Συνέντευξη στον Real FM παραχώρησε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα.

Δημοσιογράφος : Καλημέρα κ. Χαρακόπουλε, καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Καλημέρα κ. Λυριτζή, καλημέρα στους ακροατές σας. 

Δ:  Τι κάνετε; Καλά είστε;

Δόξα το Θεό, όσο μπορούμε.

Δ: Εντάξει, το παλεύουμε, έχουμε και μία θετική να το πω έτσι αύρα από τις επιτυχίες των ελλήνων αθλητών. Να εξισορροπούν τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Πράγματι, αυτό το καλοκαίρι της εθνικής μελαγχολίας, στην οποία μας βύθισε αυτή η ανείπωτη τραγωδία, η φονική πυρκαγιά με τους  σχεδόν εκατό νεκρούς στην ανατολική αττική, νομίζω μας έδωσε μία ψυχική ανάταση αυτό το μπαράζ επιτυχιών των παιδιών μας που σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία. Την χρειαζόμασταν, πραγματικά τη χρειαζόμασταν…

Δ: Τη χρειάζεται η χώρα, προφανώς τη χρειάζεται, δεν μπορεί όλα να είναι μαύρα. Η  κυβέρνηση σας κατηγορεί μιας και το ανοίξαμε το θέμα ας πούμε, σας κατηγορεί ότι  επιχειρείτε να εκμεταλλευτείτε πολιτικά τον θάνατο ανθρώπων και εντάσσει σε αυτή την κατηγόρια και να το πω έτσι, θέλω την απάντηση, ότι ουσιαστικά και αυτό το sms το οποίο παρουσιάστηκε από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος για επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι πλαστό και εσείς το χρησιμοποιείτε για να καταδείξετε ότι την κυβέρνηση το μόνο που την ένοιαζε είναι να γλυτώσει επικοινωνιακά και όχι να απαντήσει στα προβλήματα κτλ. Τι έχετε να πείτε;

Κοιτάξτε νομίζω ότι οι ακροατές μας, όσοι παρακολούθησαν όλες αυτές τις μέρες τον τρόπο που η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε την ανείπωτη αυτή τραγωδία, θα συμφωνήσουν ότι τη χειρίστηκε με περισσή υπευθυνότητα και σύνεση. Σεβαστήκαμε απόλυτα το τριήμερο πένθος, στελέχη μας, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις τις πρώτες ημέρες. Αντιθέτως, όλες οι ενέργειες μας, οι τοποθετήσεις μας, διαπνεόταν από αυτό το αίσθημα αν θέλετε σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, αλλά και εθνικής ευθύνης και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, για να αντλήσουμε όλοι τα οδυνηρά διδάγματα από αυτή την, τολμώ να πω εθνική τραγωδία. Αντιθέτως, όλες αυτές τις μέρες είδαμε μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτήν την τραγωδία. Και θα έλεγα ότι αν όλη αυτή την φαιά ουσία και την ενέργεια που δαπάνησε για την επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της τραγωδίας την είχε δαπανήσει για την πραγματική την ουσιαστική αντιμετώπιση, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα.

Δ: Γιατί το λέτε, όμως, κ. Χαρακόπουλε;

Κοιτάξτε κύριε Λυριτζή, δεν γίνονται Συντονιστικά παρουσία καμερών, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Με συγχωρείτε, δεν είναι δυνατόν να στήνετε ολόκληρη επικοινωνιακή φιέστα με συνέντευξη με τους αρχηγούς, τους υπουργούς, που δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον, και έντεκα μέρες μετά να καρατομείτε ο κύριος Τόσκας και να καρατομούνται και οι αρχηγοί των Σωμάτων. Αν τα έκαναν καλά γιατί τους καρατόμησαν με τέτοια μεγάλη χρονοκαθυστέρηση;

Δ: Σου λέει την ώρα που γίνετε η μάχη…

Ο Ελεύθερος Τύπος αποκάλυψε τα sms που δείχνουν ότι πράγματι όλος ο καημός και όλη η αγωνία τους ήταν πώς θα διαχειριστούν επικοινωνιακά αυτή την τραγωδία!

 

Δ: Οι ίδιοι διαψεύδουν την ύπαρξη αυτών των sms.

