«Δεν υπάρχει σχέδιο νόμου χωρίς εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες. Και με τέτοιες εκπρόθεσμες τροπολογίες με φωτογραφικές διατάξεις επιχειρούνται σκανδαλώδεις διευθετήσεις, τακτοποιήσεις ημετέρων». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στη βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο εντάχθηκε εκπρόθεσμη και άσχετη με αυτό τροπολογία για θέματα παιδείας.
Ο κ. Χαρακόπουλος κατήγγειλε ότι η ρύθμιση του άρθρου 41, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται τα απαραίτητα προσόντα του Γενικού Διευθυντή της Σιβιτανιδείου Σχολής, «έχει οσμή σκανδάλου», διότι «η φωτογραφική αυτή ρύθμιση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξαφανίζει με ‘‘μπαλτά’’ από τα προσόντα την υποχρέωση να έχει ο Γενικός Διευθυντής επαρκή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας από τις ομιλούμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε τη στάση του υπουργείου Παιδείας που επιχειρεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις επιλογές του καθώς «ράβει το νόμο με βάση τα μέτρα του διευθυντή του πρώην υπουργού κ. Μπαλτά που τοποθετήσατε Διευθυντή στη Σιβιτανίδειο» και αναρωτήθηκε «αυτή, λοιπόν, είναι η ηθική της αριστεράς; Αν αδυνατεί ο εκλεκτός μας να περάσει τον πήχη για την κατάληψη μιας θέσης, απλά κατεβάζουμε τον πήχη των προσόντων!»
Στηρίζουμε τους Σχολικούς Συμβούλους
Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των Σχολικών Συμβούλων, για τους οποίους το υπουργείο Παιδείας έφερε για μια ακόμη φορά παράταση στη θητεία τους, τονίζοντας ότι «προφανώς, η παράταση είναι επιβεβλημένη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υπήρχαν Σχολικοί Σύμβουλοι. Αναδεικνύεται, όμως, έτσι, η έλλειψη προγραμματισμού στο ζήτημα των επιλογών στελεχών εκπαίδευσης. Η δικαιολογία που ψελλίζετε στην εισηγητική έκθεση ότι δήθεν δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο επιλογής Σχολικών Συμβούλων, είναι κραυγαλέο ψέμα. Υπάρχει ο νόμος 3848/2010, που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ για το πλαίσιο επιλογής των Σχολικών Συμβούλων. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ "ψάχνεται", καθώς μια μερίδα του έχει αρνητική άποψη για το θεσμό των Σχολικών Συμβούλων. Ίσως γιατί οι Σχολικοί Σύμβουλοι είναι από εκείνους που έχουν αξιολογηθεί, και, ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ απεχθάνεται την αξιολόγηση. Άλλωστε, η υποτίμηση του θεσμού από πλευράς Κυβέρνησης αποτυπώθηκε στον νόμο 4354/2015, που προβλέπει επίδομα θέσης Σχολικού Συμβούλου χαμηλότερο κι από εκείνο των Διευθυντών Λυκείων. Η υποβάθμιση είναι όχι μόνον οικονομική αλλά, κυρίως, ηθική και σίγουρα παντελώς άδικη». Και ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ υπογράμμισε ότι «εμείς στη ΝΔ πιστεύουμε στην αξιοκρατία και την αριστεία, στηρίζουμε το θεσμό των Σχολικών Συμβούλων και το μόνο που συζητάμε είναι η αναβάθμιση του θεσμού».
Αναφορικά με «την επαναφορά της Γ’ ανάθεσης μαθημάτων προς διδασκαλία σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είχε καταργηθεί επί ΝΔ», ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια εξοικονόμησης ανθρώπινου δυναμικού. Οι κατά καιρούς εξαγγελίες σας για προσλήψεις από φέτος 20.000 εκπαιδευτικών αποδεικνύονται ‘‘λόγια του αέρα’’».
Τέλος, για τη νομιμοποίηση παλαιότερων αποφάσεων χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Δια βίου μάθησης κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό «να γνωστοποιήσει ποιες αποφάσεις επιχορήγησης νομιμοποιούνται εκ των υστέρων, σε ποιες ΜΚΟ δόθηκαν τα χρήματα και με ποια αιτιολογία. Διαφορετικά η Βουλή θα λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ».