Το θέμα της ένταξης στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) πληττόμενων εταιρειών και των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες ταχυμεταφορών σχολίασε στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι έκανε παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ο όμιλος του οποίου κατέχει την εταιρεία ταχυμεταφορών ACS.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος. Δεν ενημερώθηκε ότι την ένταξη του ΚΑΔ 5320, των εταιρειών των ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών δραστηριοτήτων στις πληττόμενες, ζήτησε ο επικεφαλής της κρατικής επιχείρισης δηλαδή των ΕΛΤΑ Courier , Ερρίκος Τζαβάρας. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο σύμβουλος των ΕΛΤΑ Courier αναφέρεται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση της αγοράς, επικαλείται το φόβο των υπαλλήλων και συνεργατών και ζητάει την ένταξη ΚΑΔ στις ευεργετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Ενέργεια που είναι αφενός αντίθετη με την κοινωνική αποστολή της εταιρείας αφετέρου με την φύση του αντικειμένου και τη δραστηριότητα των εταιρειών, οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διεκπεραίωση των συναλλαγών κατά το χρονικό διάστημα των περιοριστικών μέτρων. Φυσικά με όλα τα προβλήματα που συνόδευσαν την εκτίναξη των συναλλαγών στον κλάδο των ταχυμεταφορών.
Το THECEO παρουσιάζει την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ Courier, Ερρίκου Τζαβάρα προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα:
Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Με τη παρούσα επιστολή σας μεταφέρω την αγωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο
κλάδος των ταχυμεταφορών και ιδιαίτερα οι εταιρίες franchisees που έχουν συνάψει σύμβαση franchisee με τις εταιρίες των ταχυμεταφορών στην Ελλάδα.
Για να λειτουργούν συνειδητά και υπεύθυνα αυτές οι εταιρίες, παρά τις όποιες αντιξοότητες
αντιμετωπίζουν, όπως η ψυχολογία και ο φόβος των υπαλλήλων και όλων των συνεργατών λόγω της πανδημίας, καθώς και οι οικονομικές επιπτώσεις, εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης της αγοράς, καθώς και των επισφαλειών που θεωρούμε δεδομένο ότι θα προκύψουν εξ αιτίας της περιστασιακής αλλά ενδεχομένως και της οριστικής παύσης λειτουργίας επιχειρήσεων-πελατών λόγω της πανδημίας, θα πρέπει οι κάτωθι ΚΑΔ να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης
5320 και υποκατηγορίες
Συγκεκριμένα προτείνεται:
1. Την ένταξη των παραπάνω ΚΑΔ επιχειρήσεων στα ευεργετικά μέτρα επιδότησης, ρύθμισης
των εργοδοτικών εισφορών για όσο χρονικό διάστημα θα εφαρμόζεται το μέτρο στις κλειστές επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση του προσωπικού με όσα ευεργετήματα προβλέπονται.
2. Την παράταση φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων που υφίστανται ή θα προκύψουν εντός του επόμενου 3μήνου.
3. Την ένταξη σε προγράμματα ανοιχτού ΕΣΠΑ
4. Την πιθανή ένταξη σε άτοκες δανειοδοτήσεις από το Υπουργείο ανάπτυξης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Σε ότι αφορά το προσωπικό των πρακτορείων, για την αποφυγή φαινομένου αθρόων
αποχωρήσεων εξ’ αιτίας του φόβου της επιδημίας, προτείνετε την θέσπιση ειδικού περιστασιακού ανθυγιεινού επιδόματος ίσο με ποσοστό 50% του επιδόματος που θα λάβουν
οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, προς τόνωσης της
ψυχολογίας αλλά και του ρεαλιστικού κινδύνου της επιδημίας.
Αυτές οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν συμβάλλοντας σημαντικά στην
αντιμετώπιση αυτής της ιδιαίτερης κρίσης και θα πρέπει να έχουνε ισότιμη αντιμετώπιση με
τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, σε όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν στο μέλλον.