 

Έχουμε χορτάσει ψέματα με την οκά από αυτήν την κυβέρνηση! Εγώ πιστεύω τον Ελεύθερο Τύπο, ο οποίος επανέρχεται και σήμερα και ζητά να ανοίξουν τα τηλέφωνα και να δούμε ποιος λέει την αλήθεια. Αλλά κ. Λυριτζή, οι ακροατές σας ας αναρωτηθούν τι ακούγαμε από τα κυβερνητικά στελέχη, από βουλευτές, από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ όλες αυτές τις ημέρες. Αυτά που λένε τα sms δεν ακούγαμε;

Δ: Παρόλα αυτά, όμως, στην κεντρική γραμμή δεν θα διαφωνήσω, αλλά να σας πω κάτι; Θα σας πει κανείς ότι αφού πέρασαν οι πρώτες μέρες της μάχης ας πούμε και το βάρος όλης αυτής της υπόθεσης με τους 94-95, πόσοι είναι τελικά οι νεκροί, η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά προχώρησε σχεδόν σε ότι λέγατε, σε ότι ζητούσατε. Δηλαδή, οι επικεφαλής έχοντας την ευθύνη μιας δουλειάς η οποία προφανώς δεν απέδωσε όπως έπρεπε, έφυγαν. Υπήρξε η ανασυγκρότηση, σχέδιο ανασυγκρότησης της αρμόδιας υπηρεσίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και άνοιξε με ένα πολύ έντονο τρόπο και το θέμα των αυθαιρέτων που και εσείς παραδέχεστε ότι είναι ένα τεράστιο θέμα ούτως ή άλλως, τι άλλο να κάνει;

Αυτό έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού απέτυχε η επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτοί επεδίωκαν αρχικώς να περάσουν αβρόχοις ποσί με συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον ότι όλα έγιναν καλώς! Όταν αυτό το έργο δεν πέρασε και φάνηκε η γύμνια της κυβέρνησης αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αποπομπές, αναγκάστηκαν να καταργήσουν την Πολιτική Προστασία και να προχωρήσουν  στη  σύσταση ενός άλλου οργάνου από την αρχή. Το επικροτήσαμε, αλλά είπαμε ότι κρατάμε μικρό καλάθι. Διότι οι επιλογές της κυβέρνησης ότι  έβαλε στη θέση του κ. Καπάκη, που προέρχονταν από τη συνιστώσα ΠΡΑΤΤΩ  που έλαμψε για την απραξία της και έκαψε την κυβέρνηση,  έβαλε ένα άλλο κομματικό στέλεχος τον κ. Ταφύλλη. Γι’ αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί. Μένει να δούμε στη πορεία πώς θα έλθει η συγκρότηση αυτού του νέου σώματος στη Βουλή. Είναι θετικό ότι θα περάσει από τη Διάσκεψη των Προέδρων η επικύρωση αυτού του προσώπου. Δεν ξέρω αν θα εμμείνουν στον κ. Ταφύλλη, που έχει το γνωστό κομματικό παρελθόν, για αυτήν την θέση. Αλλά νομίζω  ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από εχθές στην Εύβοια καταδεικνύει όλα τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν στην ανατολική Αττική, όπου θρηνήσαμε δεκάδες νεκρούς.

 

Δ: Γιατί το λέτε αυτό;  Η ίδια πυροσβεστική είναι η ίδια γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας είναι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι. Άλλη πυροσβεστική έχουμε;

Τα ίδια είναι ή μήπως βλέπουμε ότι εδώ  έχουμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά, ότι εκεί υποτιμήθηκε ο κίνδυνος της πυρκαγιάς, ότι εκεί υπήρξε παντελής απουσία συντονισμού από την ΓΓ ΠΠ, ενώ τώρα, μετά την οδυνηρή εμπειρία κινητοποιήθηκε γρηγορότερα ο κρατικός μηχανισμός… 

Δ: Εντάξει δεν είναι το ίδιο πράγμα με την κατοικημένη περιοχή…

…με την παρουσία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε αντίθεση με την κ. Δούρου που δεν εμφανίστηκε ποτέ την ώρα της πυρκαγιάς στα καμένα για να μην αμαυρωθεί, προφανώς η εικόνα της, είχαμε δημάρχους που δεν διέκοψαν καν τις διακοπές τους, ενώ η περιοχή τους απειλείτο. Εδώ είναι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας παρών, τον βλέπω να κάνει δηλώσεις… 

Δ: Μιλήσαμε και πριν, ναι…

…να συντονίζει, οργανώθηκε η εκκένωση οικισμού, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα. Φαίνεται ότι είναι πιο οργανωμένη η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς τώρα, αυτό ζητούσαμε να γίνει και τότε και για τα λάθη και τις τραγικές παραλείψεις οφείλουν να δώσουν απαντήσεις. Και είναι θετικό ότι η δικαιοσύνη, ήδη, διερευνά την υπόθεση για να αποδοθούν οι ευθύνες.

