Το θέμα του Χατζηγιάννειου ήταν στο επίκεντρο του δημοτικού συμβουλίου μία μέρα μετά την ακύρωση της εκδήλωσης της «Λαρισαίων Κοινόν» στο χώρο και την πραγματοποίησή της στη Τρίγωνη Πλατεία μετά από την διαμαρτυρία ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, με τη συζήτηση να μεταφέρεται στη δημοκρατία, αλλά και τις λύσεις που πρέπει να παρθούν για τον τρόπο αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον.

Με την απουσία του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, το ρόλο για να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο ανέλαβε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Γιώργος Σούλτης, εξηγώντας την κατάσταση κατά τη χθεσινή μέρα εξηγώντας πως δεν υπήρξε κάποια κατάληψη στο κτίριο του Χατζηγιάννειου με τον ίδιο να εξηγεί, «Θεωρώ πως πράξαμε σωστά βάζοντας το συμφέρον της πόλης πάνω απ’ όλα. Δεν θέλουμε η Λάρισα να γίνει Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε τέτοια θέματα, ούτε κι επικοινωνιακά».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν», Κωνσταντίνος Βαϊούλης, εξήγησε πως το δημοτικό συμβούλιο πρέπει ομόφωνα να καταδικάσει και να καταγγείλει το συγκεκριμένο γεγονός, δηλώνοντας πως ήταν, «μια παράνομη κατάληψη και κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία εκκένωσης του κτιρίου».

Φυσικά το λόγο είχε κι αρμόδιος αντιδήμαρχος για το κτίριο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου, Πάνος Σάπκας, εξηγώντας πως δεν υπήρξε καμία κατάληψη κι όλα στο χώρο λειτουργούσαν κανονικά. Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε πως με την παρουσία της Αστυνομία η κατάσταση εντάθηκε με τον ίδιο να συμπληρώνει για την απόφαση της ακύρωσης της εκδήλωσης: «Καθήκον μας ήταν να προστατέψουμε του πολίτες. Πήραμε μία σωστή απόφαση. Από τη πλευρά μου δεν θα γίνει καμία εκδήλωση αν τεθεί αντίστοιχο θέμα ξανά».

Απορία για το μέλλον από την αντιπολίτευση

Την απορία της εξέφρασε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ρένα Καραλαριώτου για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα η Δημοτική Αρχή σε αντίστοιχα ζητήματα, δηλώνοντας πως διαφωνούν με καταλήψεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και πως «ο καθένας πρέπει να εκφράζει την άποψή του δίχως να βάζει φίμωτρο».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Πέτρος Κρίκης, εξήγησε πως το πρόβλημα ξεκινά από αλλού υπενθυμίζοντας πως το μεταναστευτικό ξεκινά από τον πόλεμο που γίνεται, προσθέτοντας όμως πως «δεν αντιμετωπίζονται με αντισυγκεντρώσεις και με «ραντεβού» του υποκόσμου τέτοιες καταστάσεις».

Παναγιώτης Γούλας και Νίκος Γαμβρούλας αντίστοιχα δήλωσαν πως η κάθε παράταξη έχει το δικαίωμα να κάνει την εκδήλωσή της, από τη στιγμή που έχει πάρει και την αντίστοιχη άδεια από τη δημοτική αρχή, συμφωνώντας πως πρέπει να ελέγξουν αντίστοιχα θέματα στο μέλλον.

Τα «ακραία στοιχεία» και η δημοκρατία

Η αναφορά του Ντίνου Διαμάντου για «ακραία στοιχεία» που βρέθηκαν δίπλα από τον Κωνσταντίνο Βαϊούλη, δημιούργησε νέο γύρο συζητήσεων, με τον ίδιο να προσθέτει πως ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» έγινε ίσως άθελα του «μαξιλάρι».

Η Ρένα Καραλαριώτου ρώτησε άμεσα αν ο κ. Βαϊούλης καλύπτει τέτοια πρόσωπα. Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως, «δεν γνωρίζω τι είναι ο καθένας δίπλα μου, δεν έχω κάποιο στρατό εγώ. Δεν φέρω καμία ευθύνη για τις συμπεριφορές ανθρώπων που δεν ανήκουν στη «Λαρισαίων Κοινόν».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και γενικότερα στο κομμάτι της δημοκρατίας του λόγου.

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο παρακολούθησαν και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου κι αναφέρθηκαν στην χθεσινή κίνηση εξηγώντας πως δεν υπήρξε καμία κατάληψη στο κτίριο ενώ διαβάστηκε και παρέμβαση για την κατάληψη Palmares στην Ηλιοδώρου. Ενώ κατά την αποχώρηση τους φώναξαν συνθήματα.

Αναμένεται πάντως το δημοτικό συμβούλιο να ασχοληθεί ξανά γι’ αυτό θέμα με συζήτηση για τους τρόπους λύσεις αντίστοιχων καταστάσεων.

tinealarissa.gr