«Το μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα μας μοιάζει, χωρίς υπερβολή, με βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Το κλίμα σε πολλά Hot Spots είναι τεταμένο, καθώς σημειώνονται δυσάρεστα επεισόδια είτε μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είτε εναντίον των ανθρώπων που έχουν αναλάβει τη φύλαξη και τη φροντίδα του χώρου. Αλλά και η προοπτική, εκτός από τις αυξανόμενες ροές από τη Τουρκία, η Ελλάδα να δεχθεί μερικές χιλιάδες μετανάστες και από τη Γερμανία, δείχνει ότι η διαχείριση του ζητήματος ‘‘μπάζει’’ από παντού. Η κυβέρνηση, όπως και σε όλους τους τομείς, επιχειρεί να μας πείσει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, οικειοποιούμενη τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αστυνομικών, που εργάζονται με αυταπάρνηση σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή απάντηση που έλαβε σε σχετική ερώτηση από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Τόσκα.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο κ. Τόσκας, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «Το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και τα απαιτούμενα μέτρα και προβαίνουν στις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίζεται τόσο ο έλεγχος της νομιμότητας των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας, όσο και τα δικαιώματα και οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας τους. Ειδικότερα, και όσον αφορά την ουσιαστική διαχείριση και την προστασία των διαβιούντων εντός των Δομών Φιλοξενίας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προβαίνουν στη φύλαξη τους, με τη διάθεση του απαιτούμενου αστυνομικού προσωπικού και μέσων.
Πέραν των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα υγιεινής του αστυνομικού προσωπικού και ιδιαίτερα στα ζητήματα πρόληψης των κινδύνων μόλυνσης από μεταδιδόμενα νοσήματα, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Προς την κατεύθυνση αυτή μεριμνά, μέσω της Διεύθυνσης Υγειονομικού/Α.ΕΑ, για τη διαρκή ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών του Σώματος, για τα ειδικότερα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει το προσωπικό, τόσο σε ατομικό επίπεδο (εμβολιασμός, χρήση γαντιών, συχνό πλύσιμο χεριών κ.λπ.), όσο και σε χωροταξικό (καθαρισμός και απολύμανση χώρων, αραίωση κρατουμένων στους χώρους κράτησης, κ.ά.).[…]
Σημειώνεται ότι μέχρι την 03-08-2016 δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης ασθενειών στο αστυνομικό προσωπικό που απασχολείται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Αλλοδαπών και σε λοιπούς χώρους κράτησης τους».