Δ: Διερευνά και η δικαιοσύνη και η ανεξάρτητη αρχή διερευνά, επίσης, για να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα του τι συνέβη και τι δεν πρέπει να ξανασυμβεί τι να ξαναγίνει. Προφανώς ισχύουν όλα αυτά. Για να δούμε και τα άλλα θέματα τώρα γιατί πλησιάζουν και οι μέρες ολοκλήρωσης του προγράμματος, εγώ έτσι θα το πω, και η είσοδος σε ένα διαφορετικό περιβάλλον λέει η κυβέρνηση.

Ένας από τους καημούς τους, που ενοχλήθηκαν τόσο πολύ για τη διάσταση των πυρκαγιών που δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, είναι το γεγονός ότι τους χάλασε την επικοινωνιακή γιορτή, τη φιέστα που ετοίμαζαν. Το είπαν και κάποιοι υπουργοί πολύ αποκαλυπτικά, τους χάλασε την επικοινωνιακή φιέστα που ετοίμαζαν για τις 21 Αυγούστου, που λήγει το πρόγραμμα, το 3ο μνημόνιο.

Δ: Πέρα των επικοινωνιακών, όμως, επί της ουσίας, επί της πραγματικότητας, εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν σε αυτή τη νέα περίοδο δυνατότητες διεύρυνσης της πολιτικής ανεξαρτησίας, να το πω έτσι, για τις αποφάσεις που μπορεί να παίρνει η Ελλάδα ή όχι; Δηλαδή, υπάρχουν όντως οι δυνατότητες να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τις συντάξεις;

Μακάρι να γίνει αυτό. Αλλά να υπενθυμίσουμε ότι μιλούμε για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο που ήταν αχρείαστο και επιβλήθηκε με όλη αυτή την περιπέτεια των πρώτων μηνών του ’15. Αν τα πράγματα δεν ανατρέπονταν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η χώρα το 2015 θα είχε βγει από το δεύτερο μνημόνιο και δεν θα χρειαζόταν  ούτε το τρίτο ούτε το οιονεί τέταρτο μνημόνιο που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση τώρα λέει ότι επιχειρεί -κάποιοι το θεωρούν δεδομένο ότι θα αναστείλουν τη μείωση των συντάξεων από την 01.01.2019. Μακάρι να το πετύχουν. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα μέτρο που η ΝΔ δεν ψήφισε  και δεν χρειάζονταν τον Γενάρη του ‘15 μείωση των συντάξεων. Το ασφαλιστικό είχε μια άλλη δυναμική.

Σήμερα μετά την περιπέτεια των τρισείμησι χρόνων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν φύγει στο εξωτερικό, να μειώνεται ουσιαστικά η απασχόληση, τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, και από τις εισφορές των εργαζομένων…

 Δ: Ε, Πως, το ακριβώς αντίθετο σου λέει η κυβέρνηση…

…μιλούμε συνεχώς για σενάριο μη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και ανάγκη μειώσεως των συντάξεων. Άρα, ας μην εγκαλούν εμάς για τις μειώσεις των συντάξεων -τις μειώσεις των συντάξεων αυτοί τις ψήφισαν, αυτοί τις επέβαλλαν, και τώρα φαίνεται να διαπραγματεύονται την αναστολή εφαρμογής ενός μέτρου που οι ίδιοι ψήφισαν. Μακάρι  να μην εφαρμοστούν. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και των συνταξιούχων έχει μειωθεί και από τις συντάξεις σε μεγάλο βαθμό συντηρούνται και άνεργα παιδιά και εγγόνια. Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε.

