«Ό,τι προβλέπεται από το νόμο τηρείται απαρέγκλιτα. Ο αριθμός των ελέγχων και των προστίμων δείχνει ότι η πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το περιβάλλον είναι μηδενικής ανοχής.
Από το 2018 μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν διενεργήσει περισσοτέρους από 100 ελέγχους στην περιοχή του Τιταρήσιου ποταμού και έχουν επιβάλλει 24 περιβαλλοντικά πρόστιμα ύψους 252.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και βουστάσια που είχαν παραβατική περιβαλλοντική συμπεριφορά» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.
Τονίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι και θέμα ατομικής συνείδησης και εταιρικής ευθύνης, ο κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του επεσήμανε: «Από το 2011, αμέσως μόλις αναλάβαμε την αιρετή Περιφέρεια είδαμε το πρόβλημα στον Τιταρήσιο και καλέσαμε όλους - επιχειρήσεις, Δήμους, κτηνοτρόφους, αγρότες, Σφαγεία, Αποσταγματοποιεία- σε συμμόρφωση.
Η πλειοψηφία συμμορφώθηκε, προχωρώντας στην εγκατάσταση και λειτουργία Βιολογικών Καθαρισμών και μονάδων Βιοαερίου. Παράλληλα πέραν της Ελασσόνας, χρηματοδοτήσαμε έργα μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Κρανιάς Ελασσόνας στην Τσαριτσάνη και στο Δαμάσι.
Επιπλέον έχουν γίνει και εγκαταστάσεις Βιοαερίου σε όλη τη Θεσσαλία, που αποτελεί ένα ακόμη μέτρο προστασίας. Αν και αποδεκατισμένες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ασκούν εντατικούς ελέγχους, είτε στο πλαίσιο τακτικού προγραμματισμού, είτε εκτάκτως και κατόπιν καταγγελιών.
Σε όλες τις περιπτώσεις παραβάσεων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και διαβιβάστηκαν οι σχετικοί φάκελοι στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Η υποτροπή συγκεκριμένων επιχειρήσεων, σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τις 6 φορές από το 2013 και για όλες έχουν επιβληθεί πρόστιμα.
Από το 2018 μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν διενεργήσει περισσοτέρους από 100 ελέγχους και έχουν επιβάλλει 24 περιβαλλοντικά πρόστιμα ύψους 252.000 ευρώ σε εγκαταστάσεις που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Συνεχίζουμε τους ελέγχους, όμως παράλληλα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνει αποτρεπτικό.
Έχουμε προτείνει στην Πολιτεία επιπλέον μέτρα που αυστηροποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο όπως:
- Υποχρέωση ασφάλισης των επιχειρήσεων με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια για πρόκληση περιβαλλοντικής υποβάθμισης, για αποκατάσταση.
- Υποχρέωση των επιχειρήσεων σε περιπτώσεις σφράγισης για συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων και αποζημίωση των προμηθευτών.
- Ανάκληση οποιουδήποτε σήματος ποιότητας διαθέτει η επιχείρηση όπως π.χ. ΠΟΠ, ISO, κ.α.
- Ανάκληση της δυνατότητας συμμετοχής των επιχειρήσεων σε όποιας μορφής δημόσιο διαγωνισμό και όποιας επιδότησης εξαγωγών, ακόμη και απαγόρευσης εξαγωγών.