Με ασπρόμαυρη φωτογραφία, που απεικονίζει μία σχολική τάξη στην ελληνική ύπαιθρο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης παρεμβαίνει σε δημόσια ανάρτησή του υπέρ των δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο.
Οπως επισημαίνει ο ίδιος «η ζωή στην ύπαιθρο αποτελεί ένα παλιό επιτυχημένο μέτρο στην αντιμετώπιση των πανδημιών» και τάσσεται υπέρ δραστηριοτήτων όπως το σκι, το κυνήγι, το ψάρεμα, ακόμη και της ελεγχόμενης λειτουργίας μέρους της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με τη χρήση εξωτερικών σωμάτων θέρμανσης. Δραστηριότητες, που σήμερα έχουν απαγορευτεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε στη διάρκεια της επιδημίας της φυματίωσης δείχνει μία ολόκληρη σχολική τάξη στην ύπαιθρο. Παιδιά με τα πανωφόρια τους κάθονται στα θρανία τους σε εξωτερικό χώρο, στη φύση. «Δεν υποστηρίζω ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Θα μπορούσαν όμως να λειτουργούν με πολλά ανοιχτά παράθυρα στις τάξεις. Η ζωή στην ύπαιθρο πάντως αποτελεί όπλο για τις πανδημίες διαχρονικά», αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Για τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το μέτρο των εννέα ατόμων στο γιορτινό τραπέζι ήταν λάθος. Οπως λάθος συνιστά και η απαγόρευση ορισμένων δραστηριοτήτων. «Οταν είσαι έξω στον καθαρό αέρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι στους κλειστούς χώρους», αναφέρει και διευκρινίζει: «θα πρέπει να κερδίσουμε το όφελος που προσφέρει ο καλός καιρός της Ελλάδας στη φύση. Σε χώρες με χειρότερο κλίμα σε σχέση με το ελληνικό, ο κόσμος βγαίνει έξω».
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη θα πρέπει να επιτραπεί τόσο το σκι στο βουνό, όσο και το κυνήγι αλλά και το ψάρεμα. Ειδικά τα δύο τελευταία, είχαν επιτραπεί για μία εβδομάδα και στη συνέχεια απαγορεύτηκαν εκ νέου. «Επιμένουμε να μην αξιοποιούμε τη ζωή στην ύπαιθρο», σχολιάζει και τάσσεται υπέρ των υπαίθριων δραστηριοτήτων υπό την προϋπόθεση της τήρησης των μέτρων της απόστασης και της χρήσης μάσκας.
«Ακόμη και τμήμα της εστίασης, όπως για παράδειγμα τα εστιατόρια θα μπορούσαν να λειτουργούν στους εξωτερικούς τους χώρους. Το μέτρο με τις θερμάστρες εξωτερικών χώρων είναι στη σωστή κατεύθυνση αν και άργησε. Θα μπορούσαν στα μαγαζιά να επιτρέπονται δύο άτομα και σε αποστάσεις στα τραπέζια και να λειτουργούν μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους με τη χρήση θερμαντικών σωμάτων. Δεν θα ήταν κακό. Χειρότερο ήταν που επιτράπηκαν έως εννέα άτομα στο γιορτινό τραπέζι», προτείνει.
Ο ίδιος μάλιστα στέκεται κριτικά απέναντι στην πολυνομία που υπάρχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. «Αυτή την περίοδο δεν χρειαζόμαστε άλλα μέτρα για τα σχολεία για παράδειγμα, άλλα για τις εκκλησίες. Χρειαζόμαστε πέντε απλά μέτρα που θα ισχύουν παντού. Και πάνω απ’ όλα σταθερότητα για τα μέτρα που θα ισχύσουν», ανέφερε.
taxydromos.gr