Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους σαράντα απαγχονισθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, στις 31 Μαΐου 1944, διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων το Σάββατο 30 Μαΐου 2020, στη θέση «Ορμάν Μαγούλα» του οικισμού Κάτω Δασολόφου.
Η τελετή για την επέτειο των 76 ετών ξεκίνησε στις 11 το πρωί, παρουσία συγγενών των θυμάτων, του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, του πρώην Δημάρχου Πορταριάς Πηλίουκ. Βασιλείου Κοντορίζου, των Αντιδημάρχων κ.κ. Σοφίας Χατζηπλή, Νίκου Γκατζόγια, Δέσποινας Συροπούλου και Σταύρου Κουκουλιού, του Προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. κ. Κώστα Μπαλατσού, του Προέδρου της Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστου Βασιλόπουλου, του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Δασολόφου κ. Γεωργίου Σπανού και κατοίκων της περιοχής Δασολόφου.
Στον τόπο της θυσίας παραβρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) με έδρα το Βόλο, κ. Αγγελική Νικολάου, ο Γραμματέας και Ταμίας του Συλλόγου, κ.κ. Απόστολος Αποστολάκης και Ααρών Αβδελάς, καθώς και τα μέλη κ.κ. Γεωργία Μαραϊδώνη, Γιάννης Μελιτζανάς, Ευθύμης Τσάμης (Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας) και ο κ. Σωτήρης Χαλκιάς, εγγονός του απαγχονισθέντος Σωτήρη Χαλκιά (ετών 56 από Κάτω Λεχώνια Πηλίου).
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου και τον πρώην Δήμαρχο Πηλίου,κ. Βασίλειο Κοντορίζο.
Στο σύντομο χαιρετισμότου ο Δήμαρχος Φαρσάλων, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «…η εδραίωση της ειρήνης που απολαμβάνουμε σήμερα έγινε μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες ηρώων και αυτό που πρέπει να ευχηθούμε σήμερα είναι να επικρατήσει η ειρήνη και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη…», ενώ ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς Πηλίου μεταξύ των άλλων ανέφερεπως «…και καθώς σήμερα τιμούμε την μνήμη των 40 εθνομαρτύρων σε τούτον τον Σ.Σ. προσευχόμαστε ευλαβικά για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Η καρδιά μας αφουγκράζεται τις κραυγές του πόνου, από τον τόπο του μαρτυρίου τους, να ηχούν, όχι μόνον ως μια διαρκής καταγγελία και καταδίκη κάθε είδους φασισμού, αλλά και ως επιτακτική αξίωση και εντολή προς τους νεότερους Έλληνες για αδιάρρηκτη και αδιάσπαστη εθνικήενότητα.
Διότι μόνον έτσι θα μπορέσουμε ως λαός να αντιπολεμήσουμε επιτυχώς τους ορατούς κινδύνους και τις απειλές, που ζώνουν την Πατρίδα μας...».
Στα γεγονότα της ημέρας αναφέρθηκε εκτεταμένα ο Γενικός Γραμματέας του ΣΙΜΕΑ, κ. Απόστολος Αποστολάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «… Η σημερινή εκδήλωση γίνεται προκειμένου οι αρχές του τόπου και οι συγγενείς των εκτελεσμένων, να τιμήσουν την θυσία τους και να θυμηθούν τα γεγονότα που σημάδεψαν αυτόν τον τόπο. Αξίζουν έπαινοι στον Δήμο Φαρσάλων και στην τοπική κοινότητα για την διοργάνωση…
…Οφείλουμε όμως τα γεγονότα να τα θυμόμαστε πάντα, να τα αναφέρουμε και να τα εξιστορούμε στις νεότερες γενιές προκειμένου να μην ξεχαστούν στο διάβα του χρόνου…
…Η Ελληνική πολιτεία για 35 ολόκληρα χρόνια είχε ξεχάσει τους νεκρούς και ήταν προς τιμή του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Δασολόφου και ειδικά του προέδρου Γιώργου Σπανού που το 1980 πήραν επίσημη απόφαση να τιμούν κάθε χρόνο την μαύρη επέτειο.
Μπορεί οι νεκροί να μην ήταν από το χωριό, αλλά η πρωτοβουλία του κοινοτικού Συμβουλίου ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τις πανανθρώπινες Ελληνικές παραδώσεις για τιμές στους νεκρούς ….
…Η Θυσία των 40 πατριωτών δεν πήγε χαμένη. Έτσι ελευθερώθηκε η πατρίδα. Με θυσίες, αίμα και τόλμη……Τιμούμε την Εθνική Αντίσταση, τιμούμε τους νεκρούς του αγώνα. Αθάνατοι…».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των εκτελεσθέντων και την κατάθεση στεφάνων από τους κατοίκους της Πορταριάς Πηλίου εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δασολόφου, τον Δήμαρχο Φαρσάλων, το μέλος του Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Ααρών Αβδελά, ενώ από τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), στεφάνι κατέθεσε η Γεωργία Μαραϊδώνη, ανιψιά του απαγχονισθέντος Γεωργίου Μαραϊδώνη (ετών 23 από Κάτω Λεχώνια Πηλίου).