Ένα κεφαλαιώδους σημασίας θέμα όπως είναι ο τουρισμός, αγροτουρισμός και η ανάπτυξη του εν μέσω πανδημίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι αιρετοί της περιοχής Θεσσαλίας το Σάββατο 2/10 στην Τσαγκαράδα.
Η ΠΕΔ Θεσσαλίας έλαβε την σχετική απόφαση προκειμένου να ανοίξει το θέμα αυτό στους δημάρχους της Περιφέρειας και να ληφθούν αποφάσεις για το πως θα μπορέσουμε να κινηθούμε στο μέλλον με συντονισμένα βήματα και σαφείς στόχους.
Στη διάρκεια της ημερίδας αναζητήθηκαν τρόποι προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τουρισμός στους διάφορους νομούς της Θεσσαλίασ και η περιοχή μας να κατακτήσει την θέση που της ανήκει στον ελλαδικό και όχι μόνο χώρο.
Στην περιοχή της Ελασσόνας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών μονάδων, αν και υπάρχει τεράστιος χώρος για επενδύσεις στον τομέα αυτό.
Ειδικά στον αγροδιατροφικό τομέα έχουν γίνει άλματα και σήμερα τα προιόντα της Ελασσόνας έχουν την ιδιαίτερη θέση τους στα καταστήματα τροφίμων αλλά και ξεχωρίζουν από τους ειδικούς στο χώρο του τροφίμου ως ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας τρόφιμα.
Στη διάρκεια των εργασιών ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ν. Ευαγγέλου, έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών και στον χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως Εθνικό Πάρκο.
Να σημειώσουμε ότι η χερσαία και η υδάτινη περιοχή του Ολύμπου χαρακτηρίστηκε Εθνικό Πάρκο, με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Στο διάταγμα ορίζονται ζώνες Προστασίας της Φύσης στο όρος και την περιοχή γύρω από αυτό, και προβλέπεται η συντήρηση του Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4, του Εθνικού Μονοπατιού 02 και όλων των υπόλοιπων μονοπατιών που ακολουθούν καθημερινά οι επισκέπτες.
Στην «ζώνη Α» Προστασίας της Φύσης, θα επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και οι εργασίες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για τη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν βασίζονται στο σεβασμό του περιβάλλοντος και στην ήπια δραστηριότητα , με απώτερο σκοπό και στόχο να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο φυσικό περιβάλλον και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην πανίδα της περιοχής.
Όπως τόνισε ο κ. Ευαγγέλου ο Όλυμπος ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα για την οποία εφαρμόστηκε ειδικό καθεστώς προστασίας, με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938.
Σκοπός της κήρυξης αυτής ήταν «η διατήρηση στο διηνεκές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, δηλαδή της άγριας χλωρίδας, της πανίδας και του φυσικού τοπίου, καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών της.».
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε συνέχισε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ότι η προσπάθεια αυτή ήταν συλλογική και πολλών χρόνων και βοήθησαν με παρεμβάσεις τους όλοι όσοι υπηρέτησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα.
Από την πρώτη στιγμή που καταθέσαμε ως δημοτική αρχή τις προτάσεις μας, αυτές έγιναν αποδεκτές και δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν αιρετοί που υπηρέτησαν τον Δήμο μας και βοήθησαν προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στο περιθώριο των εργασιών της ημερίδας ο κ. Ευαγγέλου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για την κρατική αρωγή και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή του Ολύμπου και της Ελασσόνας γενικότερα, αλλά και το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της και στον τομέα αυτό.