Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

«Για άλλη μια φορά το αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. στη Λάρισα έχει την τιμητική του. Οι Αμερικανοί πάνε και έρχονται σαν στο σπίτι τους, ενώ υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Στην πραγματικότητα η 110 Π.Μ. λειτουργεί πλέον ως κόμβος υποστήριξης και διασποράς αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Τα υπόστεγα που κατασκευάσθηκαν έχουν ήδη παραδοθεί ενώ υπάρχουν σχέδια και για νέα πολυδάπανα έργα υποδομής προκειμένου να φιλοξενούνται μέσα, αλλά και εκατοντάδες μέλη του προσωπικού υποστήριξης.

Υπενθυμίζουμε ότι από εδώ επιχειρούν – από το Νοέμβρη του 2022 – 8 UAV τύπου «MQ-9REAPER» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροχήματα έχουν εμβέλεια ως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία. Υπάρχουν επίσης σχέδια για τη φιλοξενία των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC – 135, καθώς και των επανδρωμένων κατασκοπευτικών GLOBAL HAWK.

Επίσης εδώ μετεγκαταστάθηκαν και τα Τάγματα Ελικοπτέρων που υπάγονται στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας DANIEL που υποχρέωσαν τη διοίκηση σε εκκένωση του στρατοπέδου.

Όλα αυτά για την κάλυψη των αναγκών της αμερικανικής διοίκησης Ευρώπης – Αφρικής της Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE – AFAFRIKA), σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ευρύτερα.

Όλα αυτά τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση και μονιμοποίηση της παρουσίας τους στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας και στη Θεσσαλία γενικότερα στηρίζονται στην επαίσχυντη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, που υπέγραψε η Ν.Δ. πάνω στην προετοιμασία που έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κανένα από αυτά τα σχέδια δεν γίνεται για την άμυνα της χώρας μας. Αντίθετα όλες αυτές οι υποδομές έχουν επανειλημμένα «στοχοποιηθεί» από την πλευρά της Ρωσίας, γεγονός που αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν για τον ελληνικό λαό και που κυριολεκτικά βάζουν τη χώρα στο «στόμα του λύκου». Σε περίπτωση γενίκευσης-κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η συμμετοχή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις μίλια μακριά – όπως τώρα στη Μέση Ανατολή -, η στοχοποίηση της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής δεν είναι σενάριο φαντασίας αλλά ένας άμεσος κίνδυνος για τον οποίο δεν μιλάει κανείς, κι αυτό είναι ανάγκη να κατανοηθεί από τους συμπολίτες μας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος της ΕΕΔΥΕ) καταγγέλει και διαμαρτύρεται για τη μετατροπή της 110 Π.Μ., αλλά και όλης της Θεσσαλίας σε αμερικανονατοϊκή βάση. Για εμάς, μοναδική διέξοδο αποτελεί το παραπέρα αποφασιστικό δυνάμωμα του αγώνα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, ΕΕ, από συμφωνίες με τα κράτη – δολοφόνους ΗΠΑ, Ισραήλ κ.α. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από πολεμικές αποστολές και επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που απαντά στα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών και ταυτόχρονα δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική δράση.

Υ.Γ. Καλούμε τα μέλη μας, τους φίλους, το λαό της πόλης μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 26 Γενάρη στις 18:30 στο Αρχαίο Θέατρο που διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού».