Πενήντα θεραπείες με το πειραματικό αντιιικό χάπι molnupiravir της εταιρείας MSD (Merck στην Αμερική) ενέκρινε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (1/2) σε 50 αντίστοιχους ασθενείς που πληρούσαν τα κριτήρια, η αρμόδια πενταμελής Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Τα χάπια που καταπολεμούν την Covid-19 θα χορηγηθούν σήμερα, αφού προηγουμένως οι ασθενείς παραλάβουν τη συσκευασία με τις κάψουλες στο σπίτι τους, μέσω courier.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, οι επιστήμονες της πενταμελούς Επιτροπής δέχθηκαν δεκάδες αιτήματα από κάθε περιοχή της Ελλάδας, από γιατρούς που επιθυμούν να εντάξουν τους ασθενείς τους στην πειραματική θεραπεία με τη μολνουπιραβίρη.

Πρόκειται για άτομα που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, δηλαδή είναι άνω των 18 ετών με υποκείμενα νοσήματα και θετική διάγνωση στον κορονοϊό με PCR ή rapid test.

Οι θεράποντες γιατροί προχώρησαν στη συνταγογράφηση της θεραπείας, καθώς έκριναν πως οι ασθενείς τους -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν με βαριά συμπτώματα από τον κορονοϊό και να εισαχθούν για νοσηλεία σε νοσοκομείο, ή ακόμα και σε ΜΕΘ.

Να σημειωθεί πως η θεραπεία δίνεται σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με Covid-19, έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εξαιτίας σοβαρών χρόνιων νοσημάτων (νεοπλασίες, ανοσοκαταστολή κ.α.).

Με courier … στο σπίτι

Η θεραπεία με molnupiravir, που φέρει την εμπορική ονομασία Lagevrio®, αποτελεί το πρώτο πόσιμο φάρμακο που καταπολεμά τον κορονοϊό. Εγκρίθηκε η χορήγησή της την Τρίτη (1/2) για τους 50 πρώτους ασθενείς στην Ελλάδα, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν με sms στο κινητό τους.

Οι ασθενείς μέσω των κωδικών τους Taxisnet εισήλθαν στην πλατφόρμα και προχώρησαν σε αποδοχή της διαδικασίας, κάτι που απαιτείται καθώς η θεραπεία είναι πειραματική.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας. Αυτό που μένει τώρα, είναι οι ασθενείς να επικοινωνήσουν με τα αντίστοιχα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους και να παραγγείλουν τα χάπια.

Αφού επιβεβαιωθεί η παραγγελία θα παραλάβουν άμεσα τη συσκευασία με το φάρμακο στο σπίτι τους με courier και στη συνέχεια μπορούν να ξεκινήσουν τη λήψη του φαρμάκου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού.

Το φάρμακο διατίθεται σε κάψουλες των 200 mg και χορηγείται εντός 5 ημερών από τη μέρα που θα τεθεί η διάγνωση της Covid, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται μέσα στις 3 πρώτες μέρες.

Η χορηγούμενη δόση είναι στα 800 mg, δηλαδή τέσσερις κάψουλες δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) επί 5 ημέρες. Ακόμα κι αν ο ασθενής αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα, λένε οι γιατροί, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θεραπεία.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει παραλάβει 10.000 συσκευασίες της μολνουπιραβίρης και αναμένονται επιπλέον 10.000. Οι γιατροί της Επιτροπής που εμπλέκονται με την έγκριση των αιτήσεων, εκτιμούν ότι όταν το πρόγραμμα εξελιχθεί, θα χορηγούνται έως και 100 με 150 θεραπείες μολνουπιραβίρης ανά ημέρα.

Μάχη με τον χρόνο

Η επίσημη “πρώτη” της έγκρισης και χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων του κορονοϊού συνοδεύτηκε από παρατηρήσεις και διάθεση βελτίωσης της διαδικασίας από την πλευρά των ειδικών. Αγωνία τους είναι τώρα, όπως αναφέρουν μέλη της Επιτροπής στο iatropedia.gr, οι εγκρίσεις να δίνονται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Και συγκεκριμένα προτείνουν, ο κύριος όγκος των αιτήσεων να διεκπεραιώνεται καθημερινά το αργότερο έως τις 11- 12 το μεσημέρι, ώστε οι ασθενείς να προλαβαίνουν να κάνουν τις παραγγελίες τους εντός του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (8 π.μ – 4 μ.μ).

Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ μεγάλης σημασίας καθώς πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι χρόνοι, οι οποίοι καθιστούν το φάρμακο περισσότερο αποτελεσματικό.

Τα αντιικά φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48 ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών στο οποίο αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες. Ταυτόχρονα, στο SMS που λαμβάνει ο ασθενής για την έγκριση της αίτησής του θα υπάρχει σύνδεσμος που θα παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες.

Ο θεράπων ιατρός που κάνει τη συνταγογράφηση είναι υποχρεωμένος να καταχωρεί τακτικά στο ηλεκτρονικό σύστημα την πορεία της υγείας τους ασθενούς. Η παρακολούθηση ολοκληρώνεται την 28η ημέρα από τη διάγνωση, και τότε ο γιατρός θα πρέπει να δηλώσει εάν ο ασθενής του: 1) έχει ιαθεί, 2) έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, 3) έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ, 4) έχει καταλήξει σε θάνατο.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η μολνουπιραβίρη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα άτομα. Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί στις κλινικές μελέτες, σε περισσότερα από 1 στα 100 άτομα, περιλαμβάνουν: αίσθημα ζάλης και πονοκεφάλους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να εμφανιστεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές σοβαρές παρενέργειες από το φάρμακο.

Η μολνουπιραβίρη στην εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και τη γονιμότητα

Το αντιιικό φάρμακο δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών, όσο διαρκεί η θεραπεία να λαμβάνεται αντισύλληψη, καθώς επίσης και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, ο θηλασμός δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Δεν είναι γνωστό εάν η δραστική ουσία περνά στο μητρικό γάλα. Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες.

Να σημειωθεί πως η δεύτερη αντιιική θεραπεία με την εμπορική ονομασία Paxlovid της εταιρείας Pfizer, η οποία έλαβε σύσταση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), θα έρθει στη χώρα μας μετά τον Φεβρουάριο.

Γιάννα Σουλάκη (iatropedia.gr)