«Ως Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να επιμείνουμε στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, μακριά από μικροκομματικές αντιπαλότητες, με μοναδικό γνώμονα την ωφέλεια της χώρας και την αποφυγή σοβαρότατων κινδύνων που μπορούν να πλήξουν την παραγωγική της βάση, την κοινωνική της συνοχή, την ίδια την κυριαρχία της». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής για την «Προετοιμασία της ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην 56η διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ – COSAC» που θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2016.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος «τα θέματα που θα συζητηθούν στην επερχόμενη COSAC στην Μπρατισλάβα είναι ιδιαίτερου αν όχι ζωτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, η εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ που είναι υπό διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, και οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι θέματα που από την πορεία τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αύριο της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδος». 

Για το ζήτημα της TTIP το στέλεχος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η εμμονή της αμερικανικής πλευράς να καταργηθούν οι ονομασίες προέλευσης, αν γίνει αποδεκτή από την Ευρώπη θα έχει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στην Ελλάδα. Αυτό το έχω επισημάνει πολλές φορές και στο παρελθόν. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της φέτας, ο σφετερισμός του ονόματος της οποίας δεν πρέπει να γίνεται ανεχτός στις συμφωνίες με τρίτες χώρες». Και ζήτησε η συμφωνία να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια αναφέροντας ότι «τα όσα έγιναν με τη CETA, τη συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, και την άρνηση της Βαλονίας να την επικυρώσει, ήταν ένα καλό μάθημα για όλους». 

Για τα εξωτερικά σύνορα ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «κινδυνεύει η Ελλάδα να μετατραπεί σε νήσο Έλις της ΕΕ, χωρίς μάλιστα ελπίδα μετεγκατάστασης προς την βόρεια Ευρώπη. Πρέπει να διεκδικήσουμε την εμπέδωση στην πράξη της αναγκαιότητας φύλαξης των ελληνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών συνόρων, και τον καταμερισμό της ευθύνης όλων των κρατών-μελών χωρίς εξαιρέσεις, και χωρίς να χρησιμοποιούν κράτη -εκτός της Ένωσης- ως ασπίδα για τις δικές τους πολιτικές». 

Τέλος, ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής όπου ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να στοχεύουμε στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, ο οποίος μπορεί να συνδυάσει πολλαπλές ενεργειακές διαδρομές από κάθε και προς κάθε γεωγραφικό σημείο, προωθώντας κάθε συμφέρουσα πρόταση που θα την αναβαθμίσει γεωπολιτικά και θα την ενισχύσει οικονομικά, πάντοτε, βεβαίως, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».