Το δικαστήριο της πόλης Μύνστερ στη Γερμανία εκδίκασε μια υπόθεση που «καίει» μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και προκαλεί εύλογα ερωτήματα και για ανάλογη μονάδα που εδρεύει στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, εκδίκασε χθες, Τρίτη 19 Μαρτίου, υπέρ τριών εναγόντων από την Υεμένη, που πιστεύουν ότι οι συγγενείς τους σκοτώθηκαν σε μια επιδρομή αμερικανικών drone το 2012, τα οποία απογειώθηκαν από τη Γερμανία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μύνστερ διέταξε πως η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα», ώστε να διαπιστώσει εάν οι αμερικανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της αεροπορικής βάσης Ράμσταϊν είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο. Το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, ότι το Βερολίνο θα πρέπει -εάν είναι απαραίτητο- να πιέσει την Ουάσινγκτον να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο στις επιδρομές με drone.
Η υπόθεση τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για λογαριασμό μιας οικογένειας από την περιοχή Χαντραμάουτ, της ανατολικής Υεμένης.
Οι ενάγοντες ανέφεραν ότι η Γερμανία ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τους θανάτους δύο μελών της οικογένειας, με τη βάση στη νοτιοδυτική Γερμανία να λειτουργεί ως προωθημένος σταθμός για αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις από τις ΗΠΑ.
Τα πλήγματα των αμερικανικών drone στην Υεμένη έχουν στόχευαν μέλη της Αλ Κάιντα, αλλά έχουν προκύψει αμφιβολίες σχετικά με το εάν στόχευαν άτομα με «συνεχή λειτουργία μάχης». Μια τέτοια λειτουργία θεωρείται ως ένα νόμιμο κατώτατο όριο για την αποτροπή αμάχων που συνδέονται μεν, αλλά δεν αγωνίζονται, για ένοπλες ομάδες, να υποβάλλονται σε εξωδικαστικές εκτελέσεις.
«Η απόφαση του δικαστηρίου του Μύνστερ είναι ένα σημαντικό βήμα προς την τοποθέτηση περιορισμών στο πρόγραμμα των drone, όπως γίνεται μέσω του Ραμστάιν», δήλωσε ο Αντρέας Σύλερ, δικηγόρος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η Γερμανία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την ευθύνη της για αυτά τα πλήγματα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα στην υπόθεση, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι ο Ράμσταϊν χρησιμοποιήθηκε για τα πλήγματα των drone. Το δικαστήριο του Μύνστερ διαφώνησε, αποφασίζοντας ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η βάση είχε «κεντρικό ρόλο» στην αναμετάδοση δεδομένων ελέγχου πτήσης.
Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε αίτημα για γενική απαγόρευση της χρήσης του Ράμσταϊν για αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο απέρριψε την καταγγελία ενός ενάγοντος από τη Σομαλία ως απαράδεκτη και αβάσιμη. Οι δικαστές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν εάν η γερμανική κυβέρνηση παρέλειψε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ή εάν ο πατέρας του ενάγοντος είχε σκοτωθεί.
Τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε τον περασμένο Μάρτιο στην ιστοσελίδα news.gr θα ήταν απλά για συνεκπαίδευση που θα διαρκούσε για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, ωστόσο τα αμερικανικά αεροσκάφη είναι ακόμα στη Λάρισα και -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα αυξηθεί και ο αριθμός τους.
Τα MQ-9 Reaper μπορούν να επιτηρούν επί της ουσίας αθέατα διάφορους στόχους από ύψος 7 χιλιομέτρων ενώ μπορούν να εκτελέσουν και αποστολές κρούσης μεταφέροντας 4 αντιαρματικούς πυραύλου Hellfire ή δύο καθοδηγούμενες από λέιζερ βόμβες των 230 κιλών. Μπορεί επίσης να φέρει δύο «έξυπνες» βόμβες καθοδηγούμενες από GPS προς τον στόχο.

newsbeast.gr