Την πρότασή του για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αναδιανομής της μιζέριας στην Ελλάδα και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και την ευημερία, κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, σε ομιλία του στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, στην Αθήνα.
«Καλούμαστε σήμερα» είπε ο κ. Αγοραστός «να ονομάσουμε τα πράγματα όπως είναι, αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα να τα αλλάξουμε. Να τα προσεγγίσουμε με τη σκέψη μας σε καθαρή πνευματική διάταξη, με την εμπειρία ως αφετηρία και δεδομένο, μαζί με την επιστημονική ματιά ως εργαλείο κατανόησης.
Χρόνια τώρα, μονότονα επαναλαμβάνεται στη δημόσια συζήτηση ότι το μεγάλο εμπόδιο στην εξέλιξη, σε κάθε μέτωπο, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, είναι το κράτος. Την ίδια ώρα ενώ κοινή είναι η δημόσια παραδοχή του μέγιστου αυτού προβλήματος, ακόμη και οι προσπάθειες που έγιναν ήταν δειλές και τελικά ανακόπηκαν από το φόβο του πολιτικού κόστους.
Ένα σωστά οργανωμένο κράτος είναι απαραίτητο για να πράξει αυτά που μόνο μια κυβέρνηση μπορεί, όπως απαραίτητος είναι ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας προκειμένου να δημιουργηθεί εθνικός πλούτος. Όποτε αυτοί οι δύο πυλώνες συνεργάζονται, στη θέση που τους αναλογεί, καθορίζουν την ευημερία» επεσήμανε ο κ. Αγοραστός.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε εξάλλου ότι πρέπει να σταματήσει η νομοθετική παραγωγή, όλο και συχνότερα, όλο και σε πιο σοβαρά θέματα, να νομοθετούν πρόχειρα, επιφανειακά, ρουσφετολογικά, και κάποιες φορές προς εξυπηρέτηση αδιαφανών συμφερόντων, ψηφίζοντας νόμους που δύσκολα στέκονται όταν και όποτε κριθούν δικαστικά, σε σύγκριση με το Σύνταγμα και το συμφέρον των πολιτών.
Είναι χρέος μας, επεσήμανε, η βιολογική αφύπνιση των λαών. Το ανθρώπινο γένος βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο, το οποίο καμία πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική, κοινωνιολογική επανάσταση δε μπορεί να λύσει παρά μόνο μια βιολογική αφύπνιση.
Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι «πρέπει να νοιάζεσαι για το λαό και να τον «νιώθεις». Να νιώθεις το όνειρο για κάτι καλύτερο. Και πρόσθεσε ότι «το μικρό είναι οδηγός για το μεγάλο, του δίνει υπόσταση και το γεμίζει με νόημα, νόημα πολιτικό, καθώς δικαιώνει τις επιλογές και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη.
Όποιος παραγνωρίζει το μικρό, αδιαφορεί και για το μεγάλο. Το μικρό , που ποτέ δεν είναι μικρό, δηλώνει την προσήλωσή μας στους ανθρώπους και τις καθημερινές ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώνονται, μεταβάλλονται και εξελίσσονται στην εποχή μας.
Αυτή είναι η αποστολή μας, η ανταπόκριση στις ανάγκες. Δεν είμαστε εδώ για τον εαυτό μας, είμαστε εδώ για τους πολίτες. Για τον κάθε πολίτη, που η δική του ανάγκη μοιάζει μικρή, αλλά για μας είναι μεγάλη».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Περιφερειών της χώρας για μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση «γιατί πετυχαίνουμε: Την αρχή της επικουρικότητας. Στην πράξη: Την απλούστευση των διοικητικών ενεργειών, την απλοποίηση του διοικητικού έργου.
Την καλύτερη χρήση και αποδοτικότητα των πόρων ανθρώπινων και δημοσιονομικών, και την δυνατότητα να αποφασίζουν αυτοί που καλούνται να υλοποιήσουν δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες σε θέματα ευθύνης της Περιφέρειας.
Αλλά και την πάγια διεκδίκηση για εξάλειψη της κρατικής δουλοκτησίας, του κράτους που εκεί που απαγορεύει, εκεί και επιτρέπει. Εκεί που απειλεί, εκεί και προστατεύει. Εκεί που ζητάει αποφάσεις, εκεί και αδρανοποιεί.
Εκεί που βιάζεται, εκεί και ανακόπτει. Εκεί που τιμωρεί, εκεί και αθωώνει. Του κράτους που υψώνει τις απαγορεύσεις για να αυτοαναχθεί σε ύψιστο κριτή της ενοχής και της αθωότητας.
Το κράτος και η δουλοκτητική φύση του υπήρξε το εργαλείο οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου εις βάρος των ανθρώπων» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός ζητώντας πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος και ριζική, τολμηρή, ριζοσπαστική αποκέντρωση εδώ και χθες».