Δ: Έχει διαμορφωθεί λέει η κυβερνητική πλευρά ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό, δηλαδή, επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μείωση της ανεργίας πρώτη φορά κάτω από το 20% με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καλύτερα αποτελέσματα για τον ΕΦΚΑ, επομένως, προφανώς με τα περισσευούμενα, με το μαξιλάρι, δίνετε η δυνατότητα…  

Κύριε Λυριτζή εγώ δεν θέλω να μηδενίσω, αλλά σας λέω ότι η χώρα θα είχε βγει πριν τρεισήμισι χρόνια από τα μνημόνια, βγαίνει με διαφορετικούς όρους απ’ αυτούς που βγαίνουν οι άλλες χώρες, θα είναι σε εποπτεία, θα έχουν ουσιαστικό έλεγχο, και βγαίνει με δεσμεύσεις που μας έχουν ουσιαστικά δεμένα τα χέρια μέχρι το 2060. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε υψηλά πλεονάσματα, 3,5 % μέχρι το 2021 και μετά 2,2%. Βγαίνουμε με μειώσεις συντάξεων, με περικοπή αφορολόγητου από το 2020,  με κατάργηση ΕΚΑΣ, με μια σειρά μέτρα  τα οποία δεσμεύουν τη χώρα για πολλά-πολλά χρόνια με υπερταμείο για 100 χρόνια. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. Μακάρι να επιδέχονταν πανηγυρισμούς η έξοδος της χώρας από το τρίτο μνημόνιο, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει χάσει αρκετά περιθώρια κινήσεων με την πολιτική Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο που έβαλε την πατρίδα στο τρίτο μνημόνιο…

Δ: Αν είναι έτσι τα πράγματα, όπως τα περιγράφετε, τόσο ασφυκτικά, στο ενδεχόμενο επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, αν γίνετε κυβέρνηση, τι δυνατότητες έχετε να αλλάξετε κάτι από αυτό;

Εμείς είπαμε ότι εφαρμόζοντας ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, κερδίζοντας βαθμούς αξιοπιστίας, μπορούμε να πείσουμε ότι με ένα άλλο μείγμα πολιτικής μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Και ο πρόεδρος της ΝΔ και πέρυσι στην ΔΕΘ, φέτος ακόμη περισσότερο θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για μείωση φορολογίας που δεν θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των φορολογικών εσόδων. Εμείς αποδείξαμε ότι και με μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, μειώνοντας φορολογικούς συντελεστές, όπως το κάναμε στην εστίαση, πετύχαμε καλύτερα φορολογικά έσοδα. Ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας έλεγε ότι οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους. Όσο μεγαλύτερους φόρους βάζει κανείς τόσο δυσκολότερα εισπράττει αυτούς τους φόρους. Έχει φοροδιαφυγή, “μαύρη” αδήλωτη εργασία,  κανείς δεν κόβει αποδείξεις, και το κράτος δεν εισπράττει  ΦΠΑ, όταν ο ΦΠΑ είναι υψηλός. Το αποδείξαμε στην πράξη με την μείωση των συντελεστών στην εστίαση στην προηγούμενη διακυβέρνηση.

Δ: Για το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ανησυχείτε για το πώς μπορεί αυτό να το επηρεάσει η οικονομική κρίση στην Τουρκία; 

Κανέναν δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο η κρίση στην Τουρκία. Είμαστε σε ένα παγκόσμιο ρευστό περιβάλλον. Δεν έχουν να κάνουν μόνον με την οικονομία οι εξελίξεις στην Τουρκία και το πώς αυτές θα επηρεάσουν τα δικά μας. Έχουν να κάνουν με τα γεωπολιτικά. Πάντοτε, όποτε υπήρχε κρίση στην Τουρκία βλέπουμε μια προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης στα ελληνοτουρκικά. Καταφεύγει σε εξάρσεις εθνικισμού ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος από τις τελευταίες εκλογές, είναι ο απόλυτος άρχων, σουλτάνος θα έλεγα και μιλάει για οικονομικό πόλεμο και εναποθέτει τις ελπίδες του στον Αλλάχ. Λοιπόν, όταν με θρησκευτικούς όρους επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το οικονομικό γίγνεσθαι, αντιλαμβάνεσθε ότι ρέπει προς εθνικιστικές κορώνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις που μπορεί να μας αγγίξουν και εμάς στο Αιγαίο, Ήδη, έχουμε ζητήματα ανοιχτά με την Τουρκία, είναι ένας δύσκολος, ένας κακός γείτονας, όποτε ενεργεί με εκνευρισμό έχουμε θερμά επεισόδια. 

Δ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Χαρακόπουλε, καλημέρα σας.

Να είστε καλά, καλημέρα.