Αναφορά στην εγκατάλειψη που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι, τη Μάνδρα και το Κουτσόχερο, έκανε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Έχοντας ίδια αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί, μετά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή μαζί με τους βουλευτές Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη και Άννα Βαγενά, τόνισε πως «είναι ντροπή, τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου, να παραμένουν τα χαλάσματα στην ίδια ακριβώς θέση που έπεσαν τότε, να είναι έτοιμα να καταρρεύσουν τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και να μην έχει γίνει μία ανάθεση σε έναν εργολάβο να πάει να μαζέψει τις πέτρες και τα χαλάσματα». Αφού σημείωσε ότι ενέχει κίνδυνος για ατυχήματα, συμπλήρωσε: «Ούτε αυτό δεν έχετε κάνει. Το υπουργείο Υποδομών ήξερε να παραγγείλει γάντια, αξίας 250 χιλιάδων ευρώ, για τον Οργανισμό Συγκοινωνιών της Αττικής από ένα επιπλάδικο στις Σέρρες, ενώ τα χαλάσματα στα χωριά της Λάρισας παραμένουν στην ίδια θέση».
Κατέθεσε, μάλιστα, στα πρακτικά φωτογραφίες μισογκρεμισμένων ακινήτων, που δείχνουν ότι βρίσκονται ακόμα στην ίδια ακριβώς κατάσταση, όπως βρίσκονταν τον Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται ότι εχθές, με πρωτοβουλία των Ν. Παππά, Χρ. Γιαννούλη, Β. Κόκκαλη και Α. Βαγενά, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή και Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, για την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων, ύψους ως 6.000 ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα, θέτοντας επίσης το θέμα της υποχρέωσης που προέκυψε για τους πληγέντες να καταβάλουν ένα υψηλό ποσό, άνω των χιλίων ευρώ, για τη σύνταξη και υποβολή του φακέλου τους.
Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «με την πολιτική του 2010-2014 χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, με την πολιτική του 2015-2019 κερδήθηκαν 450 χιλιάδες δουλειές. Το δυστύχημα είναι πως, ενώ βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν περιθώρια άσκησης επεκτατικής προοδευτικής πολιτικής, έχουμε μια αντιδραστική κυβέρνηση που δεν μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος και αρέσκεται να τα επαναλαμβάνει».
Πρόσθεσε ότι και το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε μια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που καταργούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ταπείνωνε τον κατώτατο μισθό, τάζοντας μέσω αυτών αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των θέσεων εργασίας και τελικά οδήγησε την ανεργία στο 27%.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κρύβει έναν σαφή ιδεολογικό στόχο, δηλαδή «να σπάσει η συνείδηση κοινού συμφέροντος που οικοδομήθηκε στην πορεία της πανδημίας μεταξύ μισθωτών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σας τρομάζει η εικόνα μιας επιχειρηματικότητας η οποία αντιλαμβάνεται ότι η σωτηρία της δεν είναι στη συμπίεση του εργατικού κόστους κατά 10% με 15%. Πρόκειται, βεβαίως, για εκείνες τις επιχειρήσεις, τις οποίες το σχέδιο Πισσαρίδη εντοπίζει ως το θεμελιακό πρόβλημα της οικονομίας».
Δείτε το βίντεο της παρέμβασης Παππά στη βουλή εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=ouD6CoeI0fM