρούν & τα άρθρα του καν. 1151/2012, άρθρο 7: για τις προδιαγραφές του προϊόντος, άρθρο 8 της Ομάδας Παραγωγών, άρθρο 13 ως προς αποφυγή Ελληνοποιήσεων και απομιμήσεων κοκ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΟΠ/ΠΓΕ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
LEADER 2014-20 Eως 12/ 2017 (μέσω πρόσκλησης Αναπτυξιακών Περιφέρειας)
Mέτρο 19.2.7.2 Επιδότηση σύνταξης Φακέλου ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ & δράσεις Ενίσχυσης μεταποίησης και σύνδεσης με αγρο και οικοτουρισμό και Προβολής ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ
2) ΓΓΕΤ δράσεις ΕΠΑΝΕΚ 2014-20 για Επιδότηση σύνταξης Φακέλου ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ πρωτογενή & δευτερογενή τομέα, 2018 (προυποθέτει Διαγνωστική Έκθεση)
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, Αρχές 2018
Μέτρο 3.2 και 16.1 Ενίσχυση Καινοτομίας και Προβολής ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων για παραγωγή (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα).
Οριζόντιο Πρόγραμμα Ε. Ε. για ΠΟΠ/ΠΓΕ/ ΑREPO προβολή 1/2018 & 1/2020
5)Διακρατικά Interreg (ΜΕD,ENI, κα) για ΠΟΠ/ΠΓΕ προβολή μέσω συνεργασιών
ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών του άρθρου 37, Φορείς διαχείρισης ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων άρθρου 38, Αγροδιατροφικές συμπράξεις Περιφερειών, του άρθρου 35, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ανά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν, του άρθρου 34 του Νόμου 4384/2016 & συλλογικοί φορείς παραγωγών με ΑΦΜ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Θεσσαλία και στις εξής διευθύνσεις: www.thessaly.gov.gr & ΑREPO www.arepoquality.eu
ert.gr