Η μάχη για την προστασία της φέτας είναι εθνική υπόθεση, υποστήριξαν φορείς, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, κινήματα και καταναλωτές κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει το εθνικό προϊόν από τις εμπορικές συμφωνίες της CETA και της Ν. Αφρικής.
Η μερίδα που στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από τους δημοσιογράφους της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και το Επιμελητήριο Λάρισας.
Στις ομιλίες τους, τόσο ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, επεσήμαναν, ότι οι επερχόμενες εμπορικές συμφωνίες CETA και Νότιας Αφρικής είναι επιζήμιες για την χώρα μας, την οικονομία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Παράλληλα κάλεσαν το ελληνικό κοινοβούλιο να μην επικυρώσει την συμφωνίες CETA και Νότιας Αφρικής, όπου δίνουν τη δυνατότητα και σε άλλες χώρες να παρασκευάζουν φέτα.
«Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την χώρα μας», τόνισε με νόημα ο κ. Ανυφαντάκης ο οποίος σημείωσε πως είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, να βάλει φρένο σε όλους αυτούς που καπηλεύονται το εθνικό μας προϊόν, που παράγεται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην χώρα μας και σε αναλογία 70 -30. Όλα τα υπόλοιπα τυριά δεν έχουν καμία σχέση με τη φέτα.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος κάλεσε όλους αυτούς που νοθεύουν τη φέτα να σταματήσουν το συντομότερο και να της δώσουν την προστιθέμενη αξία που θα ωφελήσει παραγωγούς και ελληνική οικονομία.
Για αυστηρούς ελέγχους έκανε λόγο η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας που παραβρέθηκε και παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ημερίδα, ενω το Δίκτυο Φορέων και πολιτών κατά της και Νότιας Αφρικής, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να προστατέψουμε τη φέτα που είναι μοναδική και ελληνική.
Το συντονισμό της ημερίδας είχαν οι δημοσιογράφοι Απόστολος Βάλλας και Ειρήνη Αιμονιώτη οι οποίοι τόνισαν ότι η προσπάθεια της ενημέρωσης θα συνεχιστεί με ανάλογες ημερίδες και σε άλλες πόλεις , ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να συσταθεί ένας φορέας που στόχο θα έχει αποκλειστικά την προστασία της ελληνικής φέτας, Προϊόν -Ονομασίας – Προέλευσης. (ΠΟΠ).
Η επιλογή της Ελασσόνας για την πρώτη ημερίδα δεν ήταν τυχαία καθώς είναι γνωστό ότι εκεί παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής που δεν ξεπερνά τους 120. 000 τόνους ενώ η παγκόσμια ζήτηση αγγίζει τους 600.000 ετησίως.
Στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, υπάρχουν 400.000 αιγοπρόβατα, η παραγωγή γάλακτος άγγιξε τα 80.000.000 κιλά, σε αγελαδινό, γίδινο και πρόβειο γάλα, ενώ ο αριθμός των κτηνοτρόφων ξεπερνά τους 2000.
Όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, πρόκειται για την πιο κατάλληλη περιοχή στην Ελλάδα για να μιλήσουμε για τη φέτα, για τον « λευκό χρυσό » της χώρας μας, που θα έπρεπε να αποτελεί ένα δόρυ εξαγωγών, ικανό να προσδώσει ένα μεγάλο, συγκριτικό πλεονέκτημα για ολόκληρη την χώρα . Την ημερίδα παρακολούθησαν εκτός των άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σ. Γιαννακόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Μ. Μαμάρα, αντιδήμαρχοι και πολλοί άλλοι.
ert.gr