Ετος 168 π.Χ. Μετά την ήττα του τελευταίου βασιλιά των Μακεδόνων Περσέα στη μάχη της Πύδνας, όλη η Ελλάδα τέθηκε υπό ρωμαϊκή κατοχή. Ολη; Οχι ακριβώς. Ενα χωριό στο ορεινό ανάγλυφο του Δυτικού Ολύμπου, στα σύνορα Μακεδονίας και Θεσσαλίας, η Μονδαία, σημερινή Κρανιά Ελασσόνας, παραμένει ανυπότακτη. Οι κάτοικοί του, οι Μονδαιείς, οργανωμένοι σε κοινότητα, το «Κοινόν Μονδαιατάν», με αρχηγό τον Ταγό Εύαρχο Μαυροκόρακα και πανίσχυρο όπλο τους το «κρανοποτό» (ζωμός από κράνα), φτιαγμένο με βάση μυστική συνταγή, άγνωστη για δύο χιλιάδες χρόνια, εξακολουθούν να αντιστέκονται.
Επιστροφή στο σήμερα
Ετος 2017 μ.Χ. Η έκβαση της επιχείρησης κατάληψης της Μονδαίας από τις ρωμαϊκές λεγεώνες μεταφέρθηκε, ανήμερα τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς, όπου, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων που συνέρρευσαν από τα γύρω ορεινά χωριά, ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Ο Αστερίξ και οι Θεσσαλοί», σε σενάριο ενός Κρανιώτη δικηγόρου, του κ. Χρήστου Πατούνα, και με «ηθοποιούς», ντόπιους χωρικούς.
Ο Καίσαρας, επιστρέφοντας θριαμβευτής στον δρόμο προς τη Ρώμη, αφού έχει κατακτήσει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, περνάει από τη Θεσσαλία και οργανώνει εκδηλώσεις για να γιορτάσει την απόλυτη κυριαρχία του στον τότε γνωστό κόσμο. Φέρνει μάλιστα μαζί του και τη βασίλισσα Κλεοπάτρα, που είχε μακρινή καταγωγή από τη γειτονική Αιανή Κοζάνης, και την οποία είχε παντρευτεί. «Veni Vidi Vici... Hλθα, είδα, νίκησα. Είμαι φοβερός, ολόκληρη η Θεσσαλία είναι στην κατοχή μου», αναφώνησε με κομπορρημοσύνη. Ο εκατόνταρχος Μπουμπούνους σπεύδει να τον πληροφορήσει για τους ανυπότακτους Μονδαιείς και ο Καίσαρας τον διατάζει να συντρίψει την «αναρχία».
Με το που πληροφορήθηκαν οι Μονδαιείς τις προθέσεις του Καίσαρα, έστειλαν αγγελιαφόρους στους Γαλάτες ζητώντας βοήθεια. Οι Γαλάτες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση αμέσως. Ο αρχηγός του χωριού Μαγιεστίξ καλεί στα όπλα: «Αστερίξ, Οβελίξ, Δρυΐδη, Πανοραμίξ! Σπεύσατε να βοηθήσετε το ένδοξο έθνος των Ελλήνων Μονδαιέων, που ζουν κάτω από τη σκιά του Ολύμπου, ίδιοι ολύμπιοι θεοί. Πάρτε μαζί σας μαγικό ζωμό». Οι Γαλάτες φτάνουν στις πλαγιές του Ολύμπου όπου τους υποδέχονται σύσσωμοι οι Μονδαιείς με επικεφαλής τον αρχηγό τους. Φωνές «έρχονται οι Γαλάτες» αντηχούν σε χαράδρες και ραχούλες.
Μαυροκόραξ: Γενναίοι εκπρόσωποι του γαλατικού έθνους. Η πόλη της Μονδαίας σάς καλωσορίζει και σας ανακηρύσσει επιτίμους πολίτες της.
Οβελίξ: Αγριογούρουνα έχει εδώ;
Μαυροκόραξ: Εχει και κανονικά αγριογούρουνα και με κέρατα, που εμείς τα λέμε τραγιά.
Οβελίξ: Θέλω ένα κοπάδι από αγριογούρουνα με κέρατα.
Mαυροκόραξ: Θείε Δρυΐδη, ετοίμασε τον μαγικό ζωμό.
