Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί στον δήμο Αγιάς, φέρνει στην Βουλή μέσω σχετικής ερώτησης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλης.

Οπως αναφέρει ο κ. Λαμπρούλης “η εμφάνιση ενός μύκητα έχει προσβάλει κάποιες καλλιέργειες κάστανου, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε παραγωγούς στη Μελιβοία, την Ποταμιά, την Κουτσουπιά, την Καρίτσα του δήμου της Αγιάς, αφού η παραγωγή τους δεν μπορεί να διατεθεί στην εγχώρια αγορά ούτε και να γίνουν εξαγωγές. Η προσβολή από το συγκεκριμένο παθογόνο δεν αποζημιώνεται με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διάθεση και εμπορία των μήλων, δημιουργείται σοβαρή δυσκολία επιβίωσης στα αγροτικά νοικοκυριά της περιοχής, προκαλούνται αρνητικές συνέπειες συνολικά στην τοπική κοινωνία, σε μια χρονιά που τα καλλιεργητικά έξοδα ήταν αυξημένα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής ενώ η ακρίβεια κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί συγκεκριμένα για μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών”.

Ο κ. Λαμπρούλης ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας με άμεση ενεργοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών.