Τις πυροσβεστικές υπηρεσίες που περιβάλλουν το πιο φημισμένο βουνό του πλανήτη, τον Ολυμπο, επισκέφθηκε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος το Σάββατο και Κυρακή 25-26 Νοεμβρίου 2017. Τόσο ο ορεινός όγκος του βουνού όσο και η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα από Έλληνες και ξένους επισκέπτες, απαιτούν την συνεχή εκπαίδευση ενημέρωση και ετοιμότητα των αρμόδιων Πυροσβεστικών Υπηρεσιων καθώς και όλων των στελεχών που απαρτίζουν το έμψυχο κομμάτι της Υπηρεσίας. Οι πρόσφατες επιτυχείς διασώσεις στο αλπικό κομμάτι του Ολύμπου απέδειξαν πως το Πυροσβεστικό Σώμα και η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (8η και 2η ΕΜΑΚ υπεύθυνες για τις ορεινές διασώσεις) βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για την προστασία και διάσωση πολιτών που καλούν σε βοήθεια.
Ο κ. Καπέλιος επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λιτοχώρου όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Διοικητή κ Καρατζά να γνωρισει και συνομιλήσει με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για θέματα που αφορούν στις δασικές πυρκαγιές, τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή που επάξια αντιμετώπισαν τόσο οι άντρες της πυροσβεστικής Λιτοχώρου όσο και της Κατερίνης, για τις δυσκολίες γρήγορης προσέγγισης στο βουνό λόγω μορφολογίας και ακραίων καιρικών συνθηκών αλλά και να περιηγηθεί στην περιοχή του Ολύμπου από την πλευρά του Λιτοχώρου και της διαδρομής στο μονοπάτια του πανέμορφου Ενιπέα όπου ξεναγήθηκε στο σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου.
Το Σάββατο το βράδυ φιλοξενήθηκε στο στρατόπεδο ΚΕΟΑΧ (Κέντρο Εκπαίδευσής Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρομιών), και το πρωί συνοδεία του Διοικητή της 8ης ΕΜΑΚ Λάμπρου Κίτσιου και ανδρών της ειδικής αυτής ομάδας πραγματοποίησε ανάβαση στον Όλυμπο φτάνοντας στο χιονοσκεπές διάσελο του Αγίου Αντωνίου σε υψόμετρο 2650 μετρα. Το καταφύγιο του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στην τέταρτη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου με υψόμετρο 2815 μετρα, και αποτέλεσε για αρκετές δεκαετίες μετεωρολογικό κέντρο του Μετεωρολογικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ίδηβρίσκεται σε εξέλιξη μνημόνιο συνεργασίας ΑΠΘ και 8ης ΕΜΑΚ για αξιοποίησή του για να λειτουργεί ως κέντρο επιχειρήσεων σε διασώσεις που αφορούν στον Όλυμπο για αρτιότερη επιχειρησιακή ετοιμότητα της μονάδας.

Η ανάβαση του κ. Καπέλιου στον Όλυμπο, καταγράφεται στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας μια και αποτελεί τον πρώτο Αρχηγό , που πραγματοποίησε ανάβαση στο αλπικό μέρος του ψηλότερου βουνού της χωρας! ​
Στην συνέχεια, επισκέφθηκε την πυροσβεστική υπηρεσία Ελασσόνας όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Λευτέρης Mουλτσιάς Εκεί συναντήθηκε και συνομίλησε με τους πυροσβέστες της βάρδιας.
Πριν την επιστροφή του στην Αθήνα δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της 8ης ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται στην Βιομηχανική περιοχή της Λάρισας! Εκεί ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την υπέρβαση και το έργο τους διαβεβαιώνοντάς τους πως βρίσκεται δίπλα τους. Πως ο δρόμος είναι κοινός με κύριο στόχο την ασφάλεια και προστασία των πολιτών.
Καθ'όλητην διάρκεια της επίσκεψής του στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες αλλά και την ανάβασή του στον Όλυμπο τον συνόδευε ομάδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Ellopia Films USA και η σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ EMAK Κλήση Ζωής της σειράς Mt. Olympus, Αθηνά Κρικέλη.

ellopiatv.com