Τον δικό τους Γολγοθά βιώνουν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας.
Από τη μια πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν την παγωνιά του θεσσαλικού χειμώνα που δεν έχει υποχωρήσει ακόμα, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με τη ζωή στα αντίσκηνα και στα κοντέινερ.
«Νιώθουμε παρατημένοι. Υπάρχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα στέγασης. Ελάχιστα έγιναν μέσα σε ένα μήνα. Από τα 30 κοντέινερ που ζητούσαμε έχουν έρθει μόνο τα 12» επισημαίνει στο Sputnik ο Γιάννης Ζαρλαδάνης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεσοχωρίου, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι στην περιοχή του καταγράφηκαν 10 κρούσματα κορονοϊού μέσα στις προηγούμενες ημέρες.
«Η πανδημία είναι εδώ και απειλεί τους σεισμοπαθείς. Εξαπλώνεται στα γύρω χωριά που παρουσιάζουν περισσότερα κρούσματα από εμάς» τονίζει χαρακτηριστικά.
Η παγωμένη νύχτα επιδεινώνει την τραγική κατάσταση στην οποία ζουν ούτως ή άλλως οι σεισμόπληκτοι: «Κάνει αρκετό κρύο το βράδυ εδώ. Οι πρόχειρες κατοικίες έχουν σόμπες ή αερόθερμα, αλλά το κρύο εξακολουθεί να μπαίνει μέσα σε αυτές. Κάποιοι δεν πέθαναν από τον σεισμό, αλλά μπορεί να πεθάνουν από πνευμονία αν αρρωστήσουν».
Μαθήματα στα αντίσκηνα
Σε δύσκολες συνθήκες, τα παιδιά κάνουν μάθημα στα αντίσκηνα. Πολλά από αυτά προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες.
Η σύνδεση στο ίντερνετ γίνεται με δυσκολίες από κινητό τηλέφωνο στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Δεν λείπουν τα παράπονα και οι εντάσεις.
«Το 40% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου έχουν χαρακτηρισμένα τα σπίτια τους ως κίτρινα, συνεπώς μένουν σε κοντέινερ ή σκηνές. Το 80% πραγματοποιούν εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω κινητού τηλεφώνου» τονίζει στο Sputnik o Αστέριος Φανίκος, διευθυντής του Λυκείου Δομενίκου, του σχολείου που φοιτούν 70 παιδιά από 10 τοπικές κοινότητες της περιοχής.
«Παιδιά δύο και τριών οικογενειών πηγαίνουν στην ίδια σκηνή για να κάνουν μάθημα. Μπαίνουν ακόμα και σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα, ενώ η σύνδεση τους στο διαδίκτυο γίνεται με πολλά προβλήματα» συμπληρώνει, από την πλευρά του, ο κ. Ζαρλαδάνης.
«Αίτημα μας είναι να υπάρξει μια επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μπορέσει να γίνει η αποκατάσταση του κτιρίου. Με τον δευτεροβάθμιο έλεγχο που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία μετατράπηκε από κίτρινο σε πράσινο. Πρόκειται για μικρές ζημιές που χρειάζονται δουλειά τουλάχιστον δύο ημερών ώστε να αποκατασταθούν» προσθέτει ο κ. Φανίκος.
Ως διευθυντής του σχολείου, ζητά να μπορέσουν να μπουν οι μαθητές στο σχολείο και μέσα σε αυτό να εξεταστούν στις πανελλαδικές ώστε να μην αναγκαστούν να διανύσουν κάποια χιλιόμετρα για τα γειτονικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Λάμπρος Ζαχαρής (sputniknews.gr)