«Οι διώξεις, οι σφαγές, τα μαρτύρια του Ποντίων ήταν μέρος ενός ευρύτερου, καλά οργανωμένου σχεδίου που είχε ως σκοπό την ολοκληρωτική εξάλειψη όλων των Χριστιανών της Ανατολής. Δεν ήταν αποτέλεσμα αυθόρμητων ενεργειών, απώλειες πολεμικών πράξεων ή αποσπασματικές ενέργειες. Οι απόπειρες αμφισβήτησης των ιστορικών γεγονότων είτε από ιστορική άγνοια είτε εξαιτίας ιδεοληψιών είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Εκδήλωση των Ποντιακών Συλλόγων της Λάρισας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου. Στην εκδήλωση, που συντόνιζε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος Τοπαλίδης, μίλησαν επίσης ο βουλευτής της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης και μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Αραγκάτς Αχογιάν, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.  

Το θέμα της ομιλίας του δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου ήταν «Από την Γενοκτονία των πληθυσμών στην Γενοκτονία της Μνήμης - Δράσεις και πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας». Ο Θεσσαλός πολιτικός και ιστορικός ερευνητής στηλίτευσε ιδιαίτερα τη στάση της κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό λέγοντας ότι: «το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας υπονομεύεται εκ των έσω, καθώς για πρώτη φορά έχουμε υπουργό αρνητή της γενοκτονίας, τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη. Και μπορεί αργά ή γρήγορα ο κ. Φίλης να αποτελεί παρελθόν ως υπουργός, ωστόσο, μην έχουμε αυταπάτες η ζημιά που έχει προκαλέσει στην εθνική υπόθεση είναι ανυπολόγιστη διότι όσα είπε ως υπουργός θα τα συναντούμε ως εμπόδιο στην προσπάθεια διεθνοποίησης της γενοκτονίας. Ο θύτης θα είναι εκείνος που θα τα επικαλείται πρώτος».

 

Ο κ. Χαρακόπουλος εξέθεσε επίσης συνοπτικά ενέργειες που έχει κάνει ως βουλευτής από το 2004 έως σήμερα. Συγκεκριμένα υπενθύμισε ότι: 

Στις 25.7 2006 κατάθεσε, με 7 βουλευτές, Πρόταση Νόμου «ζητώντας την “Καθιέρωση της 19ης Μάιου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, Πόντου, Μικράς Ασίας και Θράκης από το Τουρκικό Κράτος”». 

Στις 05.08 2011, κατάθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών «με αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας και συντονισμού με την αρμενική εθνοσυνέλευση, οργανώσεις της διασποράς των Αρμενίων και Ασσυρίων για τη θεσμοθέτηση της ενιαίας αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής». Και ευχαρίστησε τον κ. Αραγκάτς Αχογιάν που «χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχθηκε την πρόταση να έρθει στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά. Τον ευχαριστώ κυρίως για όσα κάνει για τους κρυφο-αρμένιους της Τουρκίας, ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μαζί με εκείνο των Ποντίων κρυπτοχριστιανών».  

Στις 21.12 2010, επέδωσε επιστολή στον κ. Πετσάλνικο που υπέγραφαν 114 βουλευτές όλων των κομμάτων, «για την επανέκδοση του τόμου του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη με τα τεκμήρια της Γενοκτονίας από το “Ίδρυμα της βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία”». 

Άσκησε κριτική στον «αντιρατσιστικό νόμο» όταν «επιχειρήθηκε διαφοροποίηση της αντιμετώπισης των αρνητών του Ολοκαυτώματος από τη γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής με το φαιδρό επιχείρημα ότι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, ενώ τη γενοκτονία των Ποντίων ή των Αρμενίων μόνο ορισμένα κράτη ή πολιτείες των ΗΠΑ». 

Προβαίνει σε συνεχείς παρεμβάσεις «ενάντια στην γενοκτονία των μνημείων με στόχο τη γενοκτονία της μνήμης. Ήδη από τη «δεκαετία του ’50 υπήρξε συστηματικό σχέδιο καταστροφής εκκλησιών και χριστιανικών μνημείων στη Μικρά Ασία. Όσες δεν καταστράφηκαν μετατράπηκαν σε τζαμιά. Και δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και βυζαντινοί ναοί που είχαν γίνει από τον Κεμάλ μουσεία μετατρέπονται και πάλι σε τζαμιά». 

Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «πολλοί μου λένε, “οι Πόντιοι στη Λάρισα είναι ελάχιστοι. Για ποιο λόγο πρωτοστατείς όλα αυτά τα χρόνια στη βουλή για τα ζητήματα των αλησμόνητων πατρίδων;” Όσοι με τιμούν παρακολουθώντας τη δράση μου γνωρίζουν την απάντηση. Υπερασπίζομαι την αλήθεια, τα πιστεύω μου, τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα».