«Φαίνεται ότι σταδιακά οδηγούμαστε σε μια πτώση της πανδημίας, η οποία όμως μπορεί να είναι πιο αργή», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης, σημειώνοντας πως «αυτό συνάγεται από τον ελεγχόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και τη σταδιακή μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρόκειται για θετικές εξελίξεις, απόρροια των μέτρων που πάρθηκαν από την κυβέρνηση έγκαιρα.

Εξάλλου και στην Κίνα η πανδημία κράτησε δύο μήνες και λίγο παραπάνω, ενώ στην Ελλάδα, που είχαμε το πρώτο κρούσμα στις 26 Φεβρουαρίου, μπορούμε να ελπίζουμε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου τα κρούσματα θα είναι καθημερινά λιγότερα από 20.

Αυτή είναι η εκτίμηση με τα σημερινά δεδομένα.

Συμπλήρωσε δε, περιγράφοντας και την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πως «υπάρχει πίεση από ασθενείς, που έρχονται να κάνουν το τεστ του ιού, αλλά οι περισσότερες κλίνες στην Πνευμονολογική Κλινική είναι άδειες, ενώ και στη ΜΕΘ υπάρχει περιθώριο κλινών».

Ο πρώην πρύτανης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο έλευσης ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο, απαντώντας πως «είναι επισφαλές να πούμε, τι μπορεί να γίνει από Σεπτέμβριο.

Έχουμε την εμπειρία από την ισπανική γρίπη, που μελετούμε ενδελεχώς και η οποία παρουσιάστηκε ξανά λίγους μήνες μετά την πρώτη της εμφάνιση.

Όμως τότε, μην ξεχνάμε, πως οι κοινωνίες είχαν εξέλθει από έναν καταστροφικό Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ανοχύρωτες, με ελλιπή συστήματα δημόσιας περίθαλψης και χωρίς να έχει εξελιχθεί η ιατρική επιστήμη. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Επίσης έχουμε μια εμπειρία της πανδημικής γρίπης του 2008, που εμφανίστηκε το 2009».

Και συνέχισε λέγοντας, πως «μπορεί να παίξουν διάφοροι παράμετροι ρόλο στην εμφάνιση ή όχι δεύτερου κύματος, όπως η ανοσία του πληθυσμού, η επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας το καλοκαίρι, η μετάλλαξη του ιού, δηλαδή αν γίνει πιο εξασθενημένος, μπορεί τα πράγματα να γίνουν ευκολότερα.

Η εμπειρία λέει πως, όταν υπάρχει ένα δεύτερο κύμα, είναι πιο μικρό και μας βρίσκει καλύτερα προετοιμασμένους, με καλύτερα φάρμακα και εμβόλια. Άλλωστε σε σχέση με πριν δύο μήνες, οι γιατροί πλέον αντιμετωπίζουν ακόμη καλύτερα τον ιό στη διαχείριση των περιστατικών». Μάλιστα ανέφερε πως «πανδημικά κύματα έχουμε ανά δέκα χρόνια.

Μεγάλες πανδημίες εκδηλώνονται σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Θα δούμε τελικά, μελετώντας και τα δεδομένα, τι είναι ο κορωνοϊός. Μην ξεχνάμε πως και φέτος έχουμε περισσότερους θανάτους στην Ελλάδα από την γρίπη παρά τον κορωνοϊό».

Σταδιακή η άρση μέτρων

Ερωτηθείς για την άρση των περιοριστικών μέτρων υπογράμμισε πως «σε λίγο καιρό η πίεση της κοινωνίας θα είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή, ενώ αρχικά οι πολίτες ήθελαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τώρα θα θέλουν να μπορούν να μετακινηθούν και να επιστρέψει η ζωή σε μια κανονικότητα.

Η αίσθησή μου είναι πως η άρση των μέτρων θα γίνει από αυτά που πάρθηκαν τελευταία, όπως η άθληση σε ανοικτούς χώρους. Από τα μέσα Μαΐου αναμένουμε την άρση των μέτρων, όπως για παράδειγμα στα εμπορικά ή στα εστιατόρια, όπου τα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους θα είναι πιο αραιωμένα.

Αυτή η σταδιακή άρση των μέτρων αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου».

e-thessalia.gr