«Να ακυρώσουμε την πολιτική των φραχτών και της απομόνωσης του νότου. Η μεταναστευτική πολιτική έναντι των προσφύγων πρέπει να είναι ενιαία. Και το ζήτημα αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει στη ζυγαριά έναντι άλλων ανταλλαγμάτων, όπως αυτά που ακούγονται για την ελληνική οικονομία». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής, για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Μάλτας το α΄ εξάμηνο του 2017.
Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να επιδιώξουμε να γίνουν ριζικές αλλαγές στην πολιτική ασύλου. Να πάψει να είναι ετεροβαρής απέναντι στις χώρες της πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα. Το Δουβλίνο ΙΙ συνιστά μια βολική διαδικασία για τις χώρες της ευρωπαϊκής ενδοχώρας, που αφήνουν την πρώτη ζώνη πυρός να βγάλει ‘‘τα κάστανα από τη φωτιά’’, αδιαφορώντας για τις όποιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις».
«Σημαντικές, επίσης, είναι» επεσήμανε το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «και οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Μπορεί, βεβαίως, στην Ελλάδα να μην έχουμε φαινόμενα ισλαμιστικής τρομοκρατίας -τα οποία ταλανίζουν την Ευρώπη και απειλούν να αλλάξουν καταλυτικά τη φυσιογνωμία της- αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είμαστε στο μεταίχμιο της μετακίνησης πληθυσμών, που ανάμεσά τους μπορεί και να βρίσκονται επίδοξοι τρομοκράτες. Ή κάποιοι από αυτούς να χρησιμοποιούν την Ελλάδα για χώρα τράνζιτ προς την δυτική Ευρώπη».
Τέλος ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «χωρίς να γνωρίζουμε και τις ακριβείς προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, η Ευρώπη από τη μεριά της πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση στο ουκρανικό πρόβλημα. Οι οικονομικές κυρώσεις και τα αντίμετρα –που πλήττουν και τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία- δεν βοηθούν ούτε τις εύθραυστες οικονομίες μας ούτε το ευρωπαϊκό όραμα. Η επιστροφή σε παρωχημένες ψυχροπολεμικές λογικές δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό για τους λαούς της Ευρώπης».