Ο Δρυΐδης παίρνει το μεγάλο καζάνι, ανακατεύει το περιεχόμενο και καλεί τους πολεμιστές να σταθούν στη σειρά για το μαγικό φίλτρο. Πίνει ο Αστερίξ και σηκώνει με τη μια το μενίρ, το ίδιο και ο Οβελίξ, και έρχεται η σειρά του αρχηγού των Μονδαιέων. Κατεβάζει μια, αλλά δεν τον «πιάνει» και δεν μπορεί να σηκώσει το μενίρ. «Φέρτε γρήγορα το κρανοποτό», διατάζει, και με το που πίνει μια γουλιά ο Μαυροκόραξ, το μενίρ τού φαίνεται πλέον πούπουλο. «Μπράβο, αυτό είναι το σωστό μαγικό φίλτρο για τους Μονδαιείς», αναφωνεί ο Δρυΐδης. Εν τω μεταξύ, ακούγονται φωνές: «Ερχονται οι Ρωμαίοι. Στα όπλα!». Ο εκατόνταρχος Μπουμπούνους τούς φωνάζει: «Στραβάδια, επιτεθείτε», ενώ οι λεγεωνάριοι του απαντούν: «Οχι, όχι, είναι και οι Γαλάτες εδώ. Οχι, δεν θέλουμε. Θα μας χορτάσουν φάπες», για να τους πει αμέσως ο εκατόνταρχος Μπουμπούνους (Πατούνας): «Θα σας ρίξω στη γαλέρα, στα κάτεργα...».
«Αέρααα...»
Πολεμικές ιαχές δονούν τον Ολυμπο. Οι Γαλάτες και Μονδαιείς φωνάζουν: «Επίθεση! Αέρααα...». Οι Ρωμαίοι πετάνε τις ασπίδες και τρέπονται σε φυγή, ο Οβελίξ διαμαρτύρεται: «Είναι άδικο, παραδόθηκαν αμέσως!». Κάπου εκεί παρεμβαίνει ο Καίσαρας που, βλέποντας τη συντριβή, απευθύνεται στους νικητές: «Γενναίοι Μονδαιείς, έρχομαι με ειρηνικές προθέσεις. Η σύζυγός μου Κλεοπάτρα κατάγεται από τη γενιά του Πτολεμαίου του Λάγου, που είναι από την περιοχή σας, την Αιανή Κοζάνης. Είμαι γαμπρός σας και μάλιστα σώγαμπρος. Γι’ αυτόν τον λόγο ανακηρύσσω τη Μονδαία ελεύθερη πόλη και ισότιμη με τη Ρώμη», όπως και παραμένει μέχρι σήμερα. Γαλάτες και Μονδαιείς πανηγυρίζουν, με τον αρχηγό τους να φωνάζει: «Φέρτε τα αγριογούρουνα» και τον Οβελίξ να αιτείται «και ένα βαρέλι φέτα Ολύμπου».
Κάθε Δεκαπενταύγουστο οι κάτοικοι του απομακρυσμένου κτηνοτροφικού αυτού χωριού απολαμβάνουν πρωτότυπες πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές και λαογραφικές παραστάσεις κ.ά.), που σκηνοθετεί και διοργανώνει ιδίοις εξόδοις ο πολυτάλαντος αυτός Κρανιώτης δικηγόρος – δηλώνει και «χορηγός αισιοδοξίας», ως ένδειξη αγάπης για τον τόπο του. Μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία έχει διοργανώσει περισσότερες από 55 παραστάσεις. Πέρυσι διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κτηνοτρόφων συγχωριανών καλλιστεία, για την ανάδειξη του ομορφότερου τράγου από τα γύρω κοπάδια, με έπαθλο για τον νικητή μια κατσίκα η οποία έφερε στον λαιμό της λουλουδένιο κολιέ!
(*) Φωτογραφία: Ο Οβελίξ στον Δυτικό Ολυμπο, εν έτει 2017. Μια ξεκαρδιστική παράσταση, «Ο Αστερίξ και οι Θεσσαλοί», στήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς Ελασσόνας, από Κρανιώτη δικηγόρο. Ντόπιοι υποδύονται τους Γαλάτες που σπεύδουν να σώσουν από τους Ρωμαίους τους απείθαρχους χωρικούς του ορεινού κτηνοτροφικού χωριού.
